Да отворите чисто нова, частна и безплатна детска градина в условията на Covid-19, звучи като фантастично изпитание. Не и ако сте в позицията на Джеф Безос, най-богатия човек в света, който отдели 2 млрд. долара за благотворителност в сферата на образованието.

Създателят на Amazon показа снимки от готовата класна стая на първото подразделение от своята "Безос академия", която ще помага на деца от бедни семейства.

Причините да вложи собствени средства в тази не са случайни.

Майката на Безос - Джаки - е 17-годишна, когато забременява с него. Едва не я изключват от гимназията, след като ражда детето си през 1964 г. Училищният директор решава да направи компромис, като й разрешава да завърши средното си образование, но не я допуска в официалната церемония по връчването на дипломите. Унизителното отношение не спира младата жена, която продължава да посещава класове във вечерно училище, водейки бебето със себе си.

В колежа Джаки се запознава със своя втори съпруг Мигел - човекът, когото Джеф Безос приема като свой истински баща. Мигел Безос е кубински имигрант, който пристига в Америка малко след революцията на Кастро, без да знае английски език. Въпреки всички трудности и прехвърлянето през бежански лагер и католически пансион, той успява да стъпи на крака, да спечели стипендия и се дипломира като инженер.

Още през 2018 г. Джеф Безос обяви идеята си да създаде мрежа от образователни институции, които постепенно да обхванат все повече деца от семейства с ниски доходи.

Първата детска градина ще се намира в Де Мойн, щата Вашингтон, и е финансирана от благотворителния фонд на милиардера "Day One". Градът се намира в близост до Сиатъл (където е централата на Amazon), e избран след анализ на икономическото състояние на домакинствата, достъпа на младите родители до начални възпитатели, дела на хората, които участват в програми за снабдяване с безплатни или евтини храни, и готовността на местни компании да помагат за разрастването на детската градина.

Новата образователна организация ще работи по метода "Монтесори" целогодишно със смесена група от десетина деца на възраст между 3-5 години. Уроците ще се водят присъствено от 19 октомври, независимо от пандемията. Фондацията на Безос се ангажира да следи за спазването на мерките за сигурност, които местните власти и Центърът за контрол и превенция на болестите (CDC) налагат. Всички учебни заведения и домове за ранно обучение в щата Вашингтон са отворени. В момента градината набира кандидати за първата си група.

Безос също е възпитаван по метода "Монтесори" - образователен модел, който залага на разбирането, че детето се учи, докато е свободно да изследва и да контактува с околната среда.

Когато през 2018 г. беше обявено началото на инициативата "Day One" с ангажимент за отпускане на 2 млрд. долара от страна на Безос, технологичният предприемач обяви, че иска школите му да се ръководят по принципите на управление на Amazon - с пълна отдаденост към интереса на потребителите.

Този път потребителите са децата.

Нетното богатство на Джеф Безос се изчислява на 176 млрд. долара. Освен че е главен изпълнителен директор на Amazon, най-богатият човек в света е и създател на компанията за производство на космически ракети Blue Origin и издава Washington Post.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама души загинаха при сблъсък между влак и микробус в Плевенско

При инцидента са загинали двама души, пътували в микробуса

18:00 - 03.06.2023

Андрю Тейт даде първото си интервю след затвора. Обяви го за "нагласено", след като не хареса въпросите

Инфлуенсърът отрече обвиненията в сексуално насилие и каза, че е "сила на доброто в света"

17:48 - 03.06.2023

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023