Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid Снимка: © bTV

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“, който е спряган за министър на икономиката, растежа и иновациите, разкри, че нито един от коалиционните партньори не е искал да поеме здравното ведомство.

Заради отговорността, която се поема с битката срещу Covid-19, нито БСП, нито ИТН или ДБ, са пожелали да оглавят министерството според думите на едно от водещите лица на ПП. То ще бъде поето от първата политическа сила, като Лорер на практика потвърди, че здравен министър ще е Асена Сербезова.

Тя е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г. Преди това беше директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в продължение на 4 години.

Формулата на новата власт: 10-4-4-3. Нинова може да е вицепремиер, отговарящ за държавните предприятия

Лорер беше попитан в предаването „Лице в лице“ по bTV какво друго обещава ПП освен спиране на кражбите и корупцията. „Да спрем измирането на сънародниците ни от Covid-19 чрез една активна кампания за ползите от ваксинацията. Комбинацията от лошо общо здраве на нашето общество и некачествена болнична грижа ни доведе дотук, не трябва с лека ръка да губим по 100-200 съграждани всеки ден“, заяви той.

Лорер каза, че не познава лично Асена Сербезова, но вярва, че тя ще е човекът, който да ни изведе от здравната криза.

„Горд съм, че ПП поема отговорността за здравеопазването. Никой не го искаше това министерство. Този, който е начело, трябва да изнесе битката срещу Covid и да поеме цялата отговорност. Ако я изнесе, ще е със заслуга за спасяване на хиляди животи“, каза Лорер.

Ведомството, което сега е оглавявано от Стойчо Кацаров, е било предложено на пулмолога Александър Симидчиев от ДБ, който според „Капитал“ е отказал поста. Позицията е била налична и за проф. Георги Михайлов от БСП, но се е стигнало до решение да се управлява от първата политическа сила.

Даниел Лорер ще поеме една част от Министерството на икономиката, което ще се раздели на две – ведомство за растеж и иновации (с министър Лорер) и ведомство на държавните предприятия (за което е спрягана Корнелия Нинова). Депутатът от ПП нито потвърди, нито отрече разпределението, което бе загатнато от Кирил Петков в понеделник и което Нинова отрече.

„Идеята е настоящото МИ да се фокусира върху промишлеността и новото министерство на иновациите да се фокусира върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика на България. Хората, които ще ръководят тези две министерства, ще станат ясни до края на седмицата“, обяви той.

Попитан каква ще е ролята на министъра, отговарящ за държавните дружества, Лорер отговори, че той ще осигурява държавна опека, надзор и финансиране за компании като ДКК и други подобни държавни фирми.

Лорер изрази мнение, че в дългосрочен план дружества като Държавната консолидационна компания, Българският енергиен холдинг (БЕХ), ВИК-холдинг и други „не трябва да съществуват“.

„Разказахме, когато бяхме в служебния кабинет, как те замъгляват резултатите на държавните дружества, позволяват прехвърляне на печалби и активи между тях по непрозрачни критерии. Всички процедират по един и същ начин – инхаус процедури към държавни подизпълнители, после към частни, без обществени поръчки – така парите изчезват. Видяхме механизма във всички министерства. Тези холдинги са шапки, които замъгляват прозрачността“, смята едно от водещите лица на ПП.

Той заяви, че в коалиционното споразумение не е записано, че холдингите ще се премахнат. В следващите 2-3 години било предвидено „оздравяването им“.

Лорер коментира и изказването на Кирил Петков, че всеки министър сам ще подбира екипа си: „Всеки ще има свободата да назначи екип, с който се чувства удобно, с който може да работи на високи обороти. Всеки министър ще е отговорен за своята част. За 4 г. трябва да покажем на избирателите огромен прогрес“.

„От друга страна – министърът трябва да е отговорен за това, което постига. Тук идва ролята на Министерски съвет като контролен орган и на новата КПКОНПИ, която смятаме да подсилим. Тя трябва да контролира министерства, в които има хора „от един отбор“, потвърди той.

Лорер добави, че на коалиционните партньори е предложено по един човек от ПП да е „политически съветник“ на всеки министър от друга партия. Той определи мярката като „минимален елемент на контрол на мандатоносителя“. „Обсъдихме го, предложихме го в коалиционното споразумение. Не съм виждал реакцията на партньорите“, заяви той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023