Да отворите чисто нова, частна и безплатна детска градина в условията на Covid-19, звучи като фантастично изпитание. Не и ако сте в позицията на Джеф Безос, най-богатия човек в света, който отдели 2 млрд. долара за благотворителност в сферата на образованието.

Създателят на Amazon показа снимки от готовата класна стая на първото подразделение от своята "Безос академия", която ще помага на деца от бедни семейства.

Причините да вложи собствени средства в тази не са случайни.

Майката на Безос - Джаки - е 17-годишна, когато забременява с него. Едва не я изключват от гимназията, след като ражда детето си през 1964 г. Училищният директор решава да направи компромис, като й разрешава да завърши средното си образование, но не я допуска в официалната церемония по връчването на дипломите. Унизителното отношение не спира младата жена, която продължава да посещава класове във вечерно училище, водейки бебето със себе си.

В колежа Джаки се запознава със своя втори съпруг Мигел - човекът, когото Джеф Безос приема като свой истински баща. Мигел Безос е кубински имигрант, който пристига в Америка малко след революцията на Кастро, без да знае английски език. Въпреки всички трудности и прехвърлянето през бежански лагер и католически пансион, той успява да стъпи на крака, да спечели стипендия и се дипломира като инженер.

Още през 2018 г. Джеф Безос обяви идеята си да създаде мрежа от образователни институции, които постепенно да обхванат все повече деца от семейства с ниски доходи.

Първата детска градина ще се намира в Де Мойн, щата Вашингтон, и е финансирана от благотворителния фонд на милиардера "Day One". Градът се намира в близост до Сиатъл (където е централата на Amazon), e избран след анализ на икономическото състояние на домакинствата, достъпа на младите родители до начални възпитатели, дела на хората, които участват в програми за снабдяване с безплатни или евтини храни, и готовността на местни компании да помагат за разрастването на детската градина.

Новата образователна организация ще работи по метода "Монтесори" целогодишно със смесена група от десетина деца на възраст между 3-5 години. Уроците ще се водят присъствено от 19 октомври, независимо от пандемията. Фондацията на Безос се ангажира да следи за спазването на мерките за сигурност, които местните власти и Центърът за контрол и превенция на болестите (CDC) налагат. Всички учебни заведения и домове за ранно обучение в щата Вашингтон са отворени. В момента градината набира кандидати за първата си група.

Безос също е възпитаван по метода "Монтесори" - образователен модел, който залага на разбирането, че детето се учи, докато е свободно да изследва и да контактува с околната среда.

Когато през 2018 г. беше обявено началото на инициативата "Day One" с ангажимент за отпускане на 2 млрд. долара от страна на Безос, технологичният предприемач обяви, че иска школите му да се ръководят по принципите на управление на Amazon - с пълна отдаденост към интереса на потребителите.

Този път потребителите са децата.

Нетното богатство на Джеф Безос се изчислява на 176 млрд. долара. Освен че е главен изпълнителен директор на Amazon, най-богатият човек в света е и създател на компанията за производство на космически ракети Blue Origin и издава Washington Post.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024