В един от най-тежките моменти в живота си Форест Гъмп просто започва да бяга. След като една нощ любовта на живота му си тръгва, Форест е толкова нещастен, че дава началото на тригодишен маратон през цяла Америка, който го прави отново известен.

Въпреки че това е измислена история, в основата ѝ е един от принципите, който всеки бегач знае - когато не се чувстваш добре, малко бягане е чудесен начин да си проветриш главата.

Последната година ни даде възможност да се обединим на общочовешко ниво около факта, че животът в пандемия със сигурност не е сред най-приятните неща на света. Той води до повишени нива на стрес и тревожност, влошава психичното ни здраве и, откровено казано, е скучен.

Ескейпизмът чрез филми, сериали, игри и книги помага, но частично. И затова е добре да си намерим други начини за бягство.

Може да е буквализъм, но урокът от Форест Гъмп е напълно валиден и работи и в пандемия. Бягането може за 30 минути да повлияе позитивно на нивата на стрес, да успокои тревожността, да подобри настроението и усещането за тонус.

На това се дължи репутацията на тичането, че “прочиства” главата от лоши мисли и неприятни усещания. Глобално проучване на adidas показва, че за над 30% от бегачите един от основните мотиватори да бягат са ползите за психичното здраве. Това е признак, че тези краткосрочни ползи всъщност са устойчиви във времето.

Тичането е добра възможност да спрем да бягаме от проблемите и да започнем да бягаме за хубави неща. На първо място е за добро настроение, но това е само началото.

Мит е, че само жените обичат да си купуват нови обувки и заставам с името си зад това твърдение. Ако сте като мен, бягането е много добър повод за нов чифт обувки, особено във време с малко поводи за пазаруване на обувки.

Добрата обувка за бягане трябва да е удобна, безопасна и все пак да е приятна за носене. Най-новият ULTRABOOST модел, който adidas представи през януари, е базиран на обратната връзка на общността на бегачите, обединени около бранда.

ULTRABOOST 21 има високотехнологична подметка, комбинираща технологии, с които подобрява представянето и предоставя контрол и комфорт при бягане.

Горната им част е от рециклирани материали и текстил, които поддържат крака, без да го ограничават при движение. Не на последно място е по-смелият дизайн на новия модел. Така ще можете да бягате заради новите си обувки, а те ще помагат за по-добри резултати, комфорта и визията ви.

Естествено, няма как да пропуснем и бягането за здраве. Във време, в което възможностите за безопасен спорт са ограничени, движението ни е по-важно от всякога, а бягането е един от най-достъпните и лесни начини да се движим. Освен чифт удобни обувки не ви трябва нищо друго.

Насред множеството дългосрочни ползи от него - като подсилване на имунната система, подобряване на съня, сърдечното здраве и т.н. - няма как да не изпъкне едно предимство.

Тичането остава един от най-добрите начини да контролираме теглото си и да се погрижим за външния си вид. Така че можем да бягаме и за по-добра фигура, на която да се радваме лятото, но и след това.

Бягането за каузи е нещо, което набира популярност и в България и успява да направи това занимание още по-смислено. Едно от най-популярните състезания по бягане с кауза у нас е Run2Gether, чиято кауза е да подпомага кариерното развитие на хората с увреждания. Много други маратони и организации имат изцяло благотворителни цели или заделят част от платените такси за благотворителни каузи и организации.

Преди да се стреснете, че трябва да сте олимпийски атлет, за да участвате в състезание, трябва да уточним нещо.

Бягането е изключително демократичен спорт и всеки може да го прави, както може и се чувства комфортно. Ако сте способни само на лек тръс за няколко минути и после ще се наложи да ходите - правете го! Това е чудесно начало и напълно достатъчно, за да станете част от бегачите и да започнете да усещате ползите от движението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker