Конспиративни теории от ефира на БНТ: За  бабата, дядото и прадядото на коронавируса Снимка: © БНТ

Събота сутрин. БНТ. "Денят започва с Георги Любенов". Гостува Боян Чуков, представен като "известен анализатор" и "експерт по международна и национална сигурност", а според надписа на екрана "външнополитически анализатор". Това, което публиката може и да не знае е, че Чуков започва кариерата си на анализатор като оперативен работник в Първо главно управление на бившата Държавна сигурност, обучаван в школата на КГБ. След 1990 г. е преназначен в наследницата на Първо главно - Национална разузнавателна служба. И преди, и след 1989 г. ползва дипломатически назначения като прикритие за същинската си дейност. През 2008-2009 г. е секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет и съветник на премиера Сергей Станишев, а през 2013 г. съветва премиера Пламен Орешарски. Въпреки че подобна информация не се включва от медиите като част от "визитката" на госта, тя е редно да се взима предвид от журналистите, когато подбират събеседниците си. И както ще стане ясно по-нататък, не е без значение за оценката на тезите на госта.

Разгворът започва с въпроса на водещия "какво се крие зад коронавируса – дали това е вирус с невиждана ярост, който подчинява света или прикрива някакви процеси в света, че светът се пренарежда?".

След този удобен мек пас, Боян Чуков с лекота поема топката и развива напоително втората теза. На пръв поглед изненадващо, той започва с цитати на папа Франциск, който на два пъти, още през 2014-а и 2016-а година казва, че светът се намира в трета световна война. Нещо повече, през 2016 г. в Краков, пред католическата младеж, папата не само отново обяви, че третата световна война е в ход, а обясни, че става дума за война на интереси, твърди Чуков.

Всъщност, това не е съвсем така и всеки, който има поне бегли впечатления от позициите на Светия отец, мигновено се усъмнява в тези „цитати“. Какво всъщност казва папа Франциск през 2014 г. по време на честванията на стогодишнината от началото на Първата световна война на най-големия италиански военен мемориал „Редипуля“? Ще използвам по-обширен цитат от неговата реч, защото контекстът е важен, за да се разберат правилно думите му:

„Алчност, нетолерантност, жаждата за власт... Тези мотиви стоят в основата на решението да се започне война и те твърде често са оправдавани от идеология; но на първо място е извратена страст или импулс. Идеологията се представя като оправдание и когато няма идеология, остава отговорът на Каин: „Какво ме засяга това? Аз ли съм пазач на брат си?“

Над входа на това гробище тези иронични думи на войната висят във въздуха: Какво ме засяга това?“ Всеки един от мъртвите, погребани тук, е имал свои планове, свои мечти, но техните животи бяха отнети. Защо? Защо човечеството каза „Какво ме засяга това?“.

Дори днес, след неуспеха на още една световна война, може би бихме могли да говорим за трета война, такава, която се води на части, с престъпления, убийства, разрушения...

Честно казано, на първите страници на вестниците трябва да стои заглавието „Какво ме засяга това?“.

И днес жертвите са много ... Как е възможно това? Възможно е, защото в днешния свят, зад кулисите, има интереси, геополитически стратегии, жажда за пари и власт, а също и производството и продажбата на оръжие, които изглеждат толкова важни!

И тези заговорници на тероризма, тези инициатори на конфликти, също като търговците на оръжие, са гравирали в сърцата си: „Какво ме засяга това?“."

Във втория цитиран случай, през 2016 г., на път за Полша (а не пред католическата младеж), папа Франциск коментира убийството на католическия свещеник Жак Амел във Франция от двама ислямски екстремисти: „Думата, която чуваме често, е несигурност, но истинската дума е война. Не трябва да се страхуваме да кажем истината, светът е във война, защото е изгубил мира. Когато говоря за война, имам предвид войни на интереси, пари, ресурси, а не религия. Всички религии искат мир, други са тези, които искат война.“ Както се вижда, и двете изказвания са направени в специфичен контекст и носят специфични конотации.

Кои тогава са интересите - китайските или американските, пита оживено водещият. И така, тезата за "война на интересите" вече е легитимирана чрез папа Франциск и може да се премине на следващо ниво - да се обвърже с конкретната ситуация и конкретните изпълнители.

"Човек трябва да е много наивен да мисли, че Си Дзинпин, Тръмп или Путин са предизвикали историята с коронавируса, тъй като и в трите страни щетите са ужасни", отговаря Чуков. За сметка на това, предлага друга "призма" за обяснение на събитията: интересите на т.нар. финансов интернационал: "Става дума за хора, които манипулират Федералния резерв". Според Чуков, много хора считат Федералния резерв за американска институция, а "тя всъщност е частна институция и няма нищо общо с американската държава".

Ако в случая с папа Франциск имаме деконтекстуализиране и превратно тълкуване на думите, тук вече става въпрос за напълно невярно твърдение - лесно опровержимо и доказуемо с факти. Просто казано - чиста лъжа.

