"Странната 2020" - вижте цялото предаване в YouTube.


  • Даниел Вълчев: Смятахме, че западният човек е страшно привързан към своите права. Оказа се, че бяхме готови да изоставим правата си при първия сигнал. Коронясването на Правата на Човека беше създало впечатление, че сме готови да жертваме живота си за тях - оказа се, че не сме готови да го направим. Сериозната прогноза за следващата година? Знакът, който човечеството получава, е в няколко посоки. Веднъж: не може да има пълноценен живот без концепция за общ кръговрат и за края на физическото съществуване, защото хората се вкопчват в живота по един недобър начин. И второ: въпросът кое е истина, лъжа, морално и неморално става все по-условен. Това е много голям проблем. Ролята на учителя и преподавателя драматично се промени в последните години. Проблемът не е да кажеш на слушателите си своето мнение. Все по-трудно е да създадеш измерители за истина и лъжа, спорно и безспорно. Информацията, която средният ирландски селянин е придобивал в целия си живот в края на 19 век, днес се съдържа в страниците на неделния брой на "Ню Йорк Таймс"...
  • Димитър Коцев - Шошо: Ако 45 години са те управлявали едни хора - независимо какви са те, ако ще Иисус Христос да те управлява 45 години и ти дава шанса да гласуваш за Юда - ами гласувай за Юда, може да е по-интересно. Може да не е по-хубаво, но ще е различно. После пак ще си гласуваш за комунистите, ако искаш, но дай 4 години на другите да направят промяна. Залъгват ни с един и същи лайтмотив - кой ще дойде, ако не са тези? Това ми напомни точно на 1991 г. Сега ни залъгват със същия лайтмотив - кой ще дойде, ако не са тези? Това ми напомня точно на 1991 г. Бъдещето на киното? Лошото на ефекта от Covid върху киното е това, че след 2 години ще гледаме само филми с хора с маски. Прогнозата за 2021? Вярвам, че всяка година е по-хубава от предишната, с изключение на тази, която приключва. Но мисля, че 2021 ще е по-добра. Има нещо в кризата с Covid и в българската криза, което ще доведе до нещо хубаво. И човечеството, и светът след война, криза и мор се възраждат. Намират нов начин да се радват на живота.
  • Полина Нинова: Ние бяхме свикнали пазарът да управлява всичко, но сега разчитаме правителството да поеме тежестта. Бизнесът се адаптира и се опитва да носи резултати, да помага, където има нужда. От друга страна, правителството има ролята да помага на пазара. И тази роля дълго време няма да свърши, независимо дали правителствата искат или не. Всички помощи, мерки или стимули са огромна отговорност. Нормите през 2021 г. ще бъдат преосмислени - времето за учене и времето за работене, свободното време, което има смисъл и удовлетворение. Всичко, с което бяхме свикнали, ни се струваше скучно. А сега ни липсват командировките, събитията, коледните партита с колеги. Не е важно само да са ни здрави телата, но и да ни бъдат здрави душичките.
  • Цветеслава Гълъбова: Вирус има и е сериозен. Но тепърва ще берем плодовете от нагнетяването на страх. Хората в индивидуален план ще имат сериозни психологически проблеми. Вече има увеличаване на невротичните разстройства, панически разстройства, леки депресии. Очакваме бум на посттравматичния стрес. И това ще мине. Въпросът е какви ще излезем от това изпитание. Аз се съмнявам, че ще излезем по-добри. Силно се надявам "скараното семейство България" да излезе в добри отношения - възпитани, цивилизовани. И силно се надявам на много сериозна промяна в обществено-политическия живот. Искрено се надявам да не властва Нейно Величество Посредствеността. Обичам "калинките", но само в природата.
  • Андреа Банда Банда: Мемето на годината е ген. Венцислав Мутафчийски в ролята си на човека, който раздаваше забрани - на осмия ден от локдауна започнаха шегите с "Да си стоят вкъщи". Силен конкурент остава "каракачантичката" на военния министър Красимир Каракачанов и торбичката Billa. Той допусна грешката да помоли хората да спрат с тези колажи, което е точно обратното на това, което трябва да правиш в подобни ситуации. За да реагираш на meme, трябва да си наясно със социалните събития и да си информиран. Това е култура, вече има и университетска дисциплина "меметика". С meme изказваш позиция.
  • Николай Пандев: Страхотно предизвикателство беше да се снимат пустите улици в места като Венеция, Милано - това е история, тези локации никога не бяха оставали празни, този кадър щеше да има голяма ценност след 20, 30, 50 години. Но от друга страна, кога щяхме да имаме шанс да си останем със семейството на тази възраст? Винаги съм бил оптимист и смятам, че не просто следващата година, а и всеки следващ ден трябва да е по-добър от предишния.

