В един от най-тежките моменти в живота си Форест Гъмп просто започва да бяга. След като една нощ любовта на живота му си тръгва, Форест е толкова нещастен, че дава началото на тригодишен маратон през цяла Америка, който го прави отново известен.

Въпреки че това е измислена история, в основата ѝ е един от принципите, който всеки бегач знае - когато не се чувстваш добре, малко бягане е чудесен начин да си проветриш главата. 

Последната година ни даде възможност да се обединим на общочовешко ниво около факта, че животът в пандемия със сигурност не е сред най-приятните неща на света. Той води до повишени нива на стрес и тревожност, влошава психичното ни здраве и, откровено казано, е скучен.

Ескейпизмът чрез филми, сериали, игри и книги помага, но частично. И затова е добре да си намерим други начини за бягство.

Може да е буквализъм, но урокът от Форест Гъмп е напълно валиден и работи и в пандемия. Бягането може за 30 минути да повлияе позитивно на нивата на стрес, да успокои тревожността, да подобри настроението и усещането за тонус.

На това се дължи репутацията на тичането, че “прочиства” главата от лоши мисли и неприятни усещания. Глобално проучване на adidas показва, че за над 30% от бегачите един от основните мотиватори да бягат са ползите за психичното здраве. Това е признак, че тези краткосрочни ползи всъщност са устойчиви във времето.

Тичането е добра възможност да спрем да бягаме от проблемите и да започнем да бягаме за хубави неща. На първо място е за добро настроение, но това е само началото.

Мит е, че само жените обичат да си купуват нови обувки и заставам с името си зад това твърдение. Ако сте като мен, бягането е много добър повод за нов чифт обувки, особено във време с малко поводи за пазаруване на обувки.

Добрата обувка за бягане трябва да е удобна, безопасна и все пак да е приятна за носене. Най-новият ULTRABOOST модел, който adidas представи през януари, е базиран на обратната връзка на общността на бегачите, обединени около бранда. 

ULTRABOOST 21 има високотехнологична подметка, комбинираща технологии, с които подобрява представянето и предоставя контрол и комфорт при бягане.

Горната им част е от рециклирани материали и текстил, които поддържат крака, без да го ограничават при движение. Не на последно място е по-смелият дизайн на новия модел. Така ще можете да бягате заради новите си обувки, а те ще помагат за по-добри резултати, комфорта и визията ви.

Естествено, няма как да пропуснем и бягането за здраве. Във време, в което възможностите за безопасен спорт са ограничени, движението ни е по-важно от всякога, а бягането е един от най-достъпните и лесни начини да се движим. Освен чифт удобни обувки не ви трябва нищо друго. 

Насред множеството дългосрочни ползи от него - като подсилване на имунната система, подобряване на съня, сърдечното здраве и т.н. - няма как да не изпъкне едно предимство.

Тичането остава един от най-добрите начини да контролираме теглото си и да се погрижим за външния си вид. Така че можем да бягаме и за по-добра фигура, на която да се радваме лятото, но и след това.

Бягането за каузи е нещо, което набира популярност и в България и успява да направи това занимание още по-смислено. Едно от най-популярните състезания по бягане с кауза у нас е Run2Gether, чиято кауза е да подпомага кариерното развитие на хората с увреждания. Много други маратони и организации имат изцяло благотворителни цели или заделят част от платените такси за благотворителни каузи и организации.

Преди да се стреснете, че трябва да сте олимпийски атлет, за да участвате в състезание, трябва да уточним нещо.

Бягането е изключително демократичен спорт и всеки може да го прави, както може и се чувства комфортно. Ако сте способни само на лек тръс за няколко минути и после ще се наложи да ходите - правете го! Това е чудесно начало и напълно достатъчно, за да станете част от бегачите и да започнете да усещате ползите от движението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев