В световния ден на музиката – 1 октомври – Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” награди финалистите в първия по рода си конкурс „Sound like You“.

Музикалният проект, който НМА организира заедно с Huawei и радио Classic FM, даде възможност на студенти на Академията и на всички, обичащи музиката, да изразят себе си чрез композиция в рамките на 60-120 секунди.

Наградата за първо място спечели Александър Иванов с произведението „Пълнолуние – самодиви танцуват“. Той е ученик в 12. клас в Музикалното училище.

На сцената в Концертната зала на НМА Александър каза, че в композицията си с пианото е обрисувал пълнолунието, така както си го представя под формата на музика. Младият талант получи наградата си от Петър Дундаков, който е известен композитор, преподавател в НМА и част от журито, излъчило 10-те финалисти. Той каза, че вижда светло бъдеще пред младия си колега и му пожела да не спира да се занимава с музика.

На второ място се нареди Елица Георгиева с композицията „Windrising“, в която показва вокалните си способности. На сцената тя бе наградена от Михаела Филева, която също бе част от компетентното жури.

Проф. д-р Цветан Недялков връчи третия приз на Ния Керанова, която представи композицията „One Last Time“.

Наградата на публиката спечели Добромир Кисьов с композицията „Can’t Catch Tomorrow“. Той обясни, че идеята зад нея е как всеки е герой сам за себе си, когато преодолява препятствията на живота всеки ден.

Най-добрите трима в конкурса получиха подарък слушалки Huawei – FreeBuds 4, които възпроизвеждат качествен звук с висока резолюция. Наградите бяха съставени още от компакт диск и юбилейна марка на НМА, празнуваща своята 100-годишнина през 2021. Останалите 7 финалисти също се сдобиха с подаръци за участието и за качествените композиции.

Конкурсът беше вдъхновен от най-новия TWS (True Wireless Stereo) модел слушалки на Huawei – FreeBuds 4. Той бе отворен за участие за таланти от всички националности, родени на или след 1 октомври 1991 година. Участниците не бяха ограничени спрямо жанр или стил и в композициите могат да се чуят пиано, бас китара, гласове.

Авторските мелодии бяха оценявани от петчленно жури. Освен проф. Недялков, Петър Дундаков и Михаела Филева, в него бе и Радостина Узунова, а председател беше проф. д-р Кремена Ангелова – декан на ТКДФ на НМА и ръководител на специалност “Звукорежисура, звуков и медиен дизайн”. Ректорът Сава Димитров също поздрави участниците от сцената.

Журито е оценило всички творби още преди да разбере имената на авторите – напълно анонимно.

Чуйте всички композиции тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"