С мотото "Да направим Европа отново велика" и с лого, напомнящо известното по цял свят "Кубче на Рубик" Унгария поема от 1 юли ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Кубчето на Рубик е символ сам по себе си - на острия ум, креативността, стратегическото мислене и опита на унгарската нация. За да го подредиш, са необходими разбиране, търпение, дисциплина и точност - всички качества, които са важни за унгарското председателство," описват избора си в Будапеща.

Ще подреди или още повече ще обърка процесите в Европейския съюз обаче е основният въпрос, преди страната да поеме щафетата през следващите шест месеца. Досега "кубчето на Орбан" изглежда по-скоро безнадеждно объркано, отколкото подредено. Ето защо.

Съветът на ЕС институцията, която определя общите политически насоки и приоритети на 27-те страни членки.

Основната задача на председателството е да се бори за постигането на компромиси между държавите членки в сложнин ситуации, а през следващите шест месеца за постигането им ще отговаря най-големият евроскептик след лидерите - унгарският премиер Виктор Орбан.

Заради позициите на Унгария и директните ѝ опити да блокира важни решения още миналия юни в Европейския парламент влезе за дискуция един основен въпрос: "Може ли Унгария да се справи със задачата си на ротационен председател, като се има предвид колко нарушения на европейското законодателство е допуснала?"

Отговор така ѝ не беше даден, а дни преди началото на председателството унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока заяви, че страната му ще работи на пълни обороти, "за да е справедлив посредник между всички страни членки и институции."

Думите му не биха предизвикали чак такова съмнение, ако през последното десетилетие унгарското правителство не беше оказвало съпротива по ключови теми като върховенството на закона в Унгария, миграцията и особено по въпроса за оказването на военна помощ на Украйна от страна на ЕС.

Виктор Орбан налагаше вето по време на ключови гласувания на съвета, с което вече задвижени процеси, трябваше да бъдат поставени на пауза.

В страната си той е критикуван заради това, че заглушава опозицията и на практика заграбва държавата, а във външнополитически план - за това че е в обтегнати отношения с Украйна и поддържа близки връзки с Москва и режима на Владимир Путин там и след началото на войната.

Орбан е смятан за най-близкия съюзник на Путин в Европа, а Будапеща многократно се е противопоставяла на санкциите срещу Кремъл . На няколко пъти възпрепятства европейската подкрепа за Киев, когато в ЕС за решение се изисква единодушие.

Заради опасения, че може да блокира важен процес като разширяването на ЕС, само преди няколко дни блокът започна официално преговори с Украйна и Молдова, срещу които Будапеща е официално против.

Мотивите на Орбан са, че Киев не полага достатъчно грижи за унгарското малцинство, живеещо в страната,и по-конкретно че негови представители са изпращани на фронта.

По-рано тази седмица Унгария отново използва правото си на вето, за да провали общата външнополитическа позиция на Европейския съюз. Този път Виктор Орбан блокира публикуването на съвместно изявление, в което се осъжда решението на Кремъл да забрани 81 европейски медии в Русия. Сред тях има и унгарско независимо издание.

Също дни преди старта на унгарското председателство Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро на Унгария за "крайно сериозни" нарушения на европейското законодателство за предоставяне на убежище.

Освен че нарушава основни права и се противопоставя на важни политики, Орбан не е съгласен и с това Урсула фон дер Лайен да получи втори мандат начело на Европейската комисия, като определя досегашното ѝ управление като "най-лошото в историята на Европа".

В същото време въпреки крайните си позиции, Орбан ще трябва и да лавира в решенията си през следващите шест месеца - страната е първата, в която прилагането на върховенството на закона беше обвързано с европейските фондове и през последните няколко години те бяха неколкократно замразявани заради нарушения.

В края на миналата година част от средствата бяха размразени в опит да бъде убедена Унгария да премахне ветото си за изпращане на икономическа помощ на Украйна.

Сега обаче Будапеща ще е страната, която работи за постигането на компромис и единодушие в името на важни общоевропейски решения.

Надеждата, че ситуацията няма да излезе извън контрол през следващите шест месеца е в това, че законодателните предложения идват от Европейската комисия, а крайните решения се вземат от държавите членки и Европейския парламент. Унгария обаче участва в решенията, много от тях изискват консенсус. Засега Будапеща е показала най-вече, че може да го руши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024