Федералният резерв е системата от централни банки на САЩ и тъй като Чуков не е първият с подобни спекулации, на сайта на институцията е подробно обяснено как функционира и защо не е частна организация.

Следват "цифри", които да докажат тезата: "за последните 5 седмици - 614 фамилии, които имат отношение към Федералния резерв и общото им богатство е 3 400 милиарда, са забогатели с 282 милиарда. Т.е. когато бедните стават по-бедни, богатите стават по-богати".

Да не си помислите само, че човекът в студиото пита кои са тези фамилии, как са свързани с Федералния резерв, откъде идват тези числа - нищо подобно. Всъщност, проверката на подобни "факти" е почти невъзможна, тъй като е трудно да се определи кои са "фамилиите", за които Федералният резерв е частен. Но пък проверката кой е забогатял, откакто беше обявена пандемията, не показва нищо, което да потвърждава твърденията на Чуков.

"От какво забогатяват, след като светът е блокиран", наивно пита водещият. "Финансови спекулации", отговаря доволен събеседникът. И охотно продължава да гради сюжета, вкарвайки познати "артисти", по собствените му думи.

Истерията около самия коронавирус беше раздухана най-вече от Световната здравна организация, твърди гостът. А начело на тази организация стои човек, на когото никой в студиото не може да произнесе името (Тедрос Гебрейесус - б.а.), но по-важното е, че той е в близки отношения с Бил Гейтс (протеже на Бил Гейтс, услужливо допълва водещият). А Бил Гейтс финансира 35% от парите на СЗО, твърди Чуков. За разлика от други поднесени от него числа, това има къде да бъде проверено и проверката показва, че става дума не за 35%, а за под 10% - което всъщност не е никак малко и прави фондацията на семейство Гейтс вторият най-голям донор на СЗО след САЩ и което е по-скоро достойно за уважение, отколкото повод за критика.

Не и според популярната конспиративна теория обаче, чийто привърженик очевидно е и коментаторът. Което не му пречи само няколко минути по-късно, аргументирайки тезата си за ниската смъртност от коронавируса да изтъкне, че 3 000 деца умират на ден от малария - именно фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е сред най-активните спонсори на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберколоза и малария, но това в този случай е удобно спестено.

В крайна сметка, обобщава Чуков, "става дума за една неправителствена организация, която е в орбитата на световния и финансов капитал. Тя не защитава националните интереси и нтересите на човечеството, а на тези, които я финансират." Че Световната здравна организация не е неправителствена организация би трябвало да е също толкова до болка известно, колкото и че Федералният резерв не е частна институция. Но това също не е повод дори за повдигане на вежда от страна на водещия.

С цел да "раздуха истерията", както вече стана ясно, СЗО е променила критериите си за пандемия, обяснява още анализаторът: трябва да починат 210 милиона души, за да влезе коронавирусът в топ пет на пандемиите. Това изечение е наполовина вярно, наполовина невярно, но и в двата случая не подкрепя тезата му за злодеите в СЗО. Наистина има промяна в критериите, но тя не е направена сега, а преди години, именно в резултат на критиките, че СЗО се е забавила с обявяването на пандемия през 2009 г., защото е чакала да бъдат изпълнени определени критерии. Освен това, дефиницията за пандемия е свързана с разпространението на болестта и фазите, през които преминава, а не с числови критерии.

За разлика от далеч по-малко рафинирани свои колеги, за които Измамата е изобличена, но не "измамата коронавирус" , г-н Чуков не стига дотам да отрича съществуването на коронавируса. "Коронавирусът е факт, това не е някаква измислена история".

Макар, че на пресконференция в Москва китайският посланик казал, "ние много добре знаем къде се намират бабата, дядото и прадядото на коронавируса", многозначително съобщава гостът, без повече коментар. А "в резултат на медийната кампания, която беше организирана в света се получи и психо-коронавирус".

Т.е. доказваме тезата, че пандемията е била необходима, за да се създаде паника, докато се случва нещо друго, по-важно. И то е, че докато хората са се втренчили в коронавируса, Путин, Си Дзинпин и Тръмп имат общи проблеми, което ги прави "ситуационни партньори": вътрешната опозиция иска да ги свали. А вътрешната опозиция е системата, която е изградил транснационалният финансов капитал.

"САЩ бяха инструмента на финансовия интернационал във военно отношение, те искат отново да контролират целия свят през американската държава и виждат в Китай основен конкурент," обяснява анализаторът.

Аргументите?

Над 50% от световното производство е в Китай и Индия, през Лондон, през Уолстрийт минават само финансовите потоци, там са борсите, но всъщност изработката на стоките става в Китай и Индия, обяснява Чуков.

Както и в предишните случаи той не уточнява на какви данни се позовава, но ето какво показва проверката - да, Китай със сигурност е най-големият производител, но Индия има само 3% дял и общо двете държави правят не над 50%, а под една трета от световното производство:

Тук е мястото да обърнем внимание на понятието "финансов интернационал", което анализаторът активно използва. Любопитно е, че то не е особено популярно (дори при търсене на руски език) и се появява често във връзка с името на Валентин Катасонов - руски икономист, професор, първо работил за руски и международни финансови институции, а след 2011 г. отдал се на писане на книги.

Последната е с красноречивото заглавие "Финансовият интернационал и Тръмп. Какво очаква човечеството?" Най-скорошната изява на професора е публична лекция, в която обяснява, че архитектите на пандемията от коронавирус са същите, които са организирали и събитията на 11 септември 2001 г. - американските и израелските специални служби.

На български срещаме израза "финансов интернационал" в две интервюта, публикувани в сайта "Поглед Инфо" - с журналиста Андрей Фефелов и с генерал Леонид Ивашов, с източник сайта на Фефелов "Завтра". Фефелов коментира една от любимите си теми - либералния враг на руското общество: "Бивайки най-голямата в Русия недържавна сила, „либералите” имат щаб, стратегия и финанси. Те, структурно и кръвно, са свързани със световния финансов интернационал, предават импулсите на този глобален октопод. Те действат осмислено, премерено и грамотно. Използват методи, инструкции и проверени рецепти."

Генерал Ивашов коментира актуалната тема с коронавируса като опит на САЩ да поставят Китай на колене: „бялата“ Америка се сблъска с финансовия интернационал, който разчита на световната финансова империя, заради факта, че доларът ще управлява света".

Патетичният финал на разговора е осигурен от водещия Георги Любенов, който цитира Наом Чомски да казва, че "коронавирусът е колосален провал на неолиберализма и резултатът ще доведе до силно авторитарни държави, до нови спасители в целия свят, които народите ще си искат, хората ще искат диктатура, ще искат авторитаризъм!". Всъщност, Чомски наистина казва само половината от това изречение - за провала на неолибералния капитализъм и за опасността от силно авторитарни, репресивни държави. Чомски обаче не твърди, че хората ще искат диктатура и авторитаризъм.

Донякъде изненадващо, гостът не се хваща на лесната стръв и хладнокръвно отговаря, че народите изобщо не са разбрали как "с идването на шестата технологична вълна, те отдавна живеят в такъв свят, независимо дали пред страната стои табелката "демократична държава".

Например, Лондон е градът с най-много камери на глава от населението в света. Бърза проверка показва, че Лондон всъщност е на шесто място в света, а осем от градовете в първата десетка се намират в Китай.

Прогнозата е апокалиптична: ще се върви към обезлюдяване на производството, ще има страшно много безработни, изкуственият интелект и роботизацията навлизат. На този фон "историята с коронавируса по-скоро прилича на един управляем преход, в който, когато хората станат безработни, всичко може да се свали на главата на коронавируса, а не на управляващите във момента".

Ако сте издържали да прочетете този текст до края, опитайте се да си представите какво означава да изгледате целия разговор и след това да го проверите дума по дума, факт по факт, доколкото това е възможно.

А сега си представете, че сте просто зрител, който не прекарва неделния си ден в проверка на телевизионни интервюта - какво сте научили от това интервю?

Че сте жертва не на пандемия, а на заговор. Че "финансовият интернационал" иска да забогатее на гърба на бедния народ. Затова съсипва здравето не само на народа, но и на неговите достойни политически лидери, като им организира вътрешна опозиция. Защото не е важно дали на табелката пише "демокрация". А и хората могат да си искат диктатурата, нали така?

И всичко това, гарнирано обилно с факти, част от които напълно неверни и навързани така, че да изглежда как отделни събития правят история, взаимно се обясняват и подкрепят. За госта всичко е ясно, той това е учил и практикувал дълги години. За домакина: пак е ясно. Той не е там, защото е журналист, за да слуша, да реагира, да пита, да опонира.

Спомнете си как същият водещ не поиска от госта си да изясни какво има предвид, когато проф. Олег Хинков.обяви, че Не, у нас не са починали 4000 души за месец вследствие на свински грип .

И всичко това се случва в ефира на обществената телевизия, която има особени задължения към публиката. Ако за една частна медия бихме си казали, че търси сензационност в името на рейтингна, какво е обяснението за БНТ? Само от началото на март на сайта "Инфакто" са публикувани седем текста на Боян Чуков, в които основната теза, лансирана в предаването, е подробно развита: "Пред очите на тези, които могат да виждат, а не само да гледат, се срутва Системата. Тя е това, което наричаме „дълбока държава“, глобален финансов капитал, неолиберали, хиларисти". Т.е. журналистите, подготвили предаването, са били наясно какви са възгледите на госта и са го поканили, за да ги изложи - в рамките на половин час, без прекъсвания и неудобни въпроси от страна на водещия. Това е всичко друго, но не е отговорна журналистика. Всъщност, изобщо не е журналистика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024