19:39 - Николай Пандев и годината през обектива на фотографа

Годината започна чудесно в Прага, казах си "Ето това ще е годината". Имам теория, че от 100 мечти - една да я осъществиш, ще си цар. Смятам, че всичко е въпрос на късмет, но преди него има работа, работа, работа. Едва ли на някой му е лесно да се затвори вкъщи, но за мен като фотограф беше особено трудно. Страхотно предизвикателство беше да се снимат пустите улици в места като Венеция, Милано - това е история, тези локации никога не бяха оставали празни, този кадър щеше да има голяма ценност след 20, 30, 50 години. Но от друга страна, кога щяхме да имаме шанс да си останем със семейството на тази възраст?

Винаги съм бил оптимист и смятам, че не просто следващата година, а и всеки следващ ден трябва да е по-добър от предишния.

19:26 ч. - Време е за Андреа Банда Банда и годината на meme-тата

Мемето на годината е ген. Венцислав Мутафчийски в ролята си на човека, който раздаваше забрани - на осмия ден от локдауна започнаха шегите с "Да си стоят вкъщи".

Силен конкурент остава "каракачантичката" на военния министър Красимир Каракачанов и торбичката Billa. Той допусна грешката да помоли хората да спрат с тези колажи, което е точно обратното на това, което трябва да правиш в подобни ситуации.

Meme-тата са и част от политиката - включително в кампанията на Доналд Тръмп или от антиправителствените протести. За да реагираш на meme, трябва да си наясно със социалните събития и да си информиран. Това е култура, вече има и университетска дисциплина "меметика". С meme изказваш позиция.

А кой е сериалът на годината в meme-та? Със сигурност бебе Йода от The Mandalorian.

19:15 ч. - Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова - 2020: Каква я мислихме и каква стана?

"Годината беше изключително поляризирана. Установявам, че хората, все повече не могат да водят дебат на принципна основа - с факти и аргументи. Много бързо се пада на лично ниво и на караниците "Е, ти пък си много убав"...

Когато едно семейство, връзка или общество се поставят на изпитания, винаги на повърхността изплуват проблемите. Те са катализатор на това, което се случва отвътре. В Европа се наблюдаваше увеличение на случаите на домашно насилие. Можем да направим сравнение със затворническия живот или със затворена психиатрия - ти си в институция, в която по час се храниш, разхождаш се, общуваш. В пандемията се случи същото - дали работиш, обучаваш детето си и т.н. - отново всичко се случва по час в карантината. Нямаш свободата да излезеш, да се срещнеш с приятели.

Хората са много сериозно уплашени и затова смятам, че при нас пандемията не се управляваше както трябва. В момента, в който някой каже, че не е съгласен с мерките, се отговаря "Хайде сега, ти твърдиш, че нямаш вирус".

Вирус има и е сериозен. Но тепърва ще берем плодовете от нагнетяването на страх. Хората в индивидуален план ще имат сериозни психологически проблеми. Вече има увеличаване на невротичните разстройства, панически разстройства, леки депресии. Очакваме бум на посттравматичния стрес.

Виждаме, че имаме много сериозни проблеми в здравната система - хората се страхуват не само заради вируса, но че от организационни и кадрови затруднения няма кой да им помогне. Не може родилка да обикаля четири болници. Естествено хората си казват "Боже, дано да не се разболея". Хората започват да се десоциализират.

И това ще мине. Въпросът е какви ще излезем от това изпитание. Аз се съмнявам, че ще излезем по-добри. Силно се надявам "скараното семейство България" да излезе в добри отношения - възпитани, цивилизовани.

И силно се надявам на много сериозна промяна в обществено-политическия живот. Искрено се надявам да не властва Нейно Величество Посредствеността. Обичам "калинките", но само в природата.

19:04 ч. Полина Нинова, търговският директор на "Филип Морис България" - Бизнес лидерите през 2020 и годината, в която домовете ни се превърнаха в офиси

Компаниите и по-рано опитваха да подхождат креативно в работната среда, но сега се видя, че никак не е лесно да пренесеш работата си извън офиса. В дигитална среда екстровертите поемат инициативата и заглушават всичко останало.

Онбординг планът в германска компания, в която работих, беше разработен толкова ясно, че се знаеше какви срещи имаме по часове. Хората бяха осъзнали, че това планиране е ключово. Много е важно и да има one-to-one комуникация с колегите. Да си направите среща с него в Teams и да си говорите с него за това, което чувства, за предизвикателствата в home office и т.н. Това е особено важно за жените, защото при тях работната и домашната среда се слива много сериозно. Докато си в call, трябва да готвиш,.. облечен си със сако, а под него носиш пижама...

Могат ли големите компании да поемат инициативата от правителствата, когато се случи криза?

Ние сме свикнали пазарът да управлява всичко, но сега разчитаме правителството да поеме тежестта. Бизнесът се адаптира и се опитва да носи резултати, да помага, където има нужда. От друга страна, правителството има ролята да помага на пазара. И тази роля дълго време няма да свърши, независимо дали правителствата искат или не. Всички помощи, мерки или стимули са огромна отговорност.

