Да преодолееш тормоза в училище чрез спорта - историята на голфърката Хейли Мур Снимка: © GettyImages

Много хора са били в позицията на Хейли Мур. Децата понякога могат да бъдат жестоки и когато някой не се вписва в общоприетото често бива осмиван, подиграван и дори тормозен. Така се случва и с Хейли. Тя е с наднормено тегло. Съучениците я наричат дебелана и редовно упражняват физически и психически тормоз над нея. Любимата ѝ раница с Джъстин Бийбър редовно бива обект на атаките, учебниците ѝ са на земята и вместо с тях раницата се оказва пълна с вода.

Няма как да не ви стане тъжно за Хейли, но нека ви предложа една много по-хубава картина. Пренасяме се с няколко години напред към април 2019. Хейли е на 16-и тий (старт на играта при съответната дупка б.а.) на легендарното голф игрище в Огъста, Джорджия. Току-що е изпратила топката към намиращата се на 142 метра отстояние дупка. Тя каца на няколко метра вляво от целта, а гравитацията си върши работата. Точно както е планирала. Топката се озовава в перфектна позиция и оттук насетне ѝ остава само да я чукне в дупката за "бърди". Разходката до следващия удар е най-приятният момент за нея. Никой не ѝ се подиграва за килограмите, има само аплодисменти.

Този момент е от дебютното издание на аматьорския шампионат за жени на Огъста Нешънъл. Мур участва в него като част от топ 30 в световната ранглиста при аматьорите. Завършва състезанието на седмо място и така прави поредна крачка към осъществяването на мечтата си - да бъде професионалист. А това се случи в края на 2019-а, когато чрез квалификациите в Северна Каролина стигна до място в LPGA Tour (Турът на професионалната голф асоциация за жени) през сезон 2020.

До голяма степен този причините за този великолепен успех се крият в онези трудни години в училище. Мур открива голфа случайно след игра с членове на семейството си. Бързо се запалва по играта и в нея намира спасение от тормоза в училище. Нещастието превръща в страст на игрището, прекарвайки дълги часове в тренировки.

Победите в турнирите при подрастващите ѝ носят голф стипендия в университета на Аризона, а победата ѝ в решителния мач носи титла за нейния отбор в колежанското първенство през 2018-а.

Първата година при професионалистите не е лесна. В 11 LPGA турнира Хейли успя да заработи 20 686 долара, което я класира 124-а по отношение на спечелени пари от наградни фондове. Само че в изминалите месеци тя направи нещо много по-важно от това просто да печели пари чрез голфа - разказа историята си и вдъхнови много деца, които преминават през същото, на което е била подложена тя.

"Хората продължават да страдат от тормоза на хора. И някои от тормозените хора не успяват да обърнат живота си. Мисля, че само като споделя моята история, какво направих и как го преодолях, мисля, че мога да опитам да обърна този живот. Тормозът е нещо, което никога не трябва да бъде позволено и искам да го спра", споделя Хейли.

От LPGA също се вдъхновиха от историята на Мур и правят всичко възможно тя да достигне до повече хора. Колежките ѝ са щастливи от присъствието на 22-годишното момиче сред тях. "Много съм благодарна, че тя разказа историята си", сподели ветеранката Бритъни Линкикъм. "Много хора минават през неща и сякаш ги пазят в себе си, но тя го сподели. Това определено ще помогне на дете да преодолее нещо и дори на възрастни, които също имат проблеми."

И макар да е само на 22, Мур напълно осъзнава ценната позиция, в която се намира и чрез своята история ще продължи да вдъхновява подложените на тормоз. И в същото време ще работи здраво – над играта си и над физическата си форма. Отчаяно опитва да откаже сладкото. Но го прави за себе си, а не заради другите. А и знае, че за разлика от живота в училище, сега има подкрепата на хиляди хора по цял свят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024