Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Даниел Митов получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в 45 Народно събрание.

Митов беше придружен от председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който в момента замества премиера Бойко Борисов. Самият Борисов не участва в церемонията на "Дондуков" 2, като още преди да претърпи операция на коляното беше заявил намерението си да не присъства на срещата с президента Румен Радев.

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж - правителство, което да ръководи страната ефективно и да я изведе от днешната криза", каза държавният глава.

Представителите на ГЕРБ-СДС останаха в президентството за разговор с Радев при изключени микрофони в продължение на близо 50 минути.

На излизане от президентството Даниел Митов обяви, че ГЕРБ ще изпрати първата си покана за официални преговори до "Демократична България", след това - до "Има такъв народ".

"Подкрепа ще търсим от парламентарните групи, които стоят идеологически най-близо до нас. Това е "Демократична България", ще ги поканим официално на консултации, от тях зависи дали ще се отзоват. Надявам се, че в българския парламент може да се възстанови нормалното дъжравническо говорене и подход. Кампанията отмина, в момента сме в период, в който трябва да се работи. Ще поканим и групата на "Има такъв народ". Ще обмислим варианти какъв кабинет може да се състави. Неофициални разговори не сме водили с никого", каза той.

Митов твърдо отрече възможността ГЕРБ да преговаря за общо управление с ДПС и БСП.

На въпроса дали той сам е избрал министрите в проектокабинета си, Митов каза, че "съставът е продукт на обсъждане между мен и Борисов".

Малко по-рано Бойко Борисов изпреварващо обяви състава на проектокабинета на Даниел Митов, в който предлага включването на Румен Христов като вицепремиер и министър на отбраната, Калин Вельов като министър на културата, Любен Дилов като министър на туризма, Александър Иванов като министър на регионалното развитие, Томислав Дончев като министър по еврофондовете, Екатерина Захариева като външен министър, Кирил Ананиев като финансов министър, Деница Сачева като министър на труда и социалната политика, Десислава Ахладова като министър на правосъдието, Костадин Ангелов като министър на здравеопазването, Ивелина Василева като министър на околната среда, Жечо Станков като министър на икономиката, Десислава Танева като министър на земеделието, Красен Кралев като министър на спорта, Красимир Вълчев като министър на образованието и науката, Росен Желязков като министър на транспорта и Христо Терзийски - МВР.

ГЕРБ не разполага с подкрепата на нито една от останалите политически сили в 45 Народно събрание и няма да успее да събере мнозинство за прокарването на правителството.

Във вторник мандатът беше приет от Даниел Митов, но според последните сигнали от ГЕРБ той няма да направи официално предложение пред парламента и ще го върне обратно на президента преди изтичането на едноседмичния срок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори