Данък "Олигарх" и кредитна ваканция за малки фирми: Икономическите мерки на Путин Снимка: © Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин обяви първите си предложения за икономически помощи срещу негативните ефекти от кризата около Covid-19 в руската икономика.

Пакетът от мерки включва значителна подкрепа за семействата, служителите в болнични, безработните и малките и средни предприятия, които са най-остро засегнати от спирането на поръчките и намаленото потребление в ситуацията на епидемията. Финансите, с които се очаква да бъдат покрити извънредните разходи, ще дойдат от две мерки - 15 процента данък върху доходите от дивиденти, които се прехвърлят от Русия към офшорни юрисдикции, и 13% данък върху доходите от банкови депозити и инвестиции в ценни книжа, чийто размер надвишава 1 млн. рубли на физическо лице.

Изявлението на Путин доведе до поскъпване на долара и еврото спрямо рублата до нива от 79,95 Р/USD и 85,45 Р / EUR.

Здравната криза с коронавируса в Русия ще доведе до безрочно отлагане на националния референдум за промените в конституцията, които щяха да позволят на Путин да се явява като кандидат за президент и след последния си мандат. Гласуването трябваше да се проведе на 22 април.

"Знаете колко сериозно се отнасям към това и разбира се, ще поискам да излезете и да изразите мнението си по този въпрос, който е от принципно и ключово значение за нашата страна и общество. Но както вече казах, абсолютен приоритет за нас е здравето, животът и безопасността на хората. Затова смятам, че е необходимо да прехвърлим гласуването за по-късна дата. Ще оценим как се развива ситуацията както в регионите, така и в цялата страна, и само на база на професионалното мнение и препоръките на лекарите и специалистите ще вземем решение за нова дата на гласуването", каза Путин.

Всички руски предприятия, извън медицински структури, аптеки, магазини, банкови и финансови учреждения, транспортът и държавните институции, ще спрат работа между 28 март и 5 април като част от мерките за ограничаване на епидемията.

"Нека да не се надяваме на своя руски късмет. Нека да не си казваме "А, това не се отнася до мен". Това може да засегне всеки човек. Случващото се в западните страни може да се превърне в наше близко бъдеще. Обезателно е да се спазват всички медицински препоръки. Повярвайте, в момента най-безопасното нещо е да си останете у дома", каза още Путин.

Какви са икономическите мерки на Русия:

1) Всички социални помощи и отстъпки в следващите 6 месеца ще се удължат автоматично, без да се налага предоставяне на допълнителни ставки или ходене по инстанции.

2) В срок от 3 месеца, започвайки от април, всички семейства с право на детски помощи ще получат допълнително по 5000 рубли за всяко дете до 3 г. (вкл.); Семействата с деца от 3 до 10 г. трябва да получат новите планирани държавни помощи, считано от юни, а не от юли.

3) Въвежда се нова норма за изчисление на обезщетението за временна загуба на трудоспособност заради болест. В момента болничните зависят от стажа на работниците и размера на заплатата им. Поради тази причина младите хора получават много ниски помощи за временна загуба на трудоспособност. Путин предлага да се въведе норма, която да не е по-ниска от минималния осигурителен доход. Мярката ще продължи да действа до края на 2020 г.

4) Обезщетението за безработица ще се увеличи от 8000 до 19 000 рубли. Правителството трябва да представи план за въвеждане на "ваканция" както за потребителски, така и по ипотечни кредити.

Ако човек е попаднал в сложна житейска ситуация, а месечният му доход е паднал с повече от 30%, той трябва да получи право за временно спиране на обслужването на своите дългове и разсрочването му, разбира се без каквито и да било наказателни санкции. Моля Банката на Русия да помисли за сходни схеми спрямо кредитите на индивидуални предприемачи, каза Путин.

5) Компаниите от малкия и средния бизнес, които са най-тежко ударени от кризата, трябва да получат отсрочка от всички данъчни задължения, с изключение на ДДС в следващите 6 месеца. За микропредприятията от сферата на услугите ще се даде отсрочка и по осигурителните вноски към социалните фондове. Отсрочката по плащания на банкови кредити може да е за 6 месеца, а правителството ще трябва да представи допълнителни мерки за устойчиво кредитиране на банковия сектор, вкл. държавни гаранции и субсидии.

Предприятията в сложна ситуация ще получат мораториум от шест месеца за подаване на заявления от кредитори за обявяване в несъстоятелност и изискване на дълговете им.

6) Двукратно ще се намали процентът на осигурителните вноски на служители в малки и средни предприятия - от 30 на 15%. Понижената ставка ще се прилага върху сумите, които надвишават минималния осигурителен доход. Това не е само антикризисна мярка, а дългосрочна политика, която ще стимулира работодателите да повишат заплатите на служителите си, каза още Путин.

В замяна на увеличените бюджетни помощи, руският президент обяви, че ще поиска облагане с 15% данък на доходите от дивиденти, които излизат от Русия към офшорни зони.

"В момента 2/3 от тези средства - доходи на конкретни физически лица - в резултат на различни схеми за "оптимизация" се облагат реално само с 2% данъчна ставка. А в същото време подоходният данък на останалите граждани е 13%. Това меко казано, не е справедливо", коментира той. Путин обяви, че предстои да се направят промени в споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане с определени страни, а ако "някоя от тези страни не е съгласна на промените, Русия ще се откаже от договореностите едностранно".

Вторият източник на нови приходи за бюджета ще е данък върху доходите на физически лица от лихви по банкови депозити и инвестиции в ценни книжа. До момента в Русия не се събира подоходен данък от тези източници. Сега обаче се предлага въвеждането на ставка от 13% върху този доход, ако надвишава сумата от 1 млн. рубли. По думите на Путин - тази мярка ще засегне само 1 процент от населението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024