Близо 3800 случая от общо 15 752 заразени пациенти с Covid-19 хора в Австрия са свързани с клъстърно разпространение на коронавируса. Това показват данните от изследване на националната Агенция за здравеопазване и безопасност на храните. Учените са идентифицирали общо 169 клъстъра на територията на Австрия. Около 35% от тях (или 30% от всички пациенти в тази група) се дължат на масова инфекция в социални домове за стари хора или за хора с увреждания.

Анализът на клъстърите на заразата се смята за изключително важна информация, която би могла да предотврати появата на втора вълна на епидемията след разхлабването на мерките за сигурност.

Aвстрийската здравна служба разграничава няколко групи клъстъри според източника на първата зараза. От самото начало на епидемията в страната "вносът" на инфекцията играе централна роля в разпространението на Covid-19. Тук попадат завръщащите се от чужбина граждани, организирани туристически групи или чуждестранни туристи в Австрия.

Оттам нататък вирусът се разпространява на локално ниво, като от средата на месец март нататък тази категория става доминираща. След 23 март не е установен нито един случай на привнесена от чужбина зараза с Covid-19.

Агенцията посочва 11 различни условия за разпространението - активности в свободното време, активност на работното място, в домакинството или в семейна среда, в болнична среда или в условията на домове за социална грижа.

Само три от клъстърите са свързани с комбинацията от категориите "Активност в свободното време" и "Домакинство" - те обаче са успели да доведат до заразата на 1075 души, или 28,1% от всички клъстърни пациенти.

Към тях се причислява клъстърът от пациенти с Covid-19 сред туристите в ски-курортите на Тирол, които впоследствие успяват да разнесат инфекцията в множество други населени места. Ишгл, например, е свързван със стотици случаи на заболяване както в Австрия, така и в Германия и в скандинавските страни. Веднъж щом болните туристи се завърнат у дома, Covid-19 започва да се предава сред членовете на семействата им.

20 клъстъра с общо 370 пациенти са установени при други видове активности в свободното време - например, репетиции на хорове и музикални състави, посещения на фитнеси и др.

Клъстърите, при които заразата се разпространява главно в семейна среда, са общо 40, или почти 1/4 от всички групови инфекции. И все пак при тях са идентифицирани само 280 пациенти, или само 7% от анализираните случаи.

Нито един от клъстърите не може да се свърже с произход на заразата от училищна среда, дори преди прекратяването на учебните занятия.

Като цяло Разпространяват ли децата Covid-19? . Обикновено те са част от домашни клъстъри, при които обаче детето никога не е източник на заразата.

Клъстърни зарази в превозните средства на обществения транспорт или в магазини също не са открити. "Мимолетните срещи" не са достатъчни за заразяване с вируса, казва Даниела Шмит, ръководител на отдела за следене и инфекциозна епидемиология на Агенцията по здравеопазване на Австрия.

Въпреки това, учените правят уточнението, че издирването на контактните лица и проследяването на заразата в условията на масово постоянно движение в публични места е много трудно. Клъстърите са изследвани с детективска прецизност. Проучваните пациенти са помолени да обяснят в детайли къде са ходили и с кого са се срещали в 2-седмичен период преди положителния тест за Covid-19.

При 35,5% от изследваните клъстърни случаи болестта се е разпространила в условията на домове за стари хора или хора с увреждания.

Засегнати са както обитателите на институциите, така и обгрижващият персонал, и семействата на първите заболели. Австрия все пак смята, че се е справила по-добре с контролирането на епидемията сред възрастното население в домовете на фона на други страни по света като Италия, Испания, Белгия, Швеция и др.

В повечето държави между 33-60% от всички смъртни случаи, свързани с Covid-19, се дължат на огнища на заразата в домове за стари хора. Статистиката на Австрия показва, че смъртността сред пенсионерите и хората с увреждания през първото тримесечие на 2020 г. не е значително повишена в сравнение със същия период на миналата година.

Едно от решенията за овладяване на кризата е провеждането на масов скрининг на всички обитатели и служители в домовете. Засега са направени са общо 24 000 теста, но не всички провинции на Австрия са обхванати равномерно в този процес.

На фона на по-малкия брой нови инфекции, лекарите биха могли лесно да установят къде се развива огнище на заразата и да предприемат адекватни мерки за прекъсване на веригите на разпространение на Covid-19. Ако в началото на епидемията медиците са прилагали пасивна тактика за изследване само на гражданите с изявени симптоми, сега вече биха могли да предприемат активни мерки и да тестват и контактните лица на пациентите.

Изводите на австрийските епидемиолози:

- Инфектираните хора често могат да предадат вируса, преди да осъзнаят, че имат симптоми

- Преносът на вируса към други хора се случва в рамките на няколко дни (обикновено между 3 и 5 дни). Краткият интервал превръща издирването на контактни лица в надпревара с времето.

- Преносът на заразата е успешен, когато много хора се съберат за по-продължителен период от време (например за 15 непрекъснати минути или за 3 по 5 минути) на едно и също място - това може да включва колективни спортове, пеене, семинари, групови събирания, погребения и др.

- При повечето клъстъри може да се установи кой е първоизточникът на заразата. Ако той прекрати контакта си с други хора, преносът на инфекцията може да се спре.

- Карантинните мерки и ограниченията имат ефект - ако се приложат своевременно, преносът на заразата се спира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024