Да попаднеш в екипа на "злия гений" на Brexit Снимка: © Getty Images
  • Стратегът на кампанията за Brexit Доминик Къмингс започна да набира нови хора за екипа на Борис Джонсън с обява за работа в блога си;
  • Специалистите, които той търси, варират от физици, математици и софтуерни разработчици, през експерти по комуникации и разработване на политики, до "суперталантливи странници и неудачници с редки умения"
  • Един от кандидатите ще бъде назначен за личен асистент на Къмингс, с обещанието "Ще е изтощително, но интересно и ако се справяте, на около 21 г. ще се занимавате с неща, които повечето хора никога няма да видят".

Това е най-странната обява за работа, която някога ще прочетете. Но и работодателят не е типичният мениджър, който търси работна ръка по клишираното описание на типова длъжностна характеристика, съставена в HR-отдела.

Работодателят е британският премиер Борис Джонсън. Главният "изпитващ" е стратегът на кампанията за Brexit Доминик Къмингс. A списъкът с таланти, които той търси за новия екип от съветници на "Даунинг стрийт" 10, изглежда по-близък до описанието на група интелектуални супергерои, отколкото до обичайния продукт на образователната система или държавната администрация. При това - не е публикуван през нормалните канали за набиране на персонал, а в личния блог на Къмингс.

Всички желаещи да кандидатстват за позициите могат да изпратят CV-то си, придружено от писмо в обем от максимум една страница. Адресът, на който той ще ги приема, не е в официалната мрежа на администрацията, а е в Gmail, с име "ideasfornumber10" ("идеи за "Даунинг стрийт" 10").

"Хора, идеи, машини - в тази поредност"

Къмингс обяснява нуждата от нов тип политически съветници с наличието на "дълбоки проблеми в сърцевината на начина, по който британската държава взема решения". Справянето с тези проблеми, казва той, е подкрепяно от много държавни служители, особено по-младите, въпреки че провокира страхове у други.

Той посочва, че в момента има съвпадение между три фактора, които създават условия за събирането на екипа от предполагаеми "гении" в британската администрация:

"а) Brexit изисква много промени в политиките и в структурата на вземането на решения; б) някои хора в правителството са готови да поемат рискове за сериозна промяна на нещата; и в) ново правителство с голямо мнозинство и слаба необходимост да се притеснява за краткосрочната си непопулярност, докато се опитва да постигне бърз прогрес по дългосрочните проблеми".

Затова Къмингс решава да потърси нови специални съветници и държавни служители в следните категории: специалисти по анализ на бази данни, софтуерни разработчици, икономисти, политически експерти, проектни мениджъри, комуникационни експерти, младши помощници (един от които ще стане личен асистент на Къмингс) и "странници и неудачници с редки умения".

"Суперталантливи странници"

Последната група напълно съответстващо на "длъжността" описание.

Къмингс подчертава, че когато в институциите се говори за "разнообразието", обикновено се има предвид "половото разнообразие и други подобни", а не "истинското когнитивно различие".

"Имаме нужда от истински непредсказуеми личности, артисти, хора, които никога не са учили в университет и са успели да се измъкнат от истински ад, странници като герои от романите на Уилям Гибсън... Ако искате да разберете какво биха направили хората около Путин или как международните криминални групировки биха се възползвали от пробивите в системата ни за граничен контрол, не ви трябват повече възпитаници от Оксфорд/Кеймбридж с диплома по английска литература, които обсъждат Лакан на партита с ТВ продуценти и разпространяват фалшиви новини за фалшивите новини".

Къмингс посочва, че търси начин за привличане на подобни необичайни таланти извън "ужасите на отдел "Човешки ресурси", които очевидно имат нужда от прочистване".

Ето как изглеждат изискванията за отделните категории:

"Необичайни математици, физици, компютърни специалисти, анализатори на данни"

Необходимо е да притежавате изключителни академични квалификации от някой от най-добрите университети в света или да сте постигнали нещо, което показва еквивалентен (или по-висок) талант и умения.

Търсят се следните условия: докторат или магистърска степен по математика или физика; отлични математически способности; опит с ползването на аналитични езици (Python, SQL, R); запознатост с инструменти и технологии за обработка на данни като Postgres, Scikit Learn, NEO4J.

Къмингс изброява 8 научни статии и книги от изследователи, посветени на прогнозирането на явления, статистически методи, динамика на военните конфликти, каузалност и др. - от кандидатите за тази длъжност ще се очаква да разбират и да умеят да прилагат тези теории на практика.

"Ще използваме машинно самообучение и сродни инструменти, затова е важно да можете да програмирате", пише още той.

Сред задължителните условия за кандидатите е следното: "Изгледайте лекциите и изследванията на Брет Виктор (компютърен специалист, който се занимава с изследване на бъдещето на технологиите). Ако това ви вълнува, кандидатствайте. Ако не - не го правете".

Подобни са и изискванията за втората категория търсени служители - "необичайни софтуерни разработчици", които ще трябва да "работят по тези идеи, да изграждат инструменти и да работят със страхотни хора".

