Нов пробив при тестовете на ремдесивир върху тежки случаи на Covid-19 Снимка: © Getty Images

Болница в Чикаго, в която се провежда клинично изследване на антивирусния препарат ремдесивир при тежки усложнения на пациенти с Covid-19, показва първи положителни резултати от терапията.

Според предварителни данни, разпространени от американската медия за медицина и здравеопазване STAT, лекарите в Чикаго са установили бързо подобрение при свалянето на температурата на болните с помощта на медикамента на Gilead.

Отчетено е и подобрение на респираторните симптоми на пациентите, като почти всички лекувани хора са изписани за по-малко от седмица.

Ремдесивир беше едно от първите лекарства, за които се смяташе, че може да действат върху новия коронавирус SARS-CoV-2, причинител на пандемичната болест Covid-19. Първите позитивни резултати бяха установени при лабораторни тестове, затова интересът към данните от клиничните изпитания върху пациенти е толкова висок. Ако ефектът му се потвърди и не бъдат установени опасни противопоказания, би трябвало медикаментът да бъде одобрен по-бързо от американската служба за безопасност на храните и лекарствата FDA, за да може да се изписва при терапия на Covid-19.

Ремдесивир вече е тестван клинично върху пациенти с ебола в Африка преди години, но епидемията утихва преди медикаментът да премине пълната процедура, за да получи разрешение от медицинските регулатори.

Клиничното изпитание към Медицинския факултет на Университета в Чикаго включва 125 пациенти с Covid-19, сред които 113 са с тежки форми на заболяването. Всички лица от групата се лекуват с всекидневни вливания на ремдесивир.

"Най-добрата новина е, че по-голямата част от пациентите ни вече са изписани. Само двама от нашите пациенти починаха", казва Катлийн Мълан, специалист по инфекциозни болести в университета, занимаваща се с ръководството на изследванията на ремдесивир в болницата. Изказването й е направено по време на видеоконферентна връзка с представители на факултета, записът от която е изтекъл до STAT. Мълан е потвърдила достоверността на видеоматериала, но е отказала да коментира повече детайли от изследването.

Новината за пробива в Чикаго доведе до увеличаване на цената на акциите на Gilead с 13% в търговията след официалния край на работния ден на борсите.

Резултатите засега показват само част от потенциалната ефективност на ремдесивир. Тестът в Чикаго не е единственото клинично изпитание на влиянието му върху пациенти с коронавирусна инфекция, но за първи път излиза конкретна информация за напредъка в процедурата.

Цялото изследване на Gilead върху тежко болни пациенти се провежда върху 2400 участници в 152 различни обекта за клинични изпитания по света. Вторият тест върху хора с по-умерени симптоми на Covid-19 включва 1600 пациенти от 169 болници от различни държави. Изпитанието проверява промените в организма при 5- и 10-дневен курс на лечение с ремдесивир. Основната цел е да се създаде статистическо сравнение на данните за подобрение на пациенти от двете групи.

Подобрението се измерва със 7-степенна скала. Най-високата степен е изписването на болния от лечебното заведение, най-ниската - смъртен случай. Междинните нива включват различните видове интервенции в помощ на нормалното дишане като подаване на допълнителен кислород или интубация. Проблемът с този тип проучвания е невъзможността да се организира контролна група, на която да се влива плацебо и да се провери дали организмът все пак ще се пребори сам с болестта. Липсата на база за сравнение затруднява интерпретацията на данните от клиничните изследвания - Covid-19 протича по непредсказуем начин и не е невъзможно положителните резултати от ремдесивир да са случайно съвпадение.

"На този етап можем да кажем, че очакваме данните от текущите тестове да излязат", казват от компанията-производител Gilead. Първите по-подробни данни вероятно ще се появят до края на месец април.

Ръководителят на изследването в Чикаго Катлийн Мълан посочва, че не бива да се правят прибързани изводи на базата на частични данни.

"Винаги е трудно, защото при изпитанията върху тежко болни хора не може да има контролна група за сравнение. Но определено когато започнахме да вливаме лекарството, установихме, че кривата на телесната температура започва да спада. Виждаме, че хората, които постъпват с висока температура, могат да я свалят доста бързо. Виждаме, че хора, които са поставени на изкуствено дишане, биват екстубирани няколко дни след началото на терапията. В това отношение, като цяло пациентите ни се справиха много добре", казва тя в изтеклия видеозапис.

Повечето от изследваните мъже и жени са били в тежко физическо състояние след инфекцията, но терапията е помогнала както за възстановяването, така и за съкращаването на престоя в болница до 6 дни.

Според данни на Мълан, само трима души са останали под пряко лекарско наблюдение за период, по-дълъг от 10 дни.

Ръководството на Медицинския факултет на Университета в Чикаго посочва, че "съставянето на изводи на този етап е преждевременно и научно необосновано". Ерик Топол, директор на един от научните институти в Scripps Research, обаче посочва, че предварителните данни са обнадеждаващи.

"Пациентите с остра форма на заболяването от Covid-19 са с много висок риск от фатален изход. Затова ако е вярно, че повечето от 113-те пациенти са били в тази категория и вече са изписани, това е още един положителен сигнал за ефективността на лекарството", казва Топол, но и той предупреждава, че е важно да се види пълната статистика от изпитанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024