40 дни след като СЗО официално обяви Covid-19 за пандемия и с почти 2,5 милиона инфектирани души по целия свят - научните изследвания за адекватно лечение и превенция на новия коронавирус SARS-CoV-2 се развиват на максимални възможни обороти.

Докъде стигнаха лабораториите в изпитанията си? Какво ново научихме за вируса и поведението му? Защо досега никога не е създавана ваксина срещу коронавируси и каква е перспективата за успешен пробив срещу причинителя на Covid-19?

Дали терапиите с ремдесивир, хлороквин или кръвна плазма ще ни спечелят време? Или ще трябва да се научим да живеем в режим на готовност за ограничителни мерки, докато ваксината не се появи?

Отново потърсихме отговорите от Обяснено: За бързите и бавните тестове и защо още няма ваксина Covid-19 с докторска степен от Scripps, чиято работа е свързана с разработване на ваксини против вирусни инфекции и рак.


В последните седмици се тестват доста различни ваксини по цял свят. Изглежда така, сякаш не се е променило нищо драматично, но прогресът е с нормално темпо - просто има протокол, който задължително трябва да се следва.

Какво ново научихме за вируса и за поведението му? Научихме, че при някои случаи вирусът може да бъде намерен в мозъка. При много малък процент от пациентите се наблюдават психологически симптоми. Научихме, че може да се разпространява от видимо здрави пациенти - затова е добре да носим маски на публични места. Научихме, че загубата на обонянието или вкуса е симптом на заболяването от SARS-CoV-2.

Научихме, че вирусът може да инфектира политически лидери като Борис Джонсън. Да се надяваме, че дори скептиците като него вече приемат сериозно опасността от пандемията.

В момента сякаш повече усилия се полагат за разработването на ваксина, отколкото за създаването на лекарство срещу Covid-19 - и това е обяснимо с желанието ни да елиминираме самия вирус.

Антивирусните лекарства като Ремдесивир, хлороквин и др. се прилагат експериментално, защото те са в много по-напреднал етап на клинични изследвания срещу други вируси. Възможно е те да се изпитат срещу SARS-CoV2, и да получат по-бързо одобрение като терапия за облекчаване на симптомите или профилактика, което би могло да снижи процента на смъртността.

Въпросът е да успеем да спечелим време, докато се появи ваксината. Според мен, има нужда и от двете насоки на изпитанията, защото тестването и проверката на ефективната ваксина ще отнеме дълъг период.

От известните досега методи: знае се, че Кръвната плазма: Новият опит за лечение на Covid-19 има ефект при лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Тя обаче не е дългосрочно решение за масова употреба. Тя не предоставя имунна памет, защото е пасивна имунизация. Докато пациентът се бори с вируса, му се преливат антитела от оздравял човек. Надеждата е, че пациентът сам ще създаде своя имунна памет - а плазмата само ще му помогне да не изгуби битката за живота си в този процес.

Колкото до Лекарството на Домусчиев: Какво е хлороквинът и действа ли срещу Covid-19 - засега има някои сведения, че би могъл да помага, но те се основаваха на китайско изследване върху много малък брой пациенти, което не беше контролирано правилно. За да е сигурно, че интервенцията с даден медикамент наистина има ефект, изследването трябва да се провежда на достатъчно голяма група болни, с достатъчно и правилно подбрани контролни групи. Затова китайското изпитание не е научно-доказана база, на която можем да направим извод, че хидроксихлороквинът помага.

Както каза Антъни Фаучи (ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ): Ние се уповаваме на фактите, а не на чувствата.

В Бразилия прекратиха едно клинично изследване на този препарат, защото се оказа, че една от тестваните дози всъщност вреди на сърцето. Голям процент от пациентите получаваха сериозна аритмия, а няколко дори починаха.

