Да отворите чисто нова, частна и безплатна детска градина в условията на Covid-19, звучи като фантастично изпитание. Не и ако сте в позицията на Джеф Безос, най-богатия човек в света, който отдели 2 млрд. долара за благотворителност в сферата на образованието. 

Създателят на Amazon показа снимки от готовата класна стая на първото подразделение от своята "Безос академия", която ще помага на деца от бедни семейства.

Причините да вложи собствени средства в тази не са случайни.

Майката на Безос - Джаки - е 17-годишна, когато забременява с него. Едва не я изключват от гимназията, след като ражда детето си през 1964 г. Училищният директор решава да направи компромис, като й разрешава да завърши средното си образование, но не я допуска в официалната церемония по връчването на дипломите. Унизителното отношение не спира младата жена, която продължава да посещава класове във вечерно училище, водейки бебето със себе си.

В колежа Джаки се запознава със своя втори съпруг Мигел - човекът, когото Джеф Безос приема като свой истински баща. Мигел Безос е кубински имигрант, който пристига в Америка малко след революцията на Кастро, без да знае английски език. Въпреки всички трудности и прехвърлянето през бежански лагер и католически пансион, той успява да стъпи на крака, да спечели стипендия и се дипломира като инженер. 

Още през 2018 г. Джеф Безос обяви идеята си да създаде мрежа от образователни институции, които постепенно да обхванат все повече деца от семейства с ниски доходи. 

Първата детска градина ще се намира в Де Мойн, щата Вашингтон, и е финансирана от благотворителния фонд на милиардера "Day One". Градът се намира в близост до Сиатъл (където е централата на Amazon), e избран след анализ на икономическото състояние на домакинствата, достъпа на младите родители до начални възпитатели, дела на хората, които участват в програми за снабдяване с безплатни или евтини храни, и готовността на местни компании да помагат за разрастването на детската градина.

Новата образователна организация ще работи по метода "Монтесори" целогодишно със смесена група от десетина деца на възраст между 3-5 години. Уроците ще се водят присъствено от 19 октомври, независимо от пандемията. Фондацията на Безос се ангажира да следи за спазването на мерките за сигурност, които местните власти и Центърът за контрол и превенция на болестите (CDC) налагат. Всички учебни заведения и домове за ранно обучение в щата Вашингтон са отворени. В момента градината набира кандидати за първата си група. 

Безос също е възпитаван по метода "Монтесори" - образователен модел, който залага на разбирането, че детето се учи, докато е свободно да изследва и да контактува с околната среда. 

Когато през 2018 г. беше обявено началото на инициативата "Day One" с ангажимент за отпускане на 2 млрд. долара от страна на Безос, технологичният предприемач обяви, че иска школите му да се ръководят по принципите на управление на Amazon - с пълна отдаденост към интереса на потребителите.

Този път потребителите са децата. 

Нетното богатство на Джеф Безос се изчислява на 176 млрд. долара. Освен че е главен изпълнителен директор на Amazon, най-богатият човек в света е и създател на компанията за производство на космически ракети Blue Origin и издава Washington Post.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията