Дали те закъсняха или времето бързаше: Радев и Силяновска-Давкова се разминаха в Рим Снимка: © Президентство на Р България

Отношенията между новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българския ѝ колега Румен Радев не вървят гладко още от самото ѝ встъпване в длъжност на 12 май: Радев на присъства на клетвата, а по всичко личи, че скоро среща между тях едва ли ще има.

Двамата имаха такава възможност по време на посещението на делегации и от двете държави във Ватикана в навечерието на 24 май, но пред медиите българският президент потвърди, че това не е случило заради "разчетената до минути програма".

"Намирам като положителен знак стремежа на президента на Северна Македония към диалог. Аз отдавна казвам, че само с диалог ние ще укрепим доверието помежду си , ще решим всички въпроси и ще отвоорим вратата на Северна Македония към Европа," каза Радев в Рим.

Той обясни, че се надява все пак двамата скоро да се срещнат и че поканата към Силяновска-Давкова е отворена, като по думите му "е ред на македонския президент да дойде в София".

Коментарът на Радев дойде след като след аудиенцията си при папа Франциск президентът на Северна Македония заяви, че среща на този етап няма да има.

"И аз, и Румен Радев изразихме готовности за среща, но това няма как да се случи заради програмата на двете делегации. Надявам се скоро така среща все пак да се осъществи," каза тя.

Според македонски медии от президенството в Скопие неофициално са заявили, че целта на Силяновска-Давкова била "да покаже, че е готова да води конструктивна външна политика, а срещата с Радев би означавала, че отношенията между двете държави вървят в по-добра посока."

"Двамата се появиха на същото място, но аудиенциите им при папа Франциск бяха по различно време - достатъчно, за да се разминат въпреки първоначално изразената воля да се срещнат," обяснява пратеникът на македонската телевизия "Телма" в Рим.

По информация на "Телма" причината за разминаването е, че протоколите на двете страни предварително не са стиковали програмите на двете делегации, но освен това е имало условие срещата да се проведе в българското посолство.

Последното посещение на Радев в навечерието на 24 май във Ватикана беше през 2021 г. , когато той качи тогавашния държавен глава на Северна Македония Стево Пендаровски на правителствения самолет за Рим.

Миналата година българската делегация в Рим беше водена от председателя на парламента Росен Желязков, а през 2022 г. - от тогавашния премиер Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024