Да поемеш мисия, за която се подготвяш от почти 74 години, е особено житейско изпитание.

Да влезеш в тази позиция след смъртта на своята майка - високо уважавана и харизматична личност, с която са израснали няколко поколения - е още по-сериозна задача.

Новият крал на Великобритания Чарлз III ще поеме управлението на монархията в период на световни политически промени и вътрешна икономическа несигурност.

За разлика от покойната кралица Елизабет II, която наблюдаваше изпълнителната власт внимателно, но от специална дистанция, Чарлз има доста по-различно отношение към правителството.

Sky News напомня, че още през 2014 г. принц Чарлз критикува остро Владимир Путин заради действията му срещу Украйна, като го сравнява с Адолф Хитлер, независимо че случаят провокира дипломатическо напрежение.

Един от противоречивите въпроси около него са т.нар. "black spider memos" - писма, които той изпраща до различни министри и политици през годините, с които в лично качество изразява позиции по спорни обществени теми. Преди да стане монарх, той не се колебае да изразява мнение по казуси като ГМО, климатичните промени и др.

Чарлз е добре познат като защитник на околната среда - мотив, който беше включен дори по време на честванията на 70-тия юбилей на Елизабет II като монарх. Неговото имение Хайгроув е известно с градините си, в чието развитие Чарлз е лично ангажиран и по чиято идея части от терените са отделени за органично земеделие.

През 2021 г. докато участваше в климатичната конференция COP26 в Глазгоу, той коментира, че използва биогориво за зареждане на своя Aston Martin от излишни остатъци от английско бяло вино и суроватка от производството на сирене.

Кралският коментатор Кристофър Уорик посочва пред Sky News, че занапред Чарлз III ще трябва да се пази далеч от конфликтни ситуации и няма да може да се намесва пряко в политиката като държавен глава - "това би бил катастрофален път", предупреждава той.

Крал Чарлз III е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец, докато Британия се управлява от неговия дядо - крал Джордж VI (баща на Елизабет II). Като дете той присъства на коронацията на своята майка в Уестминстърското абатство. За разлика от останалите престолонаследници, които се обучават от специални наставници, Чарлз е изпратен в училище с пансион по решение на своите родители - неговият баща принц Филип също е завършил в Гордънстън в Шотландия. Престоят му там е "кошмар", както по-късно разказва той, заради тормоза, на който останалите съученици го подлагат.

Чарлз завършва История в университета в Кеймбридж и прекарва един семестър в Абъристуит в Уелс и научава местния език, след което полага военна служба в британските ВВС и ВМС.

Това, с което новият крал беше най-обсъждан по света, са сложните отношения в личния му живот и краткотрайния буреносен първи брак с принцеса Даяна, в който се раждат двамата им синове Уилям (р. 1982) и Хари (р. 1984).

Чарлз се запознава с бъдещата си съпруга, когато тя все още е на 16 г., а той - на 29. Няколко години по-рано той вече има връзка с Камила Шанд, но отношенията им се замразяват след решението му да се присъедини към армията - междувременно тя се омъжва за неговия приятел Андрю Паркър Боулс.

След развода си с Чарлз през 1996 г. Даяна дава прословутото си интервю в "Панорама" на BBC, в което казва, че "винаги бяхме трима души в този брак".

Връзката между двамата съпрузи е напрегната от самото начало - включително в публичните им изяви след годежа, когато на въпроса "Влюбени ли сте?", Даяна възкликва "Разбира се", а Чарлз добавя двусмислено "Каквото и да означава "влюбени". Медийното внимание към кралското семейство се превръща в неимоверно бреме.

Раздялата им е обявена публично още през 1992 г. - само 11 години след великолепната сватбена церемония в Уестминстърското абатство, която се излъчва на живо и се наблюдава от стотици милиони души по цял свят.

Шокът от новината за внезапната смърт на Даяна на 31 август 1997 г. при катастрофата в Париж изостря рязко антимонархическите настроения във Великобритания за кратък период от време. По настояване на кралицата - семейството остава в Балморал, вместо да се върне веднага в Лондон, а Чарлз е разубеден от намерението си да замине за Париж, за да прибере останките на покойната жена.

През това време милиони души полагат цветя и послания пред имението Кенсингтън и Бъкингамския дворец.

Чарлз е престолонаследникът, но Даяна е "Принцесата на народа" дори след като вече не принадлежи към монархията.

Елизабет II все пак приема съвета от комуникационните експерти в кабинета на Тони Блеър да се откаже от неадекватните за времето разбирания за общественото мнение и да покаже на хората, че споделя скръбта им. Кралицата нарушава и официалния протокол по време на погребението на Даяна, като свежда глава пред ковчега ѝ.

Връзката му с Камила Паркър-Боулс е официализирана през 1999 г., а шест години по-късно той сключва втори брак - днес тя е кралица-консорт на Великобритания, титла, която е одобрена от Елизабет II.

Продължаващите лични проблеми около Чарлз са свързани най-вече с отношенията му с по-малкия му син Хари в годините след сватбата му с Меган Маркъл и решението им да се оттеглят от ангажиментите си към монархията.

Независимо от всичко - Чарлз III има шансовете да бъде "популярен монарх", според наблюдатели на кралското семейство.

"Имайки предвид дълголетието на родителите му и неговата баба (кралицата-майка почина на 101 години), той би могъл да управлява още около 20 г. преди Уилям да наследи престола", смята Уорик.

Чарлз е и най-възрастният човек, който поема управлението на монархията в историята на Великобритания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024