Данъчни декларации се подават до утре в полунощ Снимка: © Twitter

Срокът за подаване на декларации за облагане на личните доходи изтича в полунощ в четвъртък (30 април). Опашките от хора пред офисите на НАП продължават да се трупат въпреки мерките за социална дистанция, а само за вчерашния ден 30 000 души са подали данъчни декларации. Това обяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в "Тази сутрин" по bTV.

"Кампанията приключва утре в полунощ. Вчера отбелязахме своеобразен рекорд - 30 000 души подадоха декларации само за един ден. Смятаме, че ангажиментът е изпълним“, съобщи той.

Бъчваров обяви, че 30% от опашките са заради получаване на персонален идентификационен код (ПИК). Той, заедно с електронния подпис, е един от двата варианта да се подаде декларацията в интернет. ПИК се заявява онлайн - на мейла на НАП, или по телефона, но се взима физически от офис на агенцията. От съображения за сигурност кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

НАП започна и нова услуга. Ако човек е забравил номера на своя ПИК, може да се обади на телефона на агенцията и кодът ще бъде възстановен, съобщи говорителят. Номерът ще бъде изпратен на същия мейл, с който е било регистрирано съответното лице, а това ще се случва след серия от зададени въпроси от страна на НАП.

Декларациите могат да бъдат изпратени и чрез Български пощи. След като са попълнени, те се запечатват в плик и се предават на гише като "Препоръчана" пратка. От агенцията препоръчват да бъде придружена с "Известие за предоставяне", което удостоверява получаването ѝ в данъчните служби.

Преди два дни Росен Бъчваров съобщи пред БНТ, че над 80% от подадените декларации до момента са изпратени онлайн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024