Ремдесивир и обнадеждаващите знаци Снимка: © Getty Images

Американската биотехнологична компания Gilead Sciences даде надежда за откриването на ефикасно лекарство срещу Covid-19. Експерименталното им лечение с медикамента ремдесивир показа положителни индикации след проведени изследвания върху 53 души от САЩ, Европа и Канада.

Проучването беше публикувано в престижното медицинско списание New England Journal of Medicine, а резултатите – цитирани от Bloomberg.

Става въпрос за 53 души, които са се нуждаели от респираторна грижа. Малко над половината от тях са получили т. нар. механична вентилация – тръба, която влиза през устата, а четирима са били с байпас на сърцето. Данните на осем от пациентите остават извън анализа, тъй като при един от тях е допусната грешка при приетата доза, а при останалите не е получена нужната информация.

Всички от тях са приемали медикамента ремдесивир в рамките на до 10 дни. Това е програма, която позволява хората да използват все още неодобрени лекарства, когато няма други налични опции за лечение.

След 18 дни 68% от пациентите са подобрили състоянието си, а 17 от 30 души, които са се подложили на механична вентилация, вече не са имали нужда от нея.

Почти половината от изследваните пациенти са били изписани, докато 13% от тях са починали. Процентът на смъртността е бил по-висок сред тези, които са били подложени на респираторна грижа. 18% от тях са починали.

„Не можем да направим твърди заключения от тези данни, но наблюденията над тази група от хоспитализирани пациенти, които получиха ремдесивир, са надеждни“, каза директорът на епидемиологичното отделение на медицинския център „Cedars-Sinai“ в Лос Анджелис - Джонатан Грейн, цитиран от Bloomberg.

Базираната във Фостър Сити, щата Калифорния, компания е осигурила медицинските грижи, а също така е участвала в анализирането на данните. Биотехнологичната фирма изследва и разработва лекарства от 1987 година насам. Тя се концентрира върху производството на антивирусни медикаменти. Лекарството ремдесивир е разработено именно от Gilead Sciences като лечение за вирусното заболяване ебола и вируса „Марбург“. Впоследствие обаче се оказва, че то показва антивирусни действия срещу други иРНК вируси като респираторните заболявания, сред които и коронавирусите.

В момента в световен мащаб се провеждат няколко широкообхватни клинични тестове с медикамента, които да направят оценка каква е ползата му срещу Covid-19 – новия коронавирус, който зарази над 1,7 млн. души по света и взе над 103 хиляди жертви.

Изследванията, проведени в Китай, най-вероятно ще дадат резултати този месец. Друг от клиничните тестове с ремдесивир е спонсориран от Националния институт по здравеопазване на САЩ. В следващите няколко седмици се очакват данните и от него, докато Gilead самостоятелно спонсорира две допълнителни серии от тестове с лекарството.

„При проучването на ремдесивир въпросът не е просто дали е безопасно и ефективно срещу Covid-19, но при кои пациенти показва активност, колко дълго трябва да получават лечение и на какъв етап от тяхното заболяване лечението ще бъде най-ползотворно“, споделя изпълнителният директор на Gilead Даниел О’Дей.

„Нуждаем се от много отговори. Ето защо ни трябват няколко типа изследвания, включващи много видове пациенти“, смята той.

Някои от тези резултати ще станат ясни в следващите седмици, когато ще бъдат оповестени данните от няколко различни клинични теста, каза О’Дей в петък.

В момента няма открито специфично лечение на инфекцията от новия коронавирус. Gilead е предоставила своето лекарство на повече от 1800 пациенти. Те се лекуват под стриктни условия, тъй като медикаментът не е официално одобрен.

Ако се окаже, че ремдесивир е ефективно лекарство срещу Covid-19, то оценката за едно лечение е около 9 щатски долара. Това съобщи висшият изследовател във фармацевтичния департамент на университета в Ливърпул – Андрю Хил. Той и екипът му са направили проучване, данните от което бяха оповестени в петък. Възможно е да има и допълнителни разходи, тъй като ремдесивир се влива венозно в организма.

Резултатите от контролираните изследвания на лекарството се очакват с нетърпение, защото ще бъдат едни от първите широкообхватни данни относно потенциален медикамент срещу коронавируса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп например загатна за потенциала на друго лекарство – хидроксихлорохин, използвано по принцип против малария. Но то все още не е напълно проучено и емпирично приложено, за да бъде напълно ясно дали предотвратява тежка инфекция.

Ремдесивир е антивирусно лекарство, което още преди пандемията от Covid-19 е било изследвано в лабораториите на Университета в Северна Каролина и във Вандербилт. Учените там са установили, че медикаментът проявява силна активност срещу широк спектър от коронавирусни заболявания, подобни на Covid-19, пише Bloomberg.

Преди лекарството ремдесивир се е използвало за лечение на ебола и е доказано – то е безопасно, но не и ефективно.

При лечение на коронавирус, един от четирима пациенти е изпитал тежък страничен ефект, включително нарушаване на функцията на няколко органа, септичен шок, ниско кръвно налягане или силна болка в бъбреците. При 23% от изследваните се наблюдава нарушаване на функцията на черния дроб. Четирима пациенти е трябвало напълно да спрат да приемат лекарството венозно.

Още през януари Световната здравна организация съобщи, че ремдесивир е един от кандидатите за най-успешно терапевтично лекарство срещу новия коронавирус заради различни данни от проучвания на хора и животни.

Ако се окаже успешно, въпросът е – ще има ли достатъчно количество от медикамента?

Gilead работят усърдно да повишат нивата на изработване, макар лекарството да е много трудно за производство. По-рано този месец от компанията обявиха, че се надяват до октомври да са провели 500 хиляди курса по лечение с ремдесивир, както и 1 милион до края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024