Засега Remdesivir на Gilead има положителни резултати. Tази седмица излязоха Нов пробив при тестовете на ремдесивир върху тежки случаи на Covid-19 . Има непотвърдена информация, че Gilead се подготвят за производство в голям мащаб.

Да се надяваме, че наистина резултатите ще са положителни.

Има обединени усилия от епидемиолозите за справяне с кризата. Има сътрудничество, за което посредничи Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" и което се занимава с подкрепа на изследвания за разработка на ваксини, проследяване на разпространението на болестта, производство на самите ваксини, което ще е най-трудното и др. Представете си какво гигантско начинание е производството на 14 милиарда дози от ваксина против грип например (ако се наложи ваксинация и реваксинация). Точно това е сферата, в която ще има нужда от много сериозно колективно усилие. Но хубавото е, че в следващите няколко години сигурно ще се инвестира много в науката.

Досега не са създавани ваксини или целенасочени лекарства срещу нормалните коронавируси, защото те предизвикваха леки настинки, с които имунната система се справяше сама.

Единствените наистина страшни епидемии от коронавируси бяха SARS (2002-2004) и MERS (2012-2013). Започнаха клинични изследвания за ваксина срещу SARS, но те бяха прекратени, защото просто епидемията беше овладяна.

Ваксината, която тестваха срещу SARS, проявяваше и странни нежелани ефекти при малък процент от пациентите. Появяването на антитела срещу вируса всъщност влошаваше вторичната инфекция. Такъв вид реакции се наблюдават и при експерименталните ваксини срещу Денге и Зика, което предполага промяна на подхода с цел създаване на друг вид паметни клетки - не Б-клетки, които правят антитела, а Т-клетки, които дирижират имунната реакция и убиват инфектирани клетки.

Лекарства срещу нормалните коронавируси не са необходими, но има нужда от лекарства срещу тези няколко страшни вида. По-скоро има нужда от подход, който - да се надяваме - ще е един и същи в борбата срещу тези коронавируси. Имаме нужда и от система за следене на това как и къде мутират. Правим това с грипа всяка година, има щабове, които целогодишно се занимават с проследяването на мутациите на вируси като инфлуенца.

Коя е най-бързо създадената ваксина до момента? Ваксината срещу заушка, която е пусната през 1967 година, е създадена за 4 години. Засега това е рекордът за най-бързо разработена и одобрена ваксина срещу смъртоносна болест. И е безкрайно ефективна. Ваксината срещу ебола е създадена за пет години.

Може ли да се окаже наистина, че трябва да се научим да живеем с този вирус? През следващите 2 години - да. По-нататък - по-скоро не. В най-лошия случай за 2 години ще почине таква част от населението, каквато е загивала при други пандемии. В най-добрият случай, дотогава ще имаме ваксина.

Колкото до конспиративните теории за След антиваксърството и хомеопатията, проф. Люк Монтание защити конспиративната теория за Covid-19 - никой не може да изключи каквато и да е вероятност. При нас, учените, няма 100% сигурност, има 95% статистическа сигурност, което никога не значи абсолютна точност.

Според мен обаче тези теории са по-малко вероятни от други хипотези - например, че изсичаме много гори и животните се приближават много повече до нас; че фермите за месо не се регулират достатъчно добре в държави като Китай, а пилетата и свинете не се ваксинират масово против грип.

В този смисъл, Световната здравна организация заслужава критики за поведението си от самото начало на пандемията.

Още през декември те трябваше да съобщят официално, че в Китай има епидемия, че тя е сериозна и че се крият факти. СЗО има опит с Китай още от времето на SARS (2002-2004) и знаят отлично как процедира комунистическия режим в името на внушението, че "нещата са под контрол. Показателно е, че Китай сам увеличи броя на умрелите пациенти с 50%. Отговорността на СЗО беше да предупреди целия свят и да подготви здравните и научните сфери за борбата с пандемиите.

Прочетете още

Обяснено: За бързите и бавните тестове и защо още няма ваксина Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024