Да заразиш съотборник и да застрашиш стотици: НБА спря заради Руди Гобер Снимка: © Getty Images

Най-комерсиалното баскетболно първенство в света – Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (NBA), бе спряно за неопределено време заради глобалната пандемия от новия коронавирус. Тя се оказа причината за преустановяването на всички мачове до второ нареждане, но поводът бе положителната проба на един от състезателите в лигата, чиито необмислени действия застрашиха стотици хора и в същото време заразиха негов съотборник.

Френският център на „Юта Джаз“ Руди Гобер се оказа заразен с COVID-19. На пресконференцията след тренировката на тима той нарочно докосна всички микрофони в залата. По този начин играчът се подигра с новите правила на лигата, приети в понеделник. Те гласяха, че съблекалните ще бъдат затворени за медиите, а интервютата с баскетболисти и треньори ще се провеждат във вида на пресконференции. Репортерите трябваше да спазват дистанция от два метра между себе си и хората, които интервюират.

Малко по-късно стана ясно, че пробата на Гобер е положителна. Това се случи преди началото на двубоя между „Юта“ и „Оклахома Сити Тъндър“, когато вече всички играчи бяха на паркета и се подготвяха за началото.

От „Джаз“ веднага са уведомили представители на лигата, които действаха незабавно и отмениха срещата. Те съобщиха, че Гобер не е бил в залата по това време и призоваха феновете да напуснат, споделяйки, че няма опасност от заразяването им.

В същото време беше отложен и двубоят между „Ню Орлиънс Пеликанс“ и „Сакраменто Кингс“, а това доведе до бутане на всички парченца от доминото и преустановяване на баскетбола отвъд Океана.

В началото баскетболистът на Юта е дал отрицателна проба, но вторият тест е показал положителна. Той е получил медицинска помощ в Оклахома.

Поведението на Руди Гобер обаче предизвика много критики. Макар да е знаел, че е тестван и има вероятност да е болен от коронавирус, французинът се е държал безотговорно и е докосвал принадлежностите на своите съотборници в съблекалнята, както и самите тях съобщава ESPN, позовавайки се на разговори с играчите от състава. По този начин е заразил своя съотборник и най-добър играч в отбора на „Джаз“ Донован Мичъл.

На играчите, с които Гобер е имал контакт през последните 10 дни, им е наредено да се самоизолират, пише ESPN. В този период тимът на „Юта“ игра срещу отборите на „Кливланд“, „Ню Йорк Никс“, „Бостън Селтикс“, „Детройт Пистънс“ и „Торонто Раптърс“.

Кой е Руди Гобер?

Той е 27-годишен френски национал, който направи дебюта си в НБА през 2013 г. Тогава бе избран под №27 в Драфта от „Юта“ и до момента не е сменял клубната си принадлежност.

Гобер е един от най-добрите дефанзивни играчи в лигата, като два поредни пъти бе избран за Защитник на годината – през 2018 и 2019 г. Този сезон за първи път записа участие в „Мача на звездите“.

Веднъж е попадал във втория по сила идеален отбор на НБА за сезона и веднъж в третия. На три пъти е избиран за представител на отбора на защитниците в лигата. През 2017 стана лидер по блокирани изстрели, а миналата година бе отличен и с наградата за най-добър баскетболист на Франция.

С националния си отбор Гобер спечели три бронзови медала на големи първенства – световните в Испания 2014 и Китай 2019, както и на европейското във Франция през 2015 г.

Какви са плановете на НБА оттук нататък?

Очаква се от лигата да обявят следващите си стъпки в четвъртък (петък българско време) след среща на борда на директорите.

„НБА ще използва паузата, за да реши какви ще са следващите стъпки във връзка с пандемията от коронавирус“, съобщиха представители на лигата.

До края на кампанията остават общо 259 мача – около 21% от срещите през целия сезон.

НБА беше последван от всички европейски клубни баскетболни лиги - Евролигата, Еврокъп, Шампионската лига на FIBA и FIBA Europe Cup бяха спрени за неопределен период от време заради COVID-19.

Шампионите на Испания от „Реал Мадрид“ обявиха, че член на състава им е дал положителна проба. Така тимът постави под карантина и баскетболния, и футболния си отбор, тъй като и двата състава споделят общи помещения за тренировки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024