"Да се придържаме, че нямаме измами": Министър Танева издаде за злоупотреби със средства

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (б.а. - финансиране) ще ни спрат“. Това са думи на министъра на земеделието и храните Десислава Танева относно схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“.

Записът е разпространен от „Биволъ“ и се твърди, че е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Медията не съобщава откъде е получила достъп до него. Предполага се, че съветът е проведен на 27 март тази година. Тогава в медиите бе съобщено, че Танева е представила мерки по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

От Министерството на земеделието, храните и горите обявиха, че записът е изваден от контекста, а министър Танева обяви, че България прави проверки на 50% от заявителите за помощи по схеми за т.нар. "Обвързана подкрепа".

„В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, казва министърът на земеделието във видеото.

Предупреждението на Танева към сектора да си мълчат за проблемите в „Обвързана подкрепа“ е провокирано от информацията, че в асоциацията „Български пипер“ са постъпили 22 запитвания от нейни членове във връзка с факта, че те са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали по програмата.

„Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“ пита секретарят на асоциацията Георги Василев.

Министърът на земеделието обаче му отговаря: „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана (б.а. - подкрепа). Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има“.

„Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат“, казва Танева.

Самият Георги Василев споделя пред „Биволъ“, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

В публикацията се съобщава, че най-много измами имало при културите, които се обработвали основно машинно и не изисквали разсад - като тикви, картофи и лук. Много от получаващите субсидии не сеели нищо, а повечето правели само минимални разходи. И в двата случая обаче на пазара не излизала продукция.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, твърди Василев.

"Министър Десислава Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите“, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

„Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от ЕК, ще поставят въпроса за подпомагането“, се казва още в съобщението на МЗХГ.

От ведомството твърдят още, че контролът при проверките е достигнал до 50% от заявените площи, което е 10 пъти повече от установеното по регламент от Европейската комисия.

МЗХГ твърди, че чрез намаляването на субсидиите за нередовните стопани са се увеличили средствата за тези, при които няма установени нарушения.

Земеделският министър Танева и директорът на Фонд "Земеделие" Васил Грудов дадоха допълнителна пресконференция, на която обявиха, че "няма друг мандат освен сегашният в Министерството на земеделието, през който нивото на проверки да е толкова завишено, колкото сега".

"Цитатът е от конференция в края на март, на която обсъждахме предложението, което България ще предаде на ЕК за компенсация на земеделските производители след пандемията. Близо 3 месеца след нея сме на път това да се случи с подкрепата на всички страни-членки. Репликата ми е по повод комуникацията с една браншова организация. Ако една организация постоянно говори и темата за дадено производство е само "измама", той няма как да получи обществена подкрепа с пари на данъкоплатците при условие, че самите те смятат, че тяхното производство е само измамници", каза Танева.

"50% проверка е невъзможна извадка за други страни, но очевидно при нас се налага. Не трябва да се гордеем с това. Надявам се, че израстването на производителите ще доведат до отпадане на тази проверка. Изискването за проверки по европейския регламент е 5%. Всичко се докладва на ЕК, защото иначе не можем да платим средствата. Защо са завишени проверките толкова много? Това е политика на нашия екип по искане на браншовите организации, по наш анализ, че при средно 10% от площите има такива практики. Доброволно сме го наложили, за да защитим европейския и националния бюджет. Ако някое производство смята, че е само измама, на практика не би следвало да получи обществена подкрепа. Това исках да обясня - тази среща се провежда в разгорещен дебат за новата селскостопанска политика. Тази обвързана подкрепа среща съпротивата и несъгласието на старите страни-членки. За да я защитим, ние трябва да докажем, че тя е жизнено-необходима на производителите. Кой бранш би го заслужил, ако говори само за измами?", коментира тя.

Директорът на Фонд "Земеделие" Васил Грудов обяв, че няма начин данните от проверките да не бъдат съобщени на ЕК.

"Всяка година фонд "Земеделие" предава годишни доклади на комисията. Таблиците са изпратени на 25 февруари, получени са и са проверени от комисията. Така българската разплащателна агенция получи заверка на сметките си", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024