Снимка: © Twitter

Срокът за подаване на декларации за облагане на личните доходи изтича в полунощ в четвъртък (30 април). Опашките от хора пред офисите на НАП продължават да се трупат въпреки мерките за социална дистанция, а само за вчерашния ден 30 000 души са подали данъчни декларации. Това обяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в "Тази сутрин" по bTV.

"Кампанията приключва утре в полунощ. Вчера отбелязахме своеобразен рекорд - 30 000 души подадоха декларации само за един ден. Смятаме, че ангажиментът е изпълним“, съобщи той.

Бъчваров обяви, че 30% от опашките са заради получаване на персонален идентификационен код (ПИК). Той, заедно с електронния подпис, е един от двата варианта да се подаде декларацията в интернет. ПИК се заявява онлайн - на мейла на НАП, или по телефона, но се взима физически от офис на агенцията. От съображения за сигурност кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани. 

НАП започна и нова услуга. Ако човек е забравил номера на своя ПИК, може да се обади на телефона на агенцията и кодът ще бъде възстановен, съобщи говорителят. Номерът ще бъде изпратен на същия мейл, с който е било регистрирано съответното лице, а това ще се случва след серия от зададени въпроси от страна на НАП.

Декларациите могат да бъдат изпратени и чрез Български пощи. След като са попълнени, те се запечатват в плик и се предават на гише като "Препоръчана" пратка. От агенцията препоръчват да бъде придружена с "Известие за предоставяне", което удостоверява получаването ѝ в данъчните служби.

Преди два дни Росен Бъчваров съобщи пред БНТ, че над 80% от подадените декларации до момента са изпратени онлайн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"