Снимка: © Getty Images

Австрийският скикурорт Ишгл се смята за едно от най-големите огнища на Covid-19 в Европа. Стотици туристи, които се намираха в алпийското село в края на февруари, са се заразили с коронавируса и са го пренесли в Германия, Норвегия, Исландия и други страни още преди влизането в сила на мерките за безопасност. 

На 25 юни специалисти от Медицинския университет в Инсбрук представиха изследване на населението в Ишгл за наличие на антитела срещу коронавируса, като показват забележително висок дял на разпространението на болестта - 42,4% от изследваните хора са се срещали със SARS-Cov2. 

Близо 80% от жителите на Ишгл са се съгласили да участват в проучването, проведено в края на април. Тествани са общо 1473 души от 479 домакинства. Сред изследваните хора са 1259 пълнолетни и 214 деца. Ишгл има близо 1600 души население. 

При лицата под 18 години са засечени антитела само сред 27% от населението, се посочва в изследването. Авторите му не могат да обяснят точните причини за това разминаване, но посочват, че в подобни проучвания в Женева и Грьоден (Швейцария) колегите им са наблюдавали подобни резултати. 

"От една страна децата са по-защитени от вируса, от друга страна, може би това се дължи на различната реакция на имунната система при децата", казва епидемиологът Петер Вилайт пред австрийския Der Standard. 

Според ръководителя на изследването Доротее фон Лаер това е най-високият относителен дял на преболедували жители на едно населено място. Бергамо проведе сходно проучване, което отчете, че 57% от населението на най-засегнатия от пандемията град в Италия имат антитела. Двата анализа обаче са създадени под различна методология, затова е трудно да се сравняват. 

В България също беше направен опит да се изследва наличието на имунна реакция сред населението в Пловдив, но при доста по-ниско участие на респондентите. Извадката показа, че само 1,08% от тестваните хора притежават антитела за новия коронавирус. 

Само 15% от хората, при които са потвърдени антитела в Ишгл, са диагностицирани с Covid-19 преди провеждането на проучването на Медицинския университет. 

"85 процента от хората са прекарали инфекцията незабелязано", казва Фон Лаер. Почти половината от тези хора изобщо не са отчетени симптоми на болест. Останалите са установили само леки прояви на типичните симптоми - например загуба на вкус или обоняние. 

Въпреки високото ниво на антитела Ишгл все още не е постигнал колективен имунитет и трябва да продължи да спазва препоръките за висока хигиена и социална дистанция, за да не допусне повторение на епидемията. 

Фон Лаер отдава намаляването на инфекцията в Ишгл на наложените строги ограничителни мерки в селото в началото на март. 

Въпреки високото разпространение на болестта само 9 души са постъпили в болница с усложнения. Един от тях е приет в интензивно отделение. Двама души от Ишгл са починали след зараза с новия коронавирус, което поставя смъртността в населеното място на ниво от 0.26%. 

Избухването на огнището в Ишгл стана повод за сериозни критики срещу бавната реакция на властите в провинция Тирол, които можеха да ограничат разпространението на епидемията още в самото начало. 

На изследваните лица са прилагани по два теста Elisa, за които се смята, че дават най-висока достоверност на резултатите. Негативният резултат се смята за абсолютно сигурен. При един позитивен и един негативен тест е провеждано трето изследване за допълнителна яснота. 

Австрийският адвокат Петер Колба заведе дело срещу властите заради несправяне с кризата. Той твърди пред "Цайт", че над 1000 души биха искали да се включат в производството с искане за обезщетение. 

Covid-19 се е разпространил в Ишгл още през февруари, защото както туристите, така и местните хора са преминали през масово заразяване. 


Прочетете още:

БЪЛГАРСКИЯТ COVID: МЕЖДУ 99,9% СИГУРНОСТ И "ЗОНАТА НА ПОЛУЗДРАЧА"

COVID-19 В ЕВРОПА: КОГАТО МАКЕДОНИЯ ИЗПРЕВАРИ ШВЕЦИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката