Да избягаш от пандемията със суперяхта за $590 млн.: PR-кризата на милиардера Дейвид Гефен Снимка: © David Geffen

138-метровата суперяхта Rising Sun на милиардера Дейвид Гефен има митичен статус в света на богатитe. Корабът за 590 милиона долара е приютявал гости от ранга на Леонардо ДиКаприо, Стивън Спилбърг, Пол Маккартни, Брус Спрингстийн, Том Ханкс, Опра Уинфри, Джеф Безос, Барак и Мишел Обама и др.

Сега 77-годишният й собственик - съосновател на филмовото студио DreamWorks - е единственият обитател на Rising Sun. Дейвид Гефен пази социална дистанция на борда на суперлуксозната си яхта между Карибско море и Атлантическия океан, и иска целият свят да го знае.

"Залезът от миналата вечер... в изолация край Гренадините, за да избегна вируса. Надявам се, че всички са в безопасност", написа Гефен в профила си в Instagram, като публикува няколко снимки от празната си яхта.

Ако Гефен е имал намерение да покаже солидарност с хората в риск от зараза, очевидно опитът му е неуспешен. Публикацията се превърна в тотално PR-бедствие, след като провокира вълна от критики и подигравки с неадекватното поведение в разгара на глобална криза с Covid-19.

"Дейвид Гефен е античовек. Можеше да си мълчи и да се радва на живота си сред привилегии и луксозна сигурност, но вместо това реши да парадира с него. Не пожелавам зло на никого, но когато този циничен старец се зарази с вируса, изобщо няма да се притесня за шансовете му да оцелее", гласи един от коментарите.

"Ето затова хората мразят милиардерите. Ако можеш да избягаш, чудесно. Но просто си затвори устата и използвай благотворителността си за помощ на онези хора, които не могат да си го позволят", пише в друга публикация в Twitter.

Шумът около яхтата принудеи Гефен първо да заключи достъпа до профила си, а ден по-късно - да го изтрие от Instagram.

"Дейвид Гефен не е длъжен с нищо на останалия свят, но публикациите и тонът му подчертават огромната разлика в начина, по който най-богатият 1% се справя с изолацията по време на пандемията, която дълбоко измени нормалните модели на съществуване на обществото", коментира MarketWatch.

Някои от най-богатите хора в света - включително Бил и Мелинда Гейтс, Майкъл Блумбърг, Марк Зукърбърг и др. - вече дариха десетки милиони за подпомагане на научните изследвания в борбата с Covid-19. Много от големите корпорации отделят извънредни средства за подпомагане на националните здравни системи, които, без изключение, са изправени пред огромно изпитание заради мащаба на пандемията.

В същото време, стотици милиони души по света са принудени да стоят затворени по домовете си заради противоепидемичните мерки. Удар в САЩ: 3,28 млн. души са останали без работа за една седмица се увеличава с безпрецедентни нива, а предприемачи и работници от десетки страни разчитат на държавна помощ, за да оцеляват през следващите месеци. Само преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп подписа закон за пакет от извънредни икономически мерки за около 2 трилиона долара, за да може икономиката на страната да не потъне под натиска на кризата.

Щатът Ню Йорк, където се намира и родното място на Дейвид Гефен, вече регистрира повече от 50 000 души с положителна проба за новия коронавирус и над 960 починали пациенти.

Островната държава Сейнт Винсент и Гренадини, която Гефен е избрал за доброволната си изолация от Covid-19, е сред скъпите дестинации в карибския регион. Нощувка в някой от луксозните комплекси от архипелага започва от 1100 долара за двама души, както показва справка на Forbes.

Гефен е един от най-заможните хора в развлекателната индустрия на САЩ. Той е съосновател на звукозаписния лейбъл Asylum Records, издавал албуми на Джони Мичъл, Боб Дилън, Том Уейтс, Eagles и др.; той е и един от тримата създатели на филмовото студио DreamWorks заедно със Стивън Спилбърг и Джефри Катценбърг. Личното му богатство възлиза на 7,5 млрд. долара по данни на Forbes. Колекцията му с произведения на изкуството се оценява на 2 млрд. долара.

Последните $165 млн. по сметките му дойдоха след сключването на Warner Estate: Рекордната сделка на Джеф Безос в Лос Анджелис. В началото на февруари Гефен продаде на Джеф Безос имението си в Бевърли Хилс, което включва основна сграда с площ от 1263 кв.м., с впечатляващи тераси и градини, няколко къщи за гости, градини, тенис корт, плувен басейн, малко голфигрище и автомобилен гараж със собствена бензиностанция и сервиз.

Карантината на борда на суперяхта е напълно обяснимо решение за 77-годишния медиен магнат, но непредизвиканата комуникационна грешка е и урок за поведението на елита по време на глобална криза: ако не помагаш с нищо, по-добре не пречи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024