След антиваксърството и хомеопатията, проф. Люк Монтание защити конспиративната теория за Covid-19  Снимка: © Getty Images

Covid-19 породи всевъзможни фантастични теории, но една от тях е особено упорита и продължава да "вдъхновява" дискусиите в социалните мрежи и привържениците на конспиративното обяснение за световния ред.

Съединените щати вече водят разследване, за да разберат дали новият коронавирус - макар и с естествен произход - е изпуснат от биолаборатория в Ухан. Но още по-радикалната версия на тази хипотеза гласи, че Възможно ли е коронавирусът да се е зародил в лаборатория: Теории и доказателства .

Точно тази крайна версия се защитава от проф. Люк Монтание - носител на Нобелова награда от 2008 г. за приноса си в откриването на HIV - който през последните години се ползва с доста спорна репутация сред научните среди заради противоречивите си възгледи за ваксините, хомеопатията и др.

Люк Монтание е популярен в България заради ролята си в защита на петте медицински сестри, които бяха арестувани в Либия през 1999 г., подложени на мъчения и осъдени след обвинение в заразяване на стотици деца с вируса HIV. Българките бяха освободени с решаващата намеса на френското правителство едва през 2007 г.

Сега обаче Монтание защитава тезата, че новият коронавирус, причиняващ пандемичната болест Covid-19, е произведен в лабораторията в Ухан. В интервю за френския сайт "Pourquoi Docteur, той казва, че научната база в Ухан е "специализирана в тези коронавируси от началото на 21 век".

"Стигнахме до извода, че е имало манипулация по отношение на вируса", казва проф. Монтание, който твърди, че молекулярни биолози са вмъкнали РНК от вируса HIV в коронавирус. Неговото предположение е, че това "вероятно" може да е направено с цел откриване на ваксина срещу СПИН. Професорът смята, че SARS-Cov-2 може да се освободи от чуждите елементи "с помощта на вълни" - това е неговото предложение за терапия на болните.

Самият той няма обяснение при какви условия се е стигнало до допускането на вируса извън пределите на лабораторията. Все пак той посочва, че работата с вируси изисква много висока професионална прецизност, а в случая може да се е стигнало до грешка на недостатъчно опитен служител.

Теорията на Монтание се отклонява сериозно от най-широко приетата версия сред научните среди.

За момента учените предполагат, че новият коронавирус се е появил на пазара в Ухан, на който са се продавали живи екзотични животни. SARS-Cov-2 има животински произход и е много близък до по-ранни вируси, открити при прилепи; смята се, че той е предаден от животно на човек и е мутирал в силно заразната си форма.

Вирусологът Етиен Симон-Лориер от Института "Пастьор" в Париж отхвърля теорията за връзка между новия коронавирус и HIV. Сходните секвенции от РНК между двата вируса са съвсем малки елементи, които могат да се срещнат и при други вируси от същата група - т.е. при други коронавируси в природата.

"Ако вземем една дума от някоя книга и я срещнем във втора книга, можем ли да твърдим, че втората книга е копие на първата? Това е абсурд", коментира той пред АФП.

Самият Люк Монтание, който често защитава радикални и недоказани теории в науката, е спорна фигура за общността. Молекулярният биолог Алексис Верже от CNRS (Националния център за научни изследвания на Франция) изброява част от причините, поради които публиката би трябвало да приема твърденията на Монтание с доза критична мисъл:

"Само ще напомня, че Люк Монтание:
- е антиваксър, както своя приятел Анри Жоайо
- защитава "паметта на водата" на своя приятел Бенвенист
- защитава хомеопатията
- регенерира секвенции с ДНК от чиста вода и цифровизирани електромагнитни сигнали, и ги изпраща по пощата".

През 2009 г., година след като получи Нобелова награда, проф. Монтание провокира критики сред научната общност, като обяви, че добрата имунна система на човека е достатъчна, за да го предпази от заболяване със СПИН.

Година по-късно той се обяви в подкрепа на теорията за паметта на водата - въпреки научното й опровержение - разработена през 1988 г. от Жак Бенвенист, когото той нарича "Галилео на съвремието".

През 2017 г. Монтание отново провокира скандал във Франция, след като се обяви против задължителните ваксини в страната и дори твърдеше, че "малко по малко ваксините ще отровят поколението, което идва след нас". Изказването му, разминаващо се с данните във всички досегашни епидемиологични изследвания, накара 106 изследователи и лекари от Франция да съставят отворено писмо, в което го призоваваха да се въздържа от подобни безотговорни позиции.

Авторите на подписката посочваха, че Монтание използва популярността си след Нобеловата награда, за да разпространява послания, опасни за човешкото здраве, които излизат извън полето на специализираните му познания.

Колкото до теорията за изкуствено създадения вирус, Монтание твърди, че не е единственият й поддръжник в научните среди. Той твърди, че "група от много известни индийски учени" е опитала да публикува изследване, което показва, че целият геном на коронавируса съдържа секвенции от HIV. Според него индийците били принудени от "задушаваща сила" да не издават резултатите от тестовете си.

Слухът за въпросното "цензурирано" индийско изследване вече беше опроверган - разследване на "Льо Монд" разказва откъде произлиза този скандал, като посочва, че изследването не е спряно от предполагаеми геополитически съображения, а от острите критики на по-широката научна общност. Индийското изследване е публикувано, без да премине през експертна рецензия, а в сайта, на който то може да се открие, посочва изрично, че публикациите му "не бива да се приемат като изводи, здравни съвети, клинични упътвания или да се цитират от медиите като потвърдена информация".

Връзката между новия коронавирус и HIV е изключително слаба. Причината за често срещаното смесване между двата вируса е в това, че сходните симптоми насочват към предположения, че коронавирусът е комбинация между SARS и HIV. Двата вируса обаче са от съвсем различни групи - SARS-Cov-2 е коронавирус, а HIV е ретровирус.

Дори болестните им прояви да си приличат, причинителите на тези симптоми не са с еднакъв произход.

Въпреки предупрежденията на учените срещу крайните допускания на проф. Монтание, те вече се използват от любителите на конспиративните теории като "потвърждение" на предварителните им убеждения за предполагаем заговор на Китай срещу света. Няколко политици от крайната френска десница като Жилбер Колар, Бернар Моно, и др. използваха твърденията на Монтание, за да атакуват Пекин и да призоват за "замразяване на всички китайски активи".

Външният натиск вече принуди китайските власти да ревизират данните за смъртността в Ухан по време на епидемията.

Според изследване на социологическата агенция Ifop, над една четвърт от френското общество смята, че новият коронавирус е произведен в лабораторни условия, а не е с естествен произход. Според 17% от запитаните - създаването му е станало "нарочно". Делът на привържениците на теорията за китайското "биологично оръжие" се увеличава до 40% сред симпатизантите на крайната националистическа партия на Марин льо Пен "Национален сбор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024