Възможно ли е коронавирусът да се е зародил в лаборатория: Теории и доказателства Снимка: © Getty Images

Почти веднага след като новият коронавирус се появи през януари, една от водещите теории, които се зародиха, гласеше, че е създаден в лаборатория като биологично оръжие. Предположението обаче беше отричано от учените, които се позоваха на изследвания, показващи, че вирусът се е появил от животни – най-вероятно прилепи.

Сега дипломатически телеграми от Държавния департамент на САЩ показват, че учени, изпратени на дипломатическа мисия в Ухан, са били разтревожени от биосигурността на лаборатория в най-големия град в китайската провинция Хубей – там, където се предполага, че е епицентърът на заразата.

Информацията беше съобщена от „Вашингтон Поуст“, като медията се позова на комуникацията по дипломатическите канали. Fox News също обявиха, цитирайки свои източници, че има съмнения вирусът да се е зародил в лаборатория в Ухан.

Все още няма никакви доказателства, а Китай отрича твърденията.

Въпреки това президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че правителството работи върху непотвърдени доклади, че вирусът произхожда от лаборатория.

„Вашингтон Поуст“ цитира информация, придобита от дипломатически канали (б.а. – по принцип тя е конфиденциална и се осъществява между дипломатическата мисия и съответното правителство). Тя гласи, че през 2018 американски учени са били изпращани на няколко поредни визити в сграда за изследвания в Китай. Те, от своя страна, са изпратили до Вашингтон две предупреждения за неадекватни мерки за сигурност в лабораторията. Американците са били „разтревожени“ за сигурността и слабостите в управлението, извършвано в Института по вирусология в Ухан, като затова са помолили за по-голяма помощ.

Учените от САЩ също така били загрижени за изследването на лабораторията, осъществено върху коронавируси, произтичащи от прилепи. Съобщили са, че то може да е рисково за поява на нова пандемия, подобна на SARS – тежък остър респираторен синдром.

Комуникацията между американските учени и правителството на САЩ предизвика още по-разгорещени дискусии във Вашингтон относно това дали Институтът по вирусология в Ухан или друга лаборатория е мястото на произход на заразата. Освен „Вашингтон Поуст“, това твърди и Fox News – в медията се появиха снимки на Института в Хубей.

Заразата се появи в края на миналата година, когато бяха отчетени първите случаи и бяха свързани с пазар в Ухан. Към момента, въпреки всички спекулации, няма доказателства вирусът да е произлязъл от лаборатория.

Какви мерки за сигурност използват лабораториите?

Лабораториите, в които се изследват вируси и бактерии, следват система, позната като BSL – Biosafety Level Standards (стандарти за нивата на биосигурност), съобщава BBC. Съществуват четири нива, които зависят от типа на проучваните биологични агенти и предприетите предпазни мерки за изолирането им.

Ниво едно е най-ниското и важи за лабораториите, които изследват добре познати биологични агенти – такива, които не представляват заплаха за хората. Предварителните мерки за ограничение се покачват спрямо нивата, докато стигнем до четвъртото равнище, което е най-високо. То е в сила в лаборатории, работещи върху проучването на най-опасните бактерии, за които има малко ваксини или лекарства. Пример за това е заболяването ебола, вирусът Марбург и, в случаите на два института в САЩ и Русия, вариола.

Четирите нива на стандарти са прилагани по целия свят, но в различни вариации. В Русия например лабораториите за проучване на най-рисковите бактерии са от ниво 1 – тоест с обратен стандарт. Но практиките навсякъде са едни и същи, казва експертът по биосигурност към лондонския King's College д-р Филипа Ленцос. Стандартите обаче не са упоменати в закони и договори.

Какви са проблемите в Ухан?

Информацията на „Вашингтон Поуст“ не дава сведения за това какви проблеми са се зародили в Института по вирусология в Ухан, който получава американско финансиране. Има обаче няколко варианта как мерките за сигурност могат да бъдат нарушени.

Според д-р Ленцос това са: „Кой има достъп до лабораторията, обучението и повторното обучение на учени и техници, процедури за поддържане на записи, обозначаване, опис на патогените, спешни процедури“.

Светът е ставал свидетел на известни инциденти, произхождащи от изтичане на материали от лаборатории. През 2014 забравено шишенце с вируса вариола е било намерено в картонена кутия в изследователски център във Вашингтон. Година след това американската армия несъзнателно пренася проби антракс вместо мъртви спори до поне девет лаборатории в страната и до военна база в Южна Корея.

Но в света има много малко лаборатории с нива за стандарт на сигурност 4. Сред над 50 от тях е и Институтът по вирусология в Ухан. Всички те спазват стриктни мерки и дори най-малкото притеснение в процедурите в една от тези сгради трябва да се отбележи и да се вземе под внимание.

Освен да се появят инцидентно, вирусите могат да бъдат разработвани за целите на фундаментални научни изследвания. Чрез тях може например да се изследва как вирусите ще мутират в бъдеще и да се предприемат съответните мерки.

Но американско проучване, публикувано през март, установи, че няма индикации коронавирусът да е бил създаден с цел. „Сравнявайки генната последователност на коронавируса, твърдо можем да заключим, че SARS-CoV-2 произхожда от естествени процеси“, съобщи съавторът на изследването Кристиан Андерсен от Scripps Research в Калифорния.

След това идват предположенията за инцидентно изпускане на вируса от лабораторията. Близостта между лабораторията и пазара в Ухан, откъдето се смята, че произхожда Covid-19, поражда спекулации.

Публично достояние е информацията, че Институтът по вирусология в Ухан е провеждал изследвания на коронавируси, произхождащи от прилепи. Работата им е абсолютно легитимна и е публикувана в международни медицински списания.

Реакцията на Китай

Китай отрича предположенията, че пандемията може да произхожда от лаборатория в близост до Ухан, където са съхранявани пробите от изследванията.

Говорителят на външното министерство Жао Лиджиян цитира Световната здравна организация и още няколко неназовани медицински експерти, като обяви, че няма доказателства, че предаването на вируса е започнало от лабораторията и че „няма научна база“ за подобни твърдения.

„Вярваме, че това е научен проблем и изисква професионална оценка на учени и медицински експерти“, съобщи той в четвъртък.

„Международната общност може да спечели тази битка само чрез разумни мерки. Китай ще продължи да работи заедно с другите страни, за да си помогнем и да се подкрепим едни други“, каза Жао Лиджиян.

Китай също така отрече твърденията, че се е забавила с това да обяви началото на разпространението на заразата в Ухан в края на миналата година. Пекин отрича и предположенията, че не е регистрирал всички случаи на Covid-19.

Доналд Тръмп, който няколко пъти нарече Covid-19 „китайския вирус“ и „вируса от Ухан“, каза, че правителството разследва теорията за изпускане на заразата от лабораторията в Ухан.

Държавният секретар Майк Помпео продължава да се усъмнява в прозрачността на Китай около пандемията. От Пекин отвърнаха, че американската армия може да е пренесла вируса по време на Военните игри в Ухан през 2019.

Словесната война между двете страни прави така, че изследването на произхода на вируса да продължи още.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024