С мотото "Да направим Европа отново велика" и с лого, напомнящо известното по цял свят "Кубче на Рубик" Унгария поема от 1 юли ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Кубчето на Рубик е символ сам по себе си - на острия ум, креативността, стратегическото мислене и опита на унгарската нация. За да го подредиш, са необходими разбиране, търпение, дисциплина и точност - всички качества, които са важни за унгарското председателство," описват избора си в Будапеща.

Ще подреди или още повече ще обърка процесите в Европейския съюз обаче е основният въпрос, преди страната да поеме щафетата през следващите шест месеца. Досега "кубчето на Орбан" изглежда по-скоро безнадеждно объркано, отколкото подредено. Ето защо.

Съветът на ЕС институцията, която определя общите политически насоки и приоритети на 27-те страни членки.

Основната задача на председателството е да се бори за постигането на компромиси между държавите членки в сложнин ситуации, а през следващите шест месеца за постигането им ще отговаря най-големият евроскептик след лидерите - унгарският премиер Виктор Орбан.

Заради позициите на Унгария и директните ѝ опити да блокира важни решения още миналия юни в Европейския парламент влезе за дискуция един основен въпрос: "Може ли Унгария да се справи със задачата си на ротационен председател, като се има предвид колко нарушения на европейското законодателство е допуснала?"

Отговор така ѝ не беше даден, а дни преди началото на председателството унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока заяви, че страната му ще работи на пълни обороти, "за да е справедлив посредник между всички страни членки и институции."

Думите му не биха предизвикали чак такова съмнение, ако през последното десетилетие унгарското правителство не беше оказвало съпротива по ключови теми като върховенството на закона в Унгария, миграцията и особено по въпроса за оказването на военна помощ на Украйна от страна на ЕС.

Виктор Орбан налагаше вето по време на ключови гласувания на съвета, с което вече задвижени процеси, трябваше да бъдат поставени на пауза.

В страната си той е критикуван заради това, че заглушава опозицията и на практика заграбва държавата, а във външнополитически план - за това че е в обтегнати отношения с Украйна и поддържа близки връзки с Москва и режима на Владимир Путин там и след началото на войната.

Орбан е смятан за най-близкия съюзник на Путин в Европа, а Будапеща многократно се е противопоставяла на санкциите срещу Кремъл . На няколко пъти възпрепятства европейската подкрепа за Киев, когато в ЕС за решение се изисква единодушие.

Заради опасения, че може да блокира важен процес като разширяването на ЕС, само преди няколко дни блокът започна официално преговори с Украйна и Молдова, срещу които Будапеща е официално против.

Мотивите на Орбан са, че Киев не полага достатъчно грижи за унгарското малцинство, живеещо в страната,и по-конкретно че негови представители са изпращани на фронта.

По-рано тази седмица Унгария отново използва правото си на вето, за да провали общата външнополитическа позиция на Европейския съюз. Този път Виктор Орбан блокира публикуването на съвместно изявление, в което се осъжда решението на Кремъл да забрани 81 европейски медии в Русия. Сред тях има и унгарско независимо издание.

Също дни преди старта на унгарското председателство Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро на Унгария за "крайно сериозни" нарушения на европейското законодателство за предоставяне на убежище.

Освен че нарушава основни права и се противопоставя на важни политики, Орбан не е съгласен и с това Урсула фон дер Лайен да получи втори мандат начело на Европейската комисия, като определя досегашното ѝ управление като "най-лошото в историята на Европа".

В същото време въпреки крайните си позиции, Орбан ще трябва и да лавира в решенията си през следващите шест месеца - страната е първата, в която прилагането на върховенството на закона беше обвързано с европейските фондове и през последните няколко години те бяха неколкократно замразявани заради нарушения.

В края на миналата година част от средствата бяха размразени в опит да бъде убедена Унгария да премахне ветото си за изпращане на икономическа помощ на Украйна.

Сега обаче Будапеща ще е страната, която работи за постигането на компромис и единодушие в името на важни общоевропейски решения.

Надеждата, че ситуацията няма да излезе извън контрол през следващите шест месеца е в това, че законодателните предложения идват от Европейската комисия, а крайните решения се вземат от държавите членки и Европейския парламент. Унгария обаче участва в решенията, много от тях изискват консенсус. Засега Будапеща е показала най-вече, че може да го руши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024