Измамата е изобличена, но не "измамата коронавирус"

От няколко дни в български уебсайтове и социални мрежи се разпространява една публикация с гръмкото заглавие „Измамата „корона вирус“ разобличена“. Публикацията се състои от видео и текст към него, който всъщност е пост от профила във „Фейсбук“ на човек на име Христо Владимиров. Той пише, че е добавил субтитри на български език на видеото, защото изобличавало "медицинските фалшификации". Тексът е доста дълъг и всъщност играе съществена роля, защото преразказва посланията на видеото и вероятно мнозина са се задоволили с него, без дори да гледат клипа.

Но да разгледаме видеото.

Първото нещо, което виждаме, е голям надпис, който гласи: „Коронавирус не е COVID-19“. Не, не е, съгласни сме, макар че не знаем какво имат предвид авторите. Принципно, коронавирусите са цяла група, а COVID -19 е името на заболяването, причинявано от новооткрития SARS-CoV2.

Второто нещо, което прави впечатление, е друг надпис: „спонсорирано от EMFhelpecnetr.com“. Това е уебсайт, на който се продават устройства, които претендират, че защитават от вредните елетромагнитни полета, „мръсното електричество“, радиочестотното излъчване и наблюдението. Въпросното видео е публикувано на водещо място на началната страница на сайта. Основната функция на сайта, всъщност, е след като разясни заплахите, да продаде средства за защита - например Т-шърт срещу електромагнитни лъчения за 150 долара и защитна шапка - за 60 долара. А срещу 1195 долара можете да се снабдите с устройство, което да ви пази от мръсното електричество. Моделът, използван от тези "продавачи на страхове" следва утвърдени образци в бранша като Алекс Джонс и неговото предаване "Информационни войни" - чрез конспиративни теории насаждат страхове у хората, а после им продават продукти, с които да облекчат страданията си.

„Водещият“ във видеото чете статия, публикувана в сайта „GlobalReserach“, подписана от Джулиан Роуз. Статията също е приложена като линк към видеото. В нея се твърди, че текстът е от „медицински форум“, а авторът е признат професионален учен в САЩ, който обаче предпочита да остане анонимен, тъй като, пише Джулиан Роуз, изразява мнение, различно от официалното.

Какво всъщност ни казва текстът? Че има съмнения в данните, с които разполагаме до момента; че няма достатъчно надеждна методика за тестването на вируса - все въпроси, които са напълно легитимни и бяха поставени от авторитетни учени съвсем открито. За да затвърди усещането за научност, текстът навлиза в детайлите на PCR-методиката до степен, която малцина разбират. И когато стане наистина сложно, напълно логично идва изводът, че никой не може да каже, че има пандемия, след като няма надеждна методика за тестване. Всъщност, не може да се докаже нищо, затова може да се каже всичко – че има нов вирус, че той е опасен, че има пандемия.

Т.е. на базата на легитимни въпроси и съмнения се прави напълно необоснованият извод, че всичко е лъжа: вирусът, заплахата, пандемията.

На това място четенето на текста приключва, а „водещият“ казва на зрителите: „Ако вярвате, че тази информация е невярна или подвеждаща, оставете своя коментар. Но моля да приведете фактически доказателства за позицията си!“. Това е класически пропаганден похват – казва се нещо, което не се доказва, но опровергаването му изисква доказателства. Докажете, че не е така!

И още нещо, много типично за епохата на постистината – правото на лична истина. Независимо дали смятате че COVID -19 ще убие милиони или никого, вие имате право на мнение. Т.е. колко хора ще умрат от вируса не е въпрос на експертно мнение, на статистика, на здравеопазване, на предпазни мерки – не, единствено важно е какво мислите вие. И затова, единственото важно е какво вие искате да направите: дали носите маска, дали дезинфекцирате – това е ваш избор, не на правителството, убеждава ви „водещият“.

На това място се развихря същинската идея на видеото, в която тезата за измислената пандемия заема своето място в големия световен заговор на корумпираните елити срещу нормалните хора. Логичните и обосновани страхове от икономическите последици на пандемията са ловко използвани и насочвани, за да се внуши идеята, че тези последици всъщност са търсеният ефект от заговора: правителствата и банкерите създадоха финансова криза и натрупаха огромни дългове, които трябва да изчезнат, а за да изчезнат е необходима голяма криза, в която парите да се обезценят; така богатите ще спечелят, а милиони хора по света ще страдат.

А за да не бъдат обвинени, правителствата и банкерите си измислят заплахи като тероризма, глобалното затопляне и пандемии.
Това изречение е от ключова важност, за да разберем цялостната идея. Уеб сайтът GlobalReserach.ca e „лицето“ на неправителствената организация „Център за изследване на глобализацията“, регистрирана в Квебек, Канада. Според сайта това е независима изследователска и медийна организация, базирана в Монреал, която развива „хуманитарни“ проекти и образователни дейности, включително организация на публични конференции и лекции, а също така играе ролята на мозъчен тръст по „жизненоважни икономически и геополитически въпроси“. Поддържа уебсайтове на няколко езика.

Организацията е основана, забележете, в началото на септември 2001 г. и набира популярност с тезата, че атаките от 11 септември в САЩ са организирани от ЦРУ. Основател на Центъра е Мишел Чусодовски – икономист и популярен автор на конспиративни теории.

Според организацията за проверка на фактите PolitiFact към института Pоynter, „Центърът за изследване на глобализацията“ се стреми да се утвърди като алтернативен (на утвърдените медии) източник на информация, разпространявайки конспиративни тероии по теми като атаките от 11.9.2001, ваксините и глобалното затопляне.

Според Центъра на НАТО за върхови постижения в стратегическата комуникация стратегическа (NATO StratCom) уебсайтът globalresearch.ca е част от по-голяма мрежа, която популяризира статии с „малко фактологична основа“. Целта на мрежата е да обменя и препубликува съмнителните си истории, създавайки впечатлението, че става дума за много и различни източници. Според анализаторите в центъра, често тезите на публикациите съвпадат с наративите, разпространявани и насърчавани от кремълската пропаганда, например по отношение на конфликта в Сирия.

Сред актуалните заглавия на сайта може да откриете:

„Новият контрол на ума. „Сублимална стимулация“. Контрол на хората без тяхното знание“

„Притежават ли американските военни времето? Използва ли се времето като инструмент за модерна война?“ (става дума за метеорологичното време).

„Корпоративният Граал 5G. Микровълновото излъчване“.

„Посегателствата върху свободата на словото от утвърдените медии. „Истината“ вече не е „Важна“.

Дори само тези заглавия са достатъчни, за да се добие представа що за сериозен, да не говорим за „научен“ източник може да бъде въпросният сайт. Подобни спекуланти с фактите печелят лесно в ситуации, когато фактите са несигурни, а емоциите – крайни. Трудно е да се очаква от всеки читател и зрител да направи подобна проверка самостоятелно. И това е работата на професионалните медии в трудни времена – да докажем, че истината е важна. Често е трудна за намиране и сложна за разбиране, но това е и най-сигурният знак, че сме на прав път. Защото казва ли ви някой, че всичко е ясно и вие знаете най-добре, значи ви лъже.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024