Не, не става дума за щастлива случайност. Хиляди души в САЩ, Великобритания и Франция се оказват въвлечени в схема за фалшива електронна търговия през Amazon, наричана с термина "brushing". 

Първите сигнали идват още в началото на лятото, когато клиенти на платформата започват да получават непоискани пратки - серуми за лице, слънчеви очила, имитиращи дизайнерски марки, гривни и други дребни, евтини вещи. Общото между тях е, че нито един от потребителите няма спомен да е поръчвал или плащал за доставките. 

Товарителниците на пратките съдържат имената и домашните адреси на реални хора. Проблемът привлича вниманието на властите в Америка, след като пристигат първите сигнали за потенциално опасна измама. Засечени са множество непоискани пратки, които съдържат пликове със семена на растения. Установени са най-малко 14 различни вида, включително мента, лавандула и рози. 

В средата на август американското Министерство на земеделието съобщава, че експертната оценка не е открила нередности сред изпратените семена, както и че властите в Китай помагат на разследването по случая. 

Въпреки това администрацията препоръчва на земеделските стопани да не засяват подарените семена от съображения за сигурност. 

Amazon също се принуди да направи промени в потребителските си условия, като забрани продажбата на семена от чуждестранни доставчици към потребители на американска територия. Все още не е ясно дали забраната ще засегне и поръчките на семена към други държави. 

Причината за мистериозните пратки от Китай е свързана с една от техниките за фалшиво увеличение на рейтинга на търговци в електронната платформа.

Броят на продадените продукти е от основно значение за видимостта на продавача, затова някои прибягват към т.нар. brushing, за да генерират несъществуващи продажби и да вдигнат рейтинга си. Това се случва или с помощта на свързани лица, които получават възнаграждение за извършването на поръчката, или с кражба на лични данни на хора, които нямат представа за намеренията на търговеца. 

До крайния получател обикновено достига празна кутия или плик с евтин артикул. Ако никой не подаде сигнал за странната доставка, системата на Amazon няма как да разбере за фалшивата транзакция и добавя точки към рейтинга на търговеца.

Подобен тип практики не са нов феномен и често са прилагани в китайските платформи за електронна търговия.

Още през 2018 г. организацията за защита на потребителските права Which? публикува препоръки към хората, които получават непоръчани пратки. Една от тях насочва към сайта HaveIBeenPwned.com, в който може да се направи проверка дали акаунтите им в социалните мрежи или в онлайн-магазините не са били хакнати. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти