Снимка: © Getty Images

300. 186. 104. 220. 224. Това са данните за новите смъртни случаи в Германия за последните пет дни. Три последователни данни на спад, последвани от ново покачване на броя на починалите. Докато властите на германските провинции се колебаят дали да запазят мерките за изолация или да ги отменят, за да дадат глътка въздух на икономиките си, вирусолозите в страната предупреждават, че епидемиологичната вълна може да се повтори. 

Последните оценки на института "Роберт Кох" показват, че нивото на смъртност в Германия вследствие на Covid-19 е 3,2% - т.е. 32 души от всеки 1000 потвърдени случая почиват заради усложнения от болестта. Експертите смятат, че броят на жертвите ще се увеличава, защото вирусът започва да достига до по-възрастните и уязвими групи сред населението. Точната моментна картина за смъртността се затруднява поради факта, че регистрирането на новите починали може да се забави с няколко дни. 

И още: данните за смъртните случаи от Covid-19 идват само от пациентите, при които има предварително потвърден положителен тест за заболяването. Колко обаче са починалите спрямо реално инфектираните хора (включително неизследваните пациенти, които все пак носят болестта) е въпрос със сложен отговор. В много от федералните провинции не се провеждат post mortem тестове за Covid-19, пише "Шпигел".

Това означава, че реалният брой на жертвите от вируса в Германия може и да е доста по-висок от официално съобщавания. 

Анализите на института "Роберт Кох" показват, че в момента нивото на разпространение на коронавируса в Германия е 0.9. Това означава, че всеки болен от Covid-19 заразява не повече от още един човек.

И това е доказателство за успеха на мерките за потискане на епидемията, посочва водещият експерт по коронавирусите Кристиан Дростен. Той обаче предупреждава, че същестува опасност от проявата на ефекти, които остават невидими за статистиката и които могат да предизвикат нов пик на заболяванията. 

"Въпросът, който винаги трябва да си поставяме, е: Дали не пропускаме нещо? И ако пропускаме - какво може да е то?", казва Дростен в подкаста си "Coronavirus Update" за NDR. 

Обяснено: Има ли напредък с ваксините и лекарствата за Covid-19

Вирусологът посочва, че въпреки всички усилия на германските здравни власти, SARS-Cov-2 може да продължи да се разпространява "под прикритието на мерките". 

Особено в началото на пандемията, в Германия се появиха няколко местни огнища на зараза - един от примерите за подобен феномен беше Хайнсберг. Чрез прилагането на много бързи мерки за минимизиране на заразата лекарите успяха да "замразят" хетерогенната концентрация на нови случаи по тези места. Ако се погледне разпределението им върху картата на Германия, лесно могат да се различат регионите с висок брой на заболявания и другите места, които сякаш почти не са засегнати от вируса. 

Според Дростен обаче статистиката не успява да засече случаите, които са пренесени към други селища незабелязано - например заради пътуванията на пациенти от локалните огнища, или заради това, че някои социални контакти попадат в изключенията на ограничителните мерки. 

Вирусологът обръща внимание и на още един факт. От началото на пандемията вирусът се разпространява доста по-бързо сред по-младите хора или хората на средна възраст. Най-възрастното поколение беше по-слабо изложено на заразата заради бързото налагане на мерките за социална дистанция и изолация.

Дростен обаче предупреждава, че предстои постепенно бавно разпространение на болестта сред по-възрастните групи, което досега не беше толкова отчетливо. Той се опасява, че инфекциозните вериги вече достигат до старите хора заради посещенията на познати, роднини и внуци при бабите и дядовците. 

Засега подобни прояви на скрити инфекциозни ефекти не се забелязват от статистиката. Но според Дростен, ако нивото на зараза на болестта се качи над 1, тогава епидемичната активност ще тръгне отново нагоре по диспропорционален маниер. 

Той се опасява, че хората, които занапред ще се регистрират като нови пациенти, вече няма да са на по 35 години, а ще се окажат 70-годишните и техните социални контакти, които вероятно ще са в сходна възрастова група. 

"Тогава внезапно ще се появи нова вълна на инфекции в рамките на един месец, каквато никой не е очаквал", обяснява вирусологът. От гледна точка на местата в интензивните отделения на болниците, подобен ефект може да доведе до реално претоварване на системата, което за момента не е влизало в прогнозите.

Вирусологът посочва, че този негативен сценарий не е спекулация: "Това са ефекти на разпространението, които са почти неизбежни. Очаквам да се стигне до подобно развитие, и тогава отново ще трябва да направим преоценка на досегашните резултати в Германия. А може и да нямаме време за такива преоценки". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън и съпругата му Кари очакват второ дете

Жената на британския премиер е преживяла спонтанен аборт в началото на 2021 г., но отново е бременна

Сателитна станция „Плана“ на Vivacom получи най-високия сертификат

В момента само 19 подобни съоръжения в света притежават сертификат Tier 4

Мобилното приложение за деца Hopster става част от EON

Платформата стимулира креативността и усвояването на нови знания

Новата кралица на The Crown: Имелда Стонтън поема короната от Оливия Колман

Номинираната за "Оскар" актриса ще бъде последната Елизабет II в сериала на Netflix

Борисов съчувства на "тричания" кандидат-премиер Пламен Николов

ГЕРБ може да "спаси" кворума при избора на правителство на ИТН

"В името на Отца, и Сина, и "Гучи": Убийствената италианска афера на Лейди Гага и Ридли Скот

Първият трейлър на House of Gucci - истинската история на войната в модната фамилия

Да се изгубиш във въздуха - защо легендата Симон Байлс не иска да се състезава в Токио

Златната медалистка разкри, че е започнала да губи ориентация

Шеф Иван Александров: Главният сладкар на звездите в Уимбълдън

Братът на актьора Владо Карамазов в магията на най-стария и величествен тенис турнир