Снимка: © Министерски съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви намерение за пълна промяна в правилата за разпределение на средствата от ЕС в следващите 7 години. 

"Не трябва да допускаме това ново финансиране да потъне като вода в пясъка. Парите трябва да отиват там, където има шанс да носят максимална полза... Не 5000 фирми да пишат два месеца проекти и накрая финансиране да получат 700, а схеми, които стигат до огромна част от бизнеса - практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил, или всеки, който има право. Това означава бързи пари, на място, без никаква преценка - обективна или субективна, без никакъв корупционен риск. Когато всички ще получат пари, тогава няма корупция, няма избрани и неизбрани", каза той на брифинг след неуспешния вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". 

Анонсът на Дончев дойде малко след като стана ясно, че Европейският съвет най-после е постигнал съгласие за разпределението на бюджета през следващите 7 години и за средствата, които отделните държави ще могат да ползват от фонда за възстановяване след Covid-кризата "ЕС от ново поколение". 

Вицепремиерът обяви, че администрацията е започнала да подготвя документите за кандидатстване по новите програми още преди техните обеми и правила да бъдат одобрени от ЕС, за да може България да е "сред първите готови" за привличането на средства. 

Дончев постави акцент върху инвестициите в енергийната ефективност на всички публични сгради в страната и върху дигитализацията и иновативния бизнес в страната. Програмата за саниране на жилищните блокове ще се поднови, но отново с различни правила и с участие на собствениците на апартаментите. 

"Уроците от последните 10 години ни казват, че е добре да произвеждаш. Но ако произвеждаш скъпи, уникални неща, които ти си измислил, имаш шанс да получаваш много по-големи приходи. Затова иновациите са голямата задача на това правителство, обяви той. Особената ирония е, че плановете, документите ще се подготвят през следващите 6-7 месеца, а средствата ще се инвестират от следващото правителство", каза той, като обяви готовност да дебатира по бъдещия план за реформи не само с коалиционните партньори на ГЕРБ в мнозинството, но и с опозиционните партии. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба