Да ръководиш една от най-опасните държави чрез Twitter Снимка: © Twitter

Той е млад и харизматичен лидер, който използва социалните мрежи, за да отправя послания към нацията си и да прокарва идеите си. В Twitter има близо 2 милиона последователи, а във Facebook – повече от 3 млн. Именно през тези платформи атакува политическите си опоненти.

Найиб Букеле е един различен и харесван президент. Когато обаче настъпят времена на криза, тогава си проличават истинските лидери. А не е лесно да се справиш с пандемията Covid-19, когато страната ти е най-гъсто населената държава в Централна Америка.

Така президентът на Ел Салвадор през последните месеци генерира върху себе си почти поравно критики и хвалби. Дали Букеле е лидер, който действа решително в името на нацията, или диктатор – това се питат всички в малката страна с население 6,4 млн. души.

38-годишният Найиб Букеле зае президентския пост на 1 юни 2019, а след по-малко от година бе изправен пред първия си голям тест. През март той реши да действа смело и да затвори границите на Ел Салвадор – още когато в страната не бе отчетен нито един заразен с новия коронавирус. Аргументът му бе, че държавата трябва да изпревари другите по отношение на взетите мерки и бързо да заличи заразата.

Едни определиха действията му като спасителни за централноамериканската нация, голяма част от която живее под прага на бедността. Други твърдят, че Букеле се превръща в човек с желязна ръка, който нарушава конституцията. Особено противоречиви са действията му напоследък. Той влезе в спор с парламента и с Висшия съд относно това кога Ел Салвадор трябва да прекрати блокадата. Страната е отчела 1725 случая на Covid-19, както и 33 жертви, и все още не е овладяла заразата.

Букеле е първият президент на страната от края на Гражданската война (1992), който не е член на нито една от двете най-големи политически сили - бившите революционери от “Националния фронт за освобождение Фарабундо Марти” и консервативната Национален републикански Алианс (АРЕНА). Неговата партия „Нови идеи“ е дясно-центристка, а пътят му към политическия връх започва през 2015, когато става кмет на столицата Сан Салвадор. Той започва да осъществява инфраструктурни проекти, най-забележимият от които реставрацията на историческия център, и по този начин печели доверието на народа.

Предците му са палестински имигранти, дошли в Ел Салвадор. Самият той, изглежда, е взел някои черти от тях. Когато се кандидатира за президент, образът му бе на пристрастен към социалните мрежи мъж, носещ рокерско яке и дошъл някъде отвъд границите на страната, за да спре корупцията и гангстерските групи, проявяващи насилие десетилетия наред.

Букеле привлече световното внимание по време на речта си на Общото събрание на ООН миналия септември, когато, преди да започне да говори, извади телефона си и си направи „селфи“. После каза, че снимката ще окаже по-голямо влияние от думите, които смята да използва в речта си.

„Букеле е много концентриран да направи това, което вярва, че трябва да бъде свършено. Не е много търпелив към критиците си или към институциите, които му се противопоставят, които го забавят или ограничават способностите му да действа“, смята президентът на Службата на Вашингтон за Латинска Америка – Джоф Тейл.

„Използва социалните мрежи, за да атакува критиците, включително и журналисти. Няколко пъти е отправял атаки към Народното събрание, което е доминирано от двете традиционни политически партии – враждебно настроени към него“, добавя още Тейл.

През феврури президентът на Ел Салвадор настоя депутатите в парламента да одобрят заем на стойност 109 милиона щатски долара, който да бъде използван за по-добра екипировка на полицаи и военни. Освен това, тежковъоръжени войници маршируваха в сградата на Народното събрание по негова заповед, което мнозина салвадорци определиха като опит да бъдат сплашени. Много от тях си припомниха онази ера, в която политическото и военно насилие потискаше всеки опит за надигане на демокрацията.

Парламентът отказа да се споразумее с президента и добрият имидж на Букеле бе нарушен. Въпреки всичко американският президент Доналд Тръмп си затвори очите и не осъди действията му, тъй като го смята за основен съюзник в региона и като важна част от политиката на САЩ спрямо Венецуела.

През март разпространението на коронавируса предостави на президента на Ел Салвадор ново предизвикателство и поредна възможност да действа решително. Или, както критиците му изтъкват, да концентрира още повече власт в ръцете си.

След като затвори границите, 38-годишният лидер наложи строги карантинни мерки. Също така обаче задели храна и финансови средства за най-бедните салвадорци.

Букеле постанови военните да арестуват граждани, които нарушават новите правила, и изпрати хиляди хора в „карантинни центрове“. Когато Висшият съд установи, че арестите нарушават конституцията и призова президентът да спре, Букеле отказа да се вслуша и армията остана да патрулира по улиците.

„Петима души няма как да предрешат смъртта на стотици хиляди салвадорци“, написа тогава лидерът в Twitter. „Едно е да тълкуваш конституцията, съвсем друго е да заповядваш хора да умрат“.

Найиб Букеле се е заел и с друга задача – да пребори гангстерските групировки. Насилието в Ел Салвадор нарасна значително през април и президентът прибягна към любимия си ход – публикация в Twitter. Този път тя гласеше, че полицията и военните получават пълен „картбланш“ да отговорят на предизвикателството, както сметнат за добре.

Няколко дни по-късно в интернет пространството циркулираха снимки на десетки членове на банди, съблечени полуголи и седящи един върху друг в затвора – всичко това въпреки строгите карантинни мерки за социална дистанция.

„Мисля, че това беше отвратително и бе техният начин да покажат на хората у кого е властта“, казва пред CNN един от бившите членове на гангстерската групировка Barrio 18, помолил за анонимност.

Като градоначалник, Букеле пое управата на Сан Салвадор в момент, в който тя бе обявена за световната столица на убийствата с 81,2 на всеки 100 000 души население, паднал жертва на улично насилие през 2016 г. Постепенно обаче лидерът успява да намали убийствата в една от най-опасните държави в света.

„Някои казват, че губим нашата демокрация“, споделя бившият член на Barrio 18. „Но, ако трябва да сме честни, изглежда, че той мисли за хората и направи неща, които никой друг не бе сторил в миналото – особено за хората с ниски приходи“.

А сега последното предизвикателство пред Букеле е да реши кога Ел Салвадор отново ще отвори границите си и кога икономиката на една от най-бедните страни в региона ще заработи пак. Президентът иска вдигането на блокадата да започне на 6 юни, но парламентът е на друго мнение – депутатите смятат, че това трябва да се случи по-скоро.

Ел Салвадор е унитарна президентска конституционна република, но Народното събрание също има важен глас. В понеделник Висшият съд съобщи, че Букеле няма властта да удължава мерките и призова парламентът и президентът да се обединят в името на каузата.

Депутатите предложиха карантината веднага да бъде вдигната, но 38-годишният лидер каза, че това няма да се превърне в закон.

„Това е закон, който ще засегне салвадорците по жесток начин“, написа той в Twitter. „Слава Богу, че мога да приложа вето“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023