Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в 45 Народно събрание. 

Митов беше придружен от председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който в момента замества премиера Бойко Борисов. Самият Борисов не участва в церемонията на "Дондуков" 2, като още преди да претърпи операция на коляното беше заявил намерението си да не присъства на срещата с президента Румен Радев. 

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж - правителство, което да ръководи страната ефективно и да я изведе от днешната криза", каза държавният глава. 

Представителите на ГЕРБ-СДС останаха в президентството за разговор с Радев при изключени микрофони в продължение на близо 50 минути.

На излизане от президентството Даниел Митов обяви, че ГЕРБ ще изпрати първата си покана за официални преговори до "Демократична България", след това - до "Има такъв народ". 

"Подкрепа ще търсим от парламентарните групи, които стоят идеологически най-близо до нас. Това е "Демократична България", ще ги поканим официално на консултации, от тях зависи дали ще се отзоват. Надявам се, че в българския парламент може да се възстанови нормалното дъжравническо говорене и подход. Кампанията отмина, в момента сме в период, в който трябва да се работи. Ще поканим и групата на "Има такъв народ". Ще обмислим варианти какъв кабинет може да се състави. Неофициални разговори не сме водили с никого", каза той. 

Митов твърдо отрече възможността ГЕРБ да преговаря за общо управление с ДПС и БСП. 

На въпроса дали той сам е избрал министрите в проектокабинета си, Митов каза, че "съставът е продукт на обсъждане между мен и Борисов". 

Малко по-рано Бойко Борисов изпреварващо обяви състава на проектокабинета на Даниел Митов, в който предлага включването на Румен Христов като вицепремиер и министър на отбраната, Калин Вельов като министър на културата, Любен Дилов като министър на туризма, Александър Иванов като министър на регионалното развитие, Томислав Дончев като министър по еврофондовете, Екатерина Захариева като външен министър, Кирил Ананиев като финансов министър, Деница Сачева като министър на труда и социалната политика, Десислава Ахладова като министър на правосъдието, Костадин Ангелов като министър на здравеопазването, Ивелина Василева като министър на околната среда, Жечо Станков като министър на икономиката, Десислава Танева като министър на земеделието, Красен Кралев като министър на спорта, Красимир Вълчев като министър на образованието и науката, Росен Желязков като министър на транспорта и Христо Терзийски - МВР. 

ГЕРБ не разполага с подкрепата на нито една от останалите политически сили в 45 Народно събрание и няма да успее да събере мнозинство за прокарването на правителството.

Във вторник мандатът беше приет от Даниел Митов, но според последните сигнали от ГЕРБ той няма да направи официално предложение пред парламента и ще го върне обратно на президента преди изтичането на едноседмичния срок. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти