Не, не става дума за щастлива случайност. Хиляди души в САЩ, Великобритания и Франция се оказват въвлечени в схема за фалшива електронна търговия през Amazon, наричана с термина "brushing".

Първите сигнали идват още в началото на лятото, когато клиенти на платформата започват да получават непоискани пратки - серуми за лице, слънчеви очила, имитиращи дизайнерски марки, гривни и други дребни, евтини вещи. Общото между тях е, че нито един от потребителите няма спомен да е поръчвал или плащал за доставките.

Товарителниците на пратките съдържат имената и домашните адреси на реални хора. Проблемът привлича вниманието на властите в Америка, след като пристигат първите сигнали за потенциално опасна измама. Засечени са множество непоискани пратки, които съдържат пликове със семена на растения. Установени са най-малко 14 различни вида, включително мента, лавандула и рози.

В средата на август американското Министерство на земеделието съобщава, че експертната оценка не е открила нередности сред изпратените семена, както и че властите в Китай помагат на разследването по случая.

Въпреки това администрацията препоръчва на земеделските стопани да не засяват подарените семена от съображения за сигурност.

Amazon също се принуди да направи промени в потребителските си условия, като забрани продажбата на семена от чуждестранни доставчици към потребители на американска територия. Все още не е ясно дали забраната ще засегне и поръчките на семена към други държави.

Причината за мистериозните пратки от Китай е свързана с една от техниките за фалшиво увеличение на рейтинга на търговци в електронната платформа.

Броят на продадените продукти е от основно значение за видимостта на продавача, затова някои прибягват към т.нар. brushing, за да генерират несъществуващи продажби и да вдигнат рейтинга си. Това се случва или с помощта на свързани лица, които получават възнаграждение за извършването на поръчката, или с кражба на лични данни на хора, които нямат представа за намеренията на търговеца.

До крайния получател обикновено достига празна кутия или плик с евтин артикул. Ако никой не подаде сигнал за странната доставка, системата на Amazon няма как да разбере за фалшивата транзакция и добавя точки към рейтинга на търговеца.

Подобен тип практики не са нов феномен и често са прилагани в китайските платформи за електронна търговия.

Още през 2018 г. организацията за защита на потребителските права Which? публикува препоръки към хората, които получават непоръчани пратки. Една от тях насочва към сайта HaveIBeenPwned.com, в който може да се направи проверка дали акаунтите им в социалните мрежи или в онлайн-магазините не са били хакнати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024