В един от най-тежките моменти в живота си Форест Гъмп просто започва да бяга. След като една нощ любовта на живота му си тръгва, Форест е толкова нещастен, че дава началото на тригодишен маратон през цяла Америка, който го прави отново известен.

Въпреки че това е измислена история, в основата ѝ е един от принципите, който всеки бегач знае - когато не се чувстваш добре, малко бягане е чудесен начин да си проветриш главата.

Последната година ни даде възможност да се обединим на общочовешко ниво около факта, че животът в пандемия със сигурност не е сред най-приятните неща на света. Той води до повишени нива на стрес и тревожност, влошава психичното ни здраве и, откровено казано, е скучен.

Ескейпизмът чрез филми, сериали, игри и книги помага, но частично. И затова е добре да си намерим други начини за бягство.

Може да е буквализъм, но урокът от Форест Гъмп е напълно валиден и работи и в пандемия. Бягането може за 30 минути да повлияе позитивно на нивата на стрес, да успокои тревожността, да подобри настроението и усещането за тонус.

На това се дължи репутацията на тичането, че “прочиства” главата от лоши мисли и неприятни усещания. Глобално проучване на adidas показва, че за над 30% от бегачите един от основните мотиватори да бягат са ползите за психичното здраве. Това е признак, че тези краткосрочни ползи всъщност са устойчиви във времето.

Тичането е добра възможност да спрем да бягаме от проблемите и да започнем да бягаме за хубави неща. На първо място е за добро настроение, но това е само началото.

Мит е, че само жените обичат да си купуват нови обувки и заставам с името си зад това твърдение. Ако сте като мен, бягането е много добър повод за нов чифт обувки, особено във време с малко поводи за пазаруване на обувки.

Добрата обувка за бягане трябва да е удобна, безопасна и все пак да е приятна за носене. Най-новият ULTRABOOST модел, който adidas представи през януари, е базиран на обратната връзка на общността на бегачите, обединени около бранда.

ULTRABOOST 21 има високотехнологична подметка, комбинираща технологии, с които подобрява представянето и предоставя контрол и комфорт при бягане.

Горната им част е от рециклирани материали и текстил, които поддържат крака, без да го ограничават при движение. Не на последно място е по-смелият дизайн на новия модел. Така ще можете да бягате заради новите си обувки, а те ще помагат за по-добри резултати, комфорта и визията ви.

Естествено, няма как да пропуснем и бягането за здраве. Във време, в което възможностите за безопасен спорт са ограничени, движението ни е по-важно от всякога, а бягането е един от най-достъпните и лесни начини да се движим. Освен чифт удобни обувки не ви трябва нищо друго.

Насред множеството дългосрочни ползи от него - като подсилване на имунната система, подобряване на съня, сърдечното здраве и т.н. - няма как да не изпъкне едно предимство.

Тичането остава един от най-добрите начини да контролираме теглото си и да се погрижим за външния си вид. Така че можем да бягаме и за по-добра фигура, на която да се радваме лятото, но и след това.

Бягането за каузи е нещо, което набира популярност и в България и успява да направи това занимание още по-смислено. Едно от най-популярните състезания по бягане с кауза у нас е Run2Gether, чиято кауза е да подпомага кариерното развитие на хората с увреждания. Много други маратони и организации имат изцяло благотворителни цели или заделят част от платените такси за благотворителни каузи и организации.

Преди да се стреснете, че трябва да сте олимпийски атлет, за да участвате в състезание, трябва да уточним нещо.

Бягането е изключително демократичен спорт и всеки може да го прави, както може и се чувства комфортно. Ако сте способни само на лек тръс за няколко минути и после ще се наложи да ходите - правете го! Това е чудесно начало и напълно достатъчно, за да станете част от бегачите и да започнете да усещате ползите от движението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024