„Няма да е лесно да спрем климатичните промени и да стигнем до нула въглеродни емисии до 2050, но все още не е късно. Днес сме по-умни от всякога и хората трябва да си кажат, че надежда има“. Това каза Бил Гейтс в „най-важния епизод“ от подкаста си, който пусна миналата година.

Думата „eco-friendly“ става все по-често срещана и използвана от големите компании по света, опитващи да дадат тласък на промяната към по-малко парникови газове в атмосферата.  Сред тях е хранителната верига BILLA, която наскоро обяви, че през 2020 г. е успяла да намали количеството генерирани биоразградими отпадъци с над 23% - или повече от 340 тона – спрямо 2019 г.

Ако хранителните отпадъци бяха държава, то тази страна щеше да е третият най-голям виновник за парниковите газове след Китай и САЩ. Причината е, че при всеки търговец на хранителни стоки е напълно нормално част от тях да не могат да бъдат реализирани и да се бракуват. Оттам следва или депониране на сметище, или оползотворяването на стоките. При първия вариант те се разлагат и така се образува сметищен газ. Той се състои главно от метан, който е с 23 пъти по-мощен ефект в сравнение с въглеродния диоксид относно промяната на климата за цял един век напред.

Това проучване на Междуправителствения комитет по изменение на климата звучи притеснително най-вече на фона на целите, които ЕС си поставя – Европа да стане първият въглеродно неутрален континент до 2050 г.

Как обаче да се случи това? В случя с BILLA  усилието по линия намаляване на депонираните биоразградими отпадъци е успешно благодарение на сътрудничество със столичното предприятие „Хан Богров“.

От години търговската верига има създадена система за разделно събиране на рециклируемите отпадъци, в която са инвестирани значителни суми, и още през 2014 залага на инсталацията за биологичното им третиране в с. Горни Богров.

Там хранителните продукти се отделят от опаковките и чрез анаеробно разграждане се получават два междинни продукта – компост и биогаз. Приносът на биогаза за намаляване на емисиите на парникови газове е най-голям, ако се използва като биологично гориво за нуждите на транспорта или директно се вкара в разпределителната мрежа. Точно това се случва с хранителните отпадъци на BILLA – те се превръщат в електрическа и топлинна енергия.

Отработеният въздух от помещенията се използва за компостните клетки, а после се получава амониев сулфат, който може да се използва за наторяване в земеделието.

Данните на Столична община показват, че от 2008 г. насам се наблюдава голям спад в количеството депонирани отпадъци. Преди 13 години те са били близо 400 хиляди тона, а след 2017 падат под 78 хиляди. Вижда се и над 4 пъти по-голямо количество оползотворени и рециклирани отпадъци в София.

ЕС има Директива относно депонирането на отпадъци, но не може да определя правила и дава само препоръки и стандарти на държавите членки.

Целта на София е натрупването на битов отпадък да не надвишава 460 кг на жител, а 50% от количествата да се рециклират и оползотворяват.

В годишната си реч за 2020 председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че до 2030 парниковите емисии трябва да се намалят най-малко с 55%, и големите компании са тези, които да покажат пътя към промяната.

Ще е интересно да се види дали ЕС е достигнал целите си до 2020 да ограничи метана, произтичащ от депонирането на биоразградими отпадъци. Блокът очакваше, ако всяка страна спазва Директивата, емисиите да бъдат с 10 млн. тона по-малко в сравнение с 2000 г. Това е много важно, защото неспазването на стандартите води до замърсяване не само на въздуха, но и на подпочвените води и почвата.

Затова и да бъдеш „eco-friendly“ вече е новото нормално. Производителите изцяло променят стратегиите си за бъдещето не само за да се придържат към стандартите, но и да дадат пример на останалите.

Базираната в Атланта „Be Green Packaging“ предлага на клиентите си компостируеми опаковки и вече си сътрудничи заедно с Google. Gilette, Samsung и Virgin, за да ги убеди колко важно е опазването на околната среда. „Ecoware“ и TIPA също работят в тази посока, с цел да станат въглеродно неутрални.

В България също вече има такива компании. BILLA се справя добре не само от екологична и ресурсна гледна точка: „От имиджова гледна точка даваме пример за отговорно отношение към природата и обществото, което според нас е и най-важният ефект. Искрено се надяваме и други фирми да последват примера ни и да започнат подобни инициативи“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул