"Да не потънат като вода в пясъка": Еврофондовете ще се разпределят по нови правила Снимка: © Министерски съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви намерение за пълна промяна в правилата за разпределение на средствата от ЕС в следващите 7 години.

"Не трябва да допускаме това ново финансиране да потъне като вода в пясъка. Парите трябва да отиват там, където има шанс да носят максимална полза... Не 5000 фирми да пишат два месеца проекти и накрая финансиране да получат 700, а схеми, които стигат до огромна част от бизнеса - практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил, или всеки, който има право. Това означава бързи пари, на място, без никаква преценка - обективна или субективна, без никакъв корупционен риск. Когато всички ще получат пари, тогава няма корупция, няма избрани и неизбрани", каза той на брифинг след неуспешния вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

Анонсът на Дончев дойде малко след като стана ясно, че Европейският съвет най-после е постигнал съгласие за разпределението на бюджета през следващите 7 години и за средствата, които отделните държави ще могат да ползват от фонда за възстановяване след Covid-кризата "ЕС от ново поколение".

Вицепремиерът обяви, че администрацията е започнала да подготвя документите за кандидатстване по новите програми още преди техните обеми и правила да бъдат одобрени от ЕС, за да може България да е "сред първите готови" за привличането на средства.

Дончев постави акцент върху инвестициите в енергийната ефективност на всички публични сгради в страната и върху дигитализацията и иновативния бизнес в страната. Програмата за саниране на жилищните блокове ще се поднови, но отново с различни правила и с участие на собствениците на апартаментите.

"Уроците от последните 10 години ни казват, че е добре да произвеждаш. Но ако произвеждаш скъпи, уникални неща, които ти си измислил, имаш шанс да получаваш много по-големи приходи. Затова иновациите са голямата задача на това правителство, обяви той. Особената ирония е, че плановете, документите ще се подготвят през следващите 6-7 месеца, а средствата ще се инвестират от следващото правителство", каза той, като обяви готовност да дебатира по бъдещия план за реформи не само с коалиционните партньори на ГЕРБ в мнозинството, но и с опозиционните партии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024