Снимка: © bTV

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“, който е спряган за министър на икономиката, растежа и иновациите, разкри, че нито един от коалиционните партньори не е искал да поеме здравното ведомство.

Заради отговорността, която се поема с битката срещу Covid-19, нито БСП, нито ИТН или ДБ, са пожелали да оглавят министерството според думите на едно от водещите лица на ПП. То ще бъде поето от първата политическа сила, като Лорер на практика потвърди, че здравен министър ще е Асена Сербезова.

Тя е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г. Преди това беше директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в продължение на 4 години.

Формулата на новата власт: 10-4-4-3. Нинова може да е вицепремиер, отговарящ за държавните предприятия

Лорер беше попитан в предаването „Лице в лице“ по bTV какво друго обещава ПП освен спиране на кражбите и корупцията. „Да спрем измирането на сънародниците ни от Covid-19 чрез една активна кампания за ползите от ваксинацията. Комбинацията от лошо общо здраве на нашето общество и некачествена болнична грижа ни доведе дотук, не трябва с лека ръка да губим по 100-200 съграждани всеки ден“, заяви той.

Лорер каза, че не познава лично Асена Сербезова, но вярва, че тя ще е човекът, който да ни изведе от здравната криза.

„Горд съм, че ПП поема отговорността за здравеопазването. Никой не го искаше това министерство. Този, който е начело, трябва да изнесе битката срещу Covid и да поеме цялата отговорност. Ако я изнесе, ще е със заслуга за спасяване на хиляди животи“, каза Лорер.

Ведомството, което сега е оглавявано от Стойчо Кацаров, е било предложено на пулмолога Александър Симидчиев от ДБ, който според „Капитал“ е отказал поста. Позицията е била налична и за проф. Георги Михайлов от БСП, но се е стигнало до решение да се управлява от първата политическа сила.

Даниел Лорер ще поеме една част от Министерството на икономиката, което ще се раздели на две – ведомство за растеж и иновации (с министър Лорер) и ведомство на държавните предприятия (за което е спрягана Корнелия Нинова). Депутатът от ПП нито потвърди, нито отрече разпределението, което бе загатнато от Кирил Петков в понеделник и което Нинова отрече.

„Идеята е настоящото МИ да се фокусира върху промишлеността и новото министерство на иновациите да се фокусира върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика на България. Хората, които ще ръководят тези две министерства, ще станат ясни до края на седмицата“, обяви той.

Попитан каква ще е ролята на министъра, отговарящ за държавните дружества, Лорер отговори, че той ще осигурява държавна опека, надзор и финансиране за компании като ДКК и други подобни държавни фирми.

Лорер изрази мнение, че в дългосрочен план дружества като Държавната консолидационна компания, Българският енергиен холдинг (БЕХ), ВИК-холдинг и други „не трябва да съществуват“.

„Разказахме, когато бяхме в служебния кабинет, как те замъгляват резултатите на държавните дружества, позволяват прехвърляне на печалби и активи между тях по непрозрачни критерии. Всички процедират по един и същ начин – инхаус процедури към държавни подизпълнители, после към частни, без обществени поръчки – така парите изчезват. Видяхме механизма във всички министерства. Тези холдинги са шапки, които замъгляват прозрачността“, смята едно от водещите лица на ПП.

Той заяви, че в коалиционното споразумение не е записано, че холдингите ще се премахнат. В следващите 2-3 години било предвидено „оздравяването им“.

Лорер коментира и изказването на Кирил Петков, че всеки министър сам ще подбира екипа си: „Всеки ще има свободата да назначи екип, с който се чувства удобно, с който може да работи на високи обороти. Всеки министър ще е отговорен за своята част. За 4 г. трябва да покажем на избирателите огромен прогрес“.

„От друга страна – министърът трябва да е отговорен за това, което постига. Тук идва ролята на Министерски съвет като контролен орган и на новата КПКОНПИ, която смятаме да подсилим. Тя трябва да контролира министерства, в които има хора „от един отбор“, потвърди той.

Лорер добави, че на коалиционните партньори е предложено по един човек от ПП да е „политически съветник“ на всеки министър от друга партия. Той определи мярката като „минимален елемент на контрол на мандатоносителя“. „Обсъдихме го, предложихме го в коалиционното споразумение. Не съм виждал реакцията на партньорите“, заяви той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София