Лекарството на Домусчиев: Какво е хлороквинът и действа ли срещу Covid-19 Снимка: © Unsplash

Ефикасността на медикамента Хлороквин в лечението на пациенти с Covid-19 се превърна в тема на публичен дебат, след като клиничен тест в Марсилия от 16 март показа обнадеждаващи резултати от приложението му.

Бизнесменът Кирил Домусчиев, който беше хоспитализиран с пневмония заради Covid-19, обяви пред Нова ТВ, че също приема хлороквинов фосфат и дори призова фармацевтичните компании в България да се мобилизират за производството му в по-големи количества, тъй като доставките от чужбина са спрени.

Въпреки това специалистите предупреждават да не се подхожда с прекален оптимизъм към медикамента.


Хлороквинът (и неговият дериват хидроксихлороквин) е старо лекарство, използва се от 1955 г. насам. Молекулата се прилага за лечението на малария, но през последните седмици френски лекари са го ползвали при терапията на пациенти с Covid-19.

Резултатите от изследването от Марсилия се появиха в критичен момент - във Франция вече са регистрирани над 10 000 положителни проби на заболели от Covid-19, а смъртните случаи са 372. Страната беше поставена под карантина, училищата са затворени, 45 млрд. евро бяха отделени за помощ на блокиралите предприятия и работници, а президентът Еманюел Макрон сравни епидемията с "война".

В този контекст, директорът на Университетската болница по инфекциозни болести в Марсилия Дидие Раулт обяви, че е организирал клиничен тест, по време на който 26 пациенти с Covid-19 са лекувани с хидроксихлороквин. Шестима от тях са отпаднали по време на изследването, тъй като се е наложило терапията да бъде прекратена предсрочно.

На шестия ден от терапията 14 от останалите 20 изследвани пациенти, приелите медикамента, са показали негативна проба за коронавируса.

Проф. Раулт твърди, че има и "впечатляващо намаление на броя на позитивните случаи" при комбинирана терапия на хидроксихлороквин и антибиотика азитромицин. Азитромицинът е добяван заради действието му срещу усложнения от бактериални болести на белите дробове и заради данни, че е активен срещу вируси като Зика и Ебола в лабораторни условия.

За сравнение е ползвана контролна група от 16 пациенти от Ница и Авиньон, позитивни за коронавируса, на които не е предписван медикамента. На шестия ден от изследването само 2 от тях са дали отрицателна проба за Covid-19.

Лекарите от Марсилия признават, че изследването не е пълноценно заради малката извадка, ограничения срок на наблюдение на пациентите и отпадането на шестима от лекуваната група. Въпреки това те казват, че са решили да споделят данните от изследването си "поради етични причини и поради факта, че първите резултати са толкова важни и показателни".

Малко след този анонс фармацевтичната лаборатория Sanofi предложи да предостави няколко милиона опаковки от лекарството си "Плакенил" (едно от търговските наименования на хидроксихлороквин), за да може тестовете да продължат.

Сибет Ндие, говорителка на френското правителство, определи резултатите от Марсилия като обнадеждаващи и обяви, че властите може да разширят клиничните изпитания.

Няколко френски медии съобщават, че в последните дни аптеките са затрупани със заявки за лекарството.

Много бързо обаче медицинските специалисти призоваха за предпазливост при прилагането на терапии, за които няма достатъчно надеждни клинични резултати.

"Изследването изглежда обещаващо, но наистина трябва да се внимава, преди да се създават очаквания за лечението на толкова нов вирус, за който все още не разполагаме с достатъчно данни", казва д-р Сара Д'Алесандро пред France 24, специалист по молекулярна медицина в Университета в Милано. Д'Алесандро е експерт по лечение на малария и е работила върху изследвания на хидроксихлороквина.

Това е медикамент, към който лекарите често прибягват при появата на нов вирус. Учените смятат, че лекарството успява да промени способността на вируса да се прикачва към клетката-гостоприемник. Това би трябвало да му попречи да започне процеса на възпроизводството си, обяснява Робин Мей, специалист по инфекциозни болести в Университета в Бирмингам.

Хидроксихлороквинът е добре познат, не е много скъп и може да се произведе бързо в големи количества, отбелязва Сара Д'Алесандро.

Причините, поради които лекарите го прилагат в изследванията си, са свързани с ефикасността му срещу вируси като Зика, SARS и MERS. Директорът на инфекциозната клиника в Марсилия Дидие Раулт не е първият лекар, който прилага хидроксихлороквин при лечението на пациенти с Covid-19.

В Китай се провеждат 25 клинични изпитания (част от които вече са приключили), като целта на тестовете е да се анализира възможността за използването на хидроксихлороквин при заразени пациенти.

Китайско изследване, публикувано на 9 март, е първото, което прави опит да провери предимствата на лекарството срещу малария в контекста на пандемията от коронавируса.

Изследователи от Университета в Пекин правят лабораторен тест на фармакологичната активност на хлороквин и хидроксихлороквин върху Vero-клетки, инфектирани с новия коронавирус. Изпитанието е направено in-vitro, т.е. върху изолирани клетки, а не върху болни хора.

Проблемът е, че тестовете върху пациенти (заразени с вирусни инфекции, различни от малария) досега винаги са давали противоречиви резултати, които се интерпретират трудно, казва Сара Д'Алесандро.

Екипът на Дидие Раулт е първият, който представя относително стабилни резултати от прилагане на хидроксихлороквин върху хора, болни от Covid-19. Пълният доклад на изследването му все още не е подложен на експертна рецензия от медицинската научна общност.

Резервите на специалистите са провокирани и от факта, че лекарството е изпитано върху сравнително малка група хора. Китайското изследване от 9 март също е критикувано от научната общност заради това, че са ползвани заразени клетки от "едва 100 пациенти". Това е четири пъти по-голяма извадка от тази в експеримента от Марсилия.

Хидроксихлороквинът не е посочен в списъка с четири терапии, проверявани в рамките на европейското клинично изследване на Inserm, в който се тестват 3200 тежко болни хоспитализирани пациенти (сред тях има и 800 френски граждани).

Медикаментът е изключен от този списък заради риск от взаимодействие с други лекарства за често срещани съпътстващи заболявания при заразените пациенти (особено при автоимунни болести), както и заради възможните нежелани ефекти при пациенти в реанимация.

Терапията с хидроксихлороквин трябва да се прилага изключително внимателно заради риск от отравяне на организма.

Приемът на лекарството може да доведе до смърт, ако се дозира неправилно. Въпреки че той се прилага отдавна в болнична среда, рискът от усложнения не е напълно изключен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024