"Необичайни икономисти"

Къмингс търси хора с "отлична диплома от чудесен университет", с разбиране на конвенционалните икономически теории, но и с интерес към аргументи "от периферията на научното поле, например към изследванията на физици върху агентното моделиране, или към проучванията на хедж-фонда Bridgewater върху неуспехите или ограниченията на обичайните макроикономически теории и прогнози.

"Идеалният кандидат например трябва да има диплома по математика и икономика, да е работил в Големия адронен колайдер по време на летен стаж, да е работил в quant fund (инвестиционен фонд, който избира къде да финансира на база на алгоритми и количествени изследвания) през друго лято, и да е писал софтуер за стартъп, финансиран от Y Combinator (американски акселератор, който дава началото на компании като Airbnb, Dropbox и др.)", пише Къмингс. "Вече имаме един такъв човек, но искаме поне още един".

Сред задължителните концепции, с които кандидатите в тази група трябва да са запознати, са: "моделът на фон Нойман за теорията на игрите и "очакваната полезност"; основни икономически тероии, модерни теории за аукционите, теоретични компютърни науки, и др.

"Великолепни проектни мениджъри"

Къмингс цитира Наръчника по мегапроекти на Оксфорд, в който се посочва, че "е възможно да се извлекат количествени изводи от провалите на големи проекти, тъй като почти всички са преминавали през неуспех, съответно - налице е достатъчно голяма извадка за статистически сравнения. Но не може да има статистически анализ на успехите, защото те са твърде редки".

Той дава за пример успеха на начинания като проекта "Манхатън" за разработването на атомната бомба през 40-те, интерконтиненталните балистични ракети през 50-те, и програмата "Аполо" през 60-те като модели, които остават абсолютно новаторски, тъй като повторното им прилагане остава изключително трудно.

"Очевидно е, че подобряването на държавното управление изисква мащабни подобрения в проектното управление. Първият проект ще бъде подобряването на хората и уменията, които вече са налице", пише той.

"Младши изследователи"

Къмингс коментира, че в много аспекти на управлението, технологичната индустрия и инвестициите, умът и темпераментът са по-силни от опита и йерархичната позиция.

Затова той търси "МНОГО умни млади хора, които току-що са завършили университет, и имат изключително силно любопитство и способност за здрава работа".

"Един от вас ще стане нещо като мой личен асистент за една година - това ще включва смесица от много интересна работа и много безинтересни всекидневни задачи, които ще улесняват моя живот, но няма да ви доставят удоволствие. Няма да имате свободни вечери за срещи през работната седмица, ще се наложи да пожертвате много уикенди - честно казано ще бъде трудно да имате приятел(ка). Ще е изтощително, но интересно и ако се справяте, на около 21 г. ще се занимавате с неща, които повечето хора никога няма да видят".

Къмингс подчертава, че търси "много по-умни хора от мен, които могат да работят в екстремна среда", а онези, които се занимават с офис-интриги, ще бъдат "открити и незабавно изгонени".

"Комуникации"

Доминик Къмингс определя досегашния модел за връзки с медиите и обществеността като "синоним на разговор във фоайето", неформално общуване с журналисти и анализатори, към които се спускат опорни точки "в страничния шум".

"Тъй като няма да има избори в следващите години, а в дигиталния свят се случват огромни промени, имаме възможност и нужда да вършим работата си по много по-различен начин", казва той.

Той посочва, че търси задълбочени експерти по телевизия и дигитални медии, но има интерес и към хора, които са работили в киноиндустрията или в рекламни кампании. "Има много интересни възможности в пресечната точка между технологиите и разказването на истории - ако сте се занимавали със странни неща, това може да е вашето място".

"Политически експерти"

Къмингс посочва, че един от проблемите на държавната администрация е практиката на рязка смяна на професионалната сфера при разместването на министерските ресори в кабинета. "Една седмица Х отговаря за образованието на деца със специални нужди, в следващата седмица Х отговаря за бюджета", пише той.

"Разбира се, съществуват общи умения. Да управляваш големи организации, изисква такива умиения. Независимо дали става дума за Coca Cola или Apple, някои неща са доста подобни - например как да общуваш с хората, как да създаваш отлични екипи и т.н.", пише той. "Разместването на хора е естествено нещо, но е ясно, че в Уайтхол тази практика се прилага твърде често, без общият ръководен персонал да се обучава адекватно. Няма достатъчно хора с дълбока експертиза в специфични области".

Доминик Къмингс признава и още един проблем, свързан с неспособността на държавната администрация да задържа най-добрите си експерти. "От 20-те хора в света, които разбират най-добре науката за климатичните промени и биха могли да ни посъветват какво да правим с COP 2020 (програмата на ООН за климатичните промени, която ще се проведе в Глазгоу през ноември), колко от тях работят като държавни служители или специални съветници? Колко от тях биха работили на такава длъжност в следващите 5 години"?

"Както Пол Греъм и Питър Тийл казват, повечето идеи, които изглеждат глупави, са глупави. Но великите идеи също отначало може да изглеждат глупаво - иначе някой друг вече щеше да ги е осъществил", пише накрая Къмингс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024