Снимка: © bTV

„В разказа на Франсис Скот Фицджералд за Бенджамин Бътън случващото се беше основата, а реакцията на обществото бе вторична. При нас стана обратното – случващото се беше вторично, а реакцията – страховита“. Това сподели деканът на Юридическия факултет към СУ и бивш образователен министър Даниел Вълчев, говорейки за пандемията Covid-19 и възприемането ѝ от българското общество.

В интервю за „120 минути“ по bTV той сподели, че реакцията на правителствата относно епидемията бе „драматична“, а хората „бяха наплашени от самото начало“.

„Без да омаловажавам случващото се, човечеството и България са преживявали по-тежки дни. Не сме във война, вкъщи е топло, в магазина има храна. Но ние свикнахме да слушаме за епидемии в Африка, Азия, за войни. Западният човек свикна, че това не важи за него и не го засяга. Винаги сме мислили че смъртта е нещо, което се случва на другите, и когато се случи на нас, се стъписахме“, каза Вълчев.

„Според мен тази епидемия минава по един странен начин – и медицински, и социално повлия на нашия живот. Вирусът атакува там, където човек е най-слаб. По същия начин той показа проблемите на западните общества. Показа и нашите проблеми, защото подтичваме покрай западния свят“, смята бившият образователен министър.

По думите му – още от самото начало се говориха „страховити неща“, защото някой беше подсказал на управляващите, че българинът е твърдоглав и няма да спазва правилата.

„Онези мерки бяха свръх ограничения – КПП-та, без сядане по пейките. Медийната среда също подпомогна процеса. Ние си казваме: „Слава Богу, поне младите не ги лови“. А медиите казват: „Ето, този е млад и вирусът го лови“. Ние го усилваме в много голяма степен. Човек няма ниша, в която да се скрие, да скрие децата, родителите си“, каза Даниел Вълчев.

Той сподели, че няма "никaквo нaмeрeниe" дa ce вaкcинирa. "Никoгa нe cъм ce вaкcинирaл дoбрoвoлнo".

„Дaлeч cъм oт вcякaкви кoнcпирaтивни тeoрии. Кaтo вceки рaзумeн чoвeк, иcкaм дa пocтaвя проблема така: Дoбрe, aз щe ce вaкcинирaм. Кaтo ни кaжaт, чe нe мoжeм дa пътувaмe, дa хoдим нa рaбoтa, ниe вcички щe ce вaкcинирaмe. Но колко време след като се ваксинираме трябва да го сторим пак? Това ще са ваксини с дългосрочен ефект или като грипните – да се имунизираме на 6 месеца, на една година? Понеделник, сряда и петък ще трябва да се ваксинираме“.

Вълчев коментира и още от важните събития на 2020 за България като събитията пред летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов бе изгонен от плажа и това, заедно с акциите на прокуратурата в президентството, постави началото на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Не мисля, че сами по себе си тези събития донесоха до кой знае какво, но бяха важен символ. Има усещане в България за трайна несправедливост. Свободата преди 30 години не донесе онези идеали, които свързваме с нея. Това беше знак, че хората не са забравили, че има несправедливост. Онова, което подпали искрата, беше акцията на прокуратурата в президентството. Не може една власт да заглуши друга. Това е все едно президентът, като главнокомандващ, да прати танковата бригада да окупира съдебната палата“, каза Даниел Вълчев.

А относно думите на Румен Радев „Мутри, вън“ и вдигнатия му юмрук, бившият образователен министър сподели, че този призив е „уместен“.

„Това, което наричаме мутра, го има в целия пост-социалистически свят под някаква форма. Това са хора, които са интелигентни, нямат задръжки в поведението си и силовият метод ги води до успех. Вие и аз не можем да стигнем толкова далеч в прегазването на правилата. Ако искаме да си върнем нормалността, трябва да направим тъкмо това. Става въпрос, че този метод не е приемлив и не бива да бъде толериран по никакъв начин“, каза той.

По думите му – протестите са дали „сериозни резултати“. Вълчев смята, че от лятото насам правителството е напълно нелегитимно.

„Когато има такива протести, се минава през избори. Борисов беше готов да отиде, не го направи, сгреши. Това е въпрос на личен избор. Второто нещо, което да извлечем от протестите, е, че те показаха, че е възможно хора с различни политически виждания да се обединят в името на обща цел. Това не е малко. Трето – за няколко дена въздухът в София се поизчисти заради липсата на автомобили в центъра. Разбира се, това е в кръга на шегата“.

„Но второто, което казах, е много важно, защото ние критикуваме ГЕРБ, но тя е един наш, общ продукт. Няма нужда да бягаме. Ако забелязвате - през последните няколко седмици онова най-малко общо кратно, което сплотяваше хората на улицата, започна тайнствено да изчезва. Според мен правителството на Борисов е удобно на много хора. Десните ще спечелят места в парламента, но пак ще им трябва Борисов, за да имат министри. Може би БСП избягаха от тази работа. Затова критиките към Нинова са толкова силни. Изглежда, че те не се договарят, поне отвън е така“, каза Даниел Вълчев.

Попитан за поставяне на оценка за работата на прокуратурата, деканът на Юридическия факултет към СУ каза, че големият въпрос не е в личността на главния прокурор, а в мястото на цялата съдебна система в рамките на властта.

„Големи публични системи като образование, здравеопазване, съдебна система не зависят толкова от хората в тях".


Вижте още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В главната роля - Алисия Викандер. Фестивалът в Кан започна да харесва сериали

Новият сериал с Алисия Викандер и 3-серийната драма за убийството на Алдо Моро намериха място сред филмовите премиери

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка