Снимка: © Getty Images

Пандемията от COVID-19 ни заля с цифри, които трудно можем да запомним и с факти, които задължително трябва да бъдат проверени, преди да им повярваме. В тази графа спада изявлението на реаниматора и бивш зам.-министър на здравеопазването проф. Олег Хинков.

В предаването на БНТ 1 „Денят започва“ той каза пред водещия Георги Любенов: „През 2008 - 2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, през пролетта на 2009 г., в България загинаха 4 000 човека за един месец. За съжаление, тогава жертвите бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени“.

След проверка на „Булевард България“ в архива на Националния статистически институт обаче става ясно, че починалите от инфекциозни и паразитни болести са 587 за цялата 2009 г. Освен това, смъртността при жените е по-малка в сравнение с тази при мъжете.

Днес БНТ свалиха за няколко часа видеото с интервюто на проф. Олег Хинков от сайта си, но след това то отново се появи.

Свинският грип е инфекциозно заболяване, което се причинява от един от няколко вида свински грипни вируса. През август 2010 г. Световната здравна организация обявява епидемията от свински грип, започнала през март 2009 г., за приключила.

Общият брой на починалите мъже в България през 2009 г. вследствие на инфекциозни и паразитни болести е 396. Броят на починалите жени е 191. 

Починали са 16 души на възраст между 0 и 19 години, а жертвите на възраст 20-39 години са 55 души. Починалите между 40 и 59 години са 162 души, а тези между 60 и 79 години – 263 души. Броят на жертвите над 80 години е 69 души. Това означава, че най-много починали има сред хората между 60 и 79 години, след това сред тези между 40 и 59, а после – сред тези над 80 г. Това доказва, че не „предимно младите хора“ са починали вследствие на свински грип, както твърди професор Олег Хинков.

За справка - жертвите вследствие на инфекциозни и паразитни болести за предишната, 2008 година, са 639 души. От тях 411 са мъже, а 228 - жени. Що се отнася до 2010 г., броят на починалите е 602 души, от които мъже са 399, а жени - 203.

Ако приемем, че бившият зам.-министър на здравеопазването говори за дихателни болести вследствие на свински грип, данните отново опровергават твърденията му.

Диагностицирането със свински грип изисква лабораторно тестване на дихателна проба (проста проба от нос и гърло). Най-честата причина за смърт е дихателна недостатъчност. Възможни са усложнения до пневмония. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съветва лекарите да приемат за заразяване със свински грип в диференциалната диагноза пациенти с остра фебрилна респираторна болест. 

Така, ако приемем, че проф. Хинков говори за 4 000 жертви вследствие на болести на дихателната система, можем да направим справка в сайта на НСИ за смъртността, предизвикана от тези болести сред българското население през 2009 г. 

Цифрите сочат, че през цялата година, вследствие на болести на дихателната система, починалите са общо 4 154. „Грип и пневмония“ е само една от десетте секции заболявания на дихателната система, заедно с остри инфекции на горните дихателни пътища, болести на белия дроб и други. Още повече, че броят на жертвите е над 4 000 за цялата година, а не само за месец, както твърди реаниматорът в интервюто по БНТ1.

Данните показват, че повече мъже са починали вследствие на болест на дихателната система – 2 547, а жертвите сред жените са 1 607. 

Преди да навършат още година, са починали 139 деца. Жертвите на възраст от 1 - 19 години са общо 74 души, на възраст от 20 - 39 години – 149 души, на възраст от 40 - 59 години – 590 души, на възраст от 60 - 79 години – 1 880 души, а над 80 години – 1 322 души. 

Ако вземем резултатите от предната година - 2008, починалите вследствие на болести на дихателната система са общо 4 466. Мъжете са 2 700, а жените - 1 766. А за цялата 2010 г. са отчетени 4 069 жертви, от които 2 558 са мъже, а жените са 1 511.

„През 2008 - 2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, през пролетта на 2009 г., в България загинаха 4 000 човека за един месец. За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, не е така, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение“, сподели той, сравнявайки положението отпреди десетилетие с това, което в момента създаде пандемията от коронавируса.Какво още каза проф. Хинков?

„Тогава ние, реаниматорите, бяхме в условия, близки до тези", смята проф. Хинков. По думите му, предложението да се закупят много голям брой респираторни апарати, ще доведе до по-голяма смъртност сред пациентите: „Средството, което ни е необходимо, се нарича отделение за интензивно лечение – реанимация“.

Обясни и основните характеристики на всяка една зала за реанимация на тежко болни. „Леглото в реанимация трябва да е разположено на минимум 25 кв. м. Тук влиза и апаратурата - респираторите, за които се говори толкова много. Но никой не знае колко е точният им брой в България. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват?“.

„Ако за нормално функциониране на държавата са необходими около 1 200 - 1 400 анестезиолози, които да работят в реанимация, повече от половината от тях хал-хабер си нямат от такова лечение, те никога не са работили в реанимация и за обучението им трябват години“, каза проф. Хинков.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание