Да си поемем глътка въздух означава нещо много повече от усещането за временно спокойствие - особено когато се налага да прекарваме по-голямата част от денонощието у дома или в офиса, а бягството от градския прах и шум изглежда невъзможно. 

Когато става все по-трудно да отвориш прозореца, за да освежиш въздуха вътре, вниманието върху чистотата започна да се повишава значително. 

"Кога разбрахме, че въздухът в затворените помещения не е толкова добър? Когато в София и в другите градове в България се появиха големите стъклени административни сгради, които са затворени херметически. Както се казва, големите корпорации дават ключ за тези прозорци само когато трябва да напуснеш компанията... Живеем вкъщи около 16 часа, а с home office престоят ни у дома може да стигне до 24 часа. Важно е в каква част от времето въздухът е в норма", казва Димитър Стефанов, мениджър продажби в LG. Наричат го "човекът, който продава въздух", но истината е, че качеството на въздуха е част от качеството на живота за всеки човек. 

Говорим с него за решенията за почистване на въздуха не само в домашни условия, но и в търговски площи. 

Какво замърсява въздуха в стаята? 

Качеството на въздуха в затворените помещения се променя непрекъснато - от генерирането на фини прахови частици от текстила и мебелите, през изпаренията от готвенето или дима на цигарите, до натрупването на по-висока концентрация на молекули от химическите препарати, с които чистим кухнята или банята. 

Принципът на работа на пречиствателите и климатиците е следният: всяка стая има определен обем въздух, който трябва да премине през филтър и да излезе пречистен. Това трябва да се повтаря многократно, за да може въздухът да се филтрира ефективно и качествено. Например, в операционните зали, които имат най-високи критерии за професионално почистване, въздухът трябва да мине по 10 пъти на час през филтър, какъвто LG е поставил в своя пречиствател. 

Устройствата пречистват не само фините прахови частици (твърди кристални структури), но и миризмите (течни молекули). 

Климатик или пречиствател? 

Предимствата на климатиците са в това, че те са много ефективни за кондициониране на въздуха - особено в България, една от малкото страни, които ползват климатици за отопление. Климатиците за пречистване на въздуха на LG са много подходящи за детски стаи, за спални, дори за всекидневни, защото има модели с достатъчно голям капацитет. 

Ако искаме да пречистим въздуха в друга стая обаче, няма как да местим климатика със себе си. Не бива да се заблуждаваме и че можем да затоплим или охладим две стаи, свързани с врата, чрез един уред. В такива ситуации пречиствателят може да е по-удачното решение.  

Как да сме сигурни, че във въздуха не циркулират вируси при климатизирането? 

"Вентилационните системи завихрят въздуха, за да го почистят - затова е важно той да премине през качествен филтър. Характеристиката на нашите уреди - и пречиствателя, и климатика - е, че разполагат със сензор, който засича частици по-малки от 1 микрон. Това е спектърът на вирусите. 

Има няколко стандарта за преценка на качеството на въздуха - например, системите за измерване на замърсеността на външния въздух, измерват по два критерия - ФПЧ до 2,5 микрона (PM 2,5) и частици до 10 микрона. Уредите на LG са единствени на пазара от 2018 г. насам, които имат сензори за засичане на частиците под 1 микрон. Сензорът предава информация на дисплей, който изобразява концентрацията в числа и цветови код.

Защо е важно да имаме контрол върху частиците под 1 микрон? Защото те преминават защитните функции на нашата устна или носна кухина, преминават и бариерите, които имат алвеолите и навлизат директно в кръвта. Там влизат и добри, и лоши прахови частици. Но качественият начин на живот е да няма натрупвания от каквото и да е - било то добро или лошо. Вече имаме база за сравнение къде въздухът трябва да бъде без компромиси".

И още: за най-честите грешки, които хората допускат при избора на климатик или пречиствател; за предимствата и недостатъците от системите за овлажняване на въздуха; за решението на проблемите с шума и силата на въздушната струя по време на работа; за самопочистването и обслужването на филтрите; за това как можем да следим чистотата на въздуха по часове, дни, седмици и месеци; за "конете под капака", особената функционалност на "Кулата" и за всички останали важни детайли, които искаме да знаем, преди да направим информиран избор - чуйте в разговора с Димитър Стефанов


Пречистване 2020: два уреда, с които ще дишате по-чист въздух


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие