Разпространяват ли децата Covid-19? Снимка: © getty images

Тезата, че младите не разпространяват вируса толкова активно, колкото възрастните, набира все повече привърженици, като някои от тях заемат авторитетни постове и имат влияние върху взимането на решения.

Основният специалист по инфекциозни заболявания на здравното министерство в Швейцария Даниел Кох например е един от тях:

"Малките деца не се заразяват и не са разпространители на вируса", каза той на 29 април, уповавайки се на изследване, публикувано по-рано този месец и на твърденията на други медицински експерти в страната.

Това "откритие" провокира правителството да позволи на децата без симптоми да прегръщат своите баби и дядовци, защото "рискът е много малък в сравнение с ползите за психическото здраве на възрастните".

Твърденията бяха потвърдени от Държавната агенция за общественото здраве, където Кох работи.

Говорителят Ян Хулман заяви пред Vox, че действително позицията на учените там е, че малките деца показват леки симптоми дори когато се разболеят, не са сред основните разпространители на заразата и често я прихващат от възрастни, а не едно от друго - изводи, които навеждат на мисълта, че отварянето на училищата не би било голям проблем.

Изследванията, които подкрепят тази теория стават все повече, като едно от тях, публикувано през март от експерти в Китай и Австралия, показва, че от 31 засегнати от Covid-19 семейства в най-голямата азиатската страна, Южна Корея, Сингапур, Япония и Иран само при 10% вирусът е проникнал през човек на възраст под 18 години.

Още по-показателно е проучването, публикувано на 22 април от управата на Нов Южен Уелс в Австралия. Според него от 168 души, имали контакт със заразено дете в училищни условия, само един е прихванал коронавируса.

В изготвянето на данните е използвана информация от пет учебни заведения - от детски градини до такива, обучаващи деца до седми клас. Трябва да се отбележи, че не е взимано предвид дали там са се упражнявали мерките за социално дистанциране, а в началото на април посещението е спаднало. Все пак изводът е следният:

"Предаването на вируса при децата в училище се проявява значително по-слабо в сравнение с други заболявания на дихателната система, като например грипа."

Тук идва преломният момент. Когато австралийски политици и официални лица започнаха да се позовават на това изследване в призивите си училищата да подновят пълноценното си функциониране без да спазват мерките за социално дистанциране, водещият автор на проучването доктор Кристин Макартни се почувства длъжен да заеме позиция по темата:

"Да, открихме ниски нива на разпространение, но такова все пак имаше. Смятам, че децата могат да разпространяват вируса - това е истината. Виждали сме го."

На всички ни се иска положението да се нормализира възможно най-бързо, но при взимането на решения не трябва да се хващаме за всяка сламка позитивна информация, ако тя няма категорична аргументация.

Истината е, че към момента няма яснота защо и дали децата не разпространяват коронавируса със същия интензитет като възрастните.

Американските Центрове за контрол и превенция на болестите казват, че все пак децата могат да предадат заболяването на представители на рисковите групи.

Екип, ръководен от водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, направи анализ на заразени проби на пациенти от различни възрастови групи не откри никакви съществени разлики.

"Осланяйки се на тези резултати, трябва да предупредим, че повторното отваряне на училищата и детските градини в настоящата ситуация може да крие сериозни рискове - възможно е децата да разпространяват вируса също толкова активно, колкото и възрастните," е заключението на проучването.

Специалистът по инфекциозни заболявания в Сиатълската детска болница доктор Даниеле Зер също заема тази позиция:

"Ако отбелязваме високи нива на вируса в носа им, не виждам защо при тях би била по-ниска възможността от разпространяването му," казва тя пред Vox. "Имаме толкова много потвърдени случаи на засегнати деца", допълни тя, посочвайки, че твърденията на водещите швейцарски специалисти "просто не са истина".

Неизвестните покрай коронавируса продължават да са много. Въпросът защо децата се заразяват по-рядко и разпространяват ли болестта също толкова лесно колкото възрастните остава без категоричен отговор. Докато това е така е важно да не се взимат прибързани решения, тъй като на карта са заложени човешки животи.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ПУШАЧИТЕ Е ПО-МАЛКО ВЕРОЯТНО ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ ОТ COVID-19

КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ ОТ ЕФИРА НА БНТ: ЗА БАБАТА, ДЯДОТО И ПРАДЯДОТО НА КОРОНАВИРУСА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023