Един от трендовете от 2019 г. беше призив към увеличаване на времето за сън. Е, тази година особено много си отспахме... а като тръгне бизнесът на пантофи и пижами, значи нещо не е наред.

Нормите през 2021 г. ще бъдат преосмислени - времето за учене и времето за работене, свободното време, което има смисъл и удовлетворение.

Всичко, с което бяхме свикнали, ни се струваше скучно. А сега ни липсват командировките, събитията, коледните партита с колеги. Не е важно само да са ни здрави телата, но и да ни бъдат здрави душичките.

18:52 ч. 2020: Възможната и невъзможната промяна - с Димитър Коцев-Шошо

Наивна ли беше позицията на протестиращите хора няколко месеца след най-активните моменти на антиправителственото недоволство?

"Годината върви добре - върви на разпад, и това не е зле. Кочината, която се създаде в последните години, трябва да се демонтира, за да се подобри. Нямам илюзии, че на нейните руини ще изскочи дом Витгенщайн. Но все пак трябва да се започне отнякъде. Наивник бях при изборите от 1991 г. Когато излязоха резултатите от онези избори, бях на ръба да се разплача.

Ако 45 години са те управлявали едни хора - независимо какви са те, ако ще Иисус Христос да те управлява 45 години и ти дават шанса да гласуваш за Юда - ами гласувай за Юда, може да е по-интересно. Може да не е по-хубаво, но ще е различно. После пак ще си гласуваш за комунистите, ако искаш, но дай 4 години на другите да направят промяна. Залъгват ни с един и същи лайтмотив - кой ще дойде, ако не са тези? Това ми напомни точно на 1991 г.

Голяма причина за протеста при "Росенец" от юли 2020 беше не принципното несъгласие на народа, че нещо е незаконно, а че те видяха поругаването на българското знаме, и се провокираха от него. Това беше много добър ход на Христо Иванов, но той гъделичка българщинАта. Хората пак се мобилизираха за абстрактни неща, а не за конкретните нарушения.

С малки стъпки малко се променя, не така, както ни се иска. И не, не трябва да го приемаме. Трябва да се ядосаме.

Бъдещето на киното? Лошото на ефекта от Covid върху киното е това, че след 2 години ще гледаме само филми с хора с маски.

Аз много се радвам за Мария Бакалова. Гледах "Борат 2" и макар че не беше моят филм, за нея това е чудесен успех.

Прогнозата за 2021? Вярвам, че всяка година е по-хубава от предишната. С изключение на тази, която приключва. Но мисля, че 2021 ще е по-добра. Има нещо в кризата с Covid и в българската криза, което ще доведе до нещо хубаво. И човечеството, и светът след война, криза и мор се възраждат. Намират нов начин да се радват на живота.

18:33 ч. - Даниел Вълчев - деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски":

"2020 далеч не е една от лошите години на човечеството, дори в Европа, независимо какво се твърди.

Най-важното в тази година беше вирусът и това, което той предизвика. Кризата с вируса засегна Западния свят по по-сериозен начин от останалия свят. Трябваше да преосмислим някои разбирания, които ни се струваха "очевидни" през годините и не бяха подлагани на съмнения.

Смятахме, че западният човек е страшно привързан към своите права. Оказа се, че бяхме готови да изоставим правата си при първия сигнал.

Коронясването на Правата на Човека беше създало впечатление, че сме готови да жертваме живота си за тях - оказа се, че не сме готови да го направим. Съвременните либерални модели се оказаха непригодени за всеобща криза. Изоставянето на Бога ни остави без концепция за смъртта - смисълът на живота сякаш се изчерпа с това да консумираме колкото можем повече. Проблемът с това, че не вярваш в Бог, не е, че не вярваш в нищо. Проблемът е, че започваш да вярваш във всичко.

Какво било първото желание на 90-годишната баба, която получи първата ваксина срещу Covid? "Да си преинсталирам спешно Windows-а!"

Измеренията на проблема със самия вирус все още не са ни ясни. Вирусът не е чак толкова виновен, проблемът е, че беше изтърван контролът върху здравната система. Основният вирус на западния свят се вижда: прекаленото изтласкване на икономиката на преден план. Белегът за успех беше белегът за консумация. Потреблението е критерий, ние не броим театрите или училищата. И не само ние - целият свят брои по този начин. Докато просвещенският идеал за образованието е да науча истината и моралното, сега всичко се свежда до това какво е полезно.

Господ ни спря тази година. Преосмислянето на ценностите е част от това спиране. Мислихме за смъртта в ключа на Уди Алън: "Смъртта е нещо, което се случва на другите".

Събитието на годината? Изборите в Съединените щати. Миналата година по това време Доналд Тръмп беше сякаш сигурен победител. Но Америка няма преизбран президент, който е управлявал по време на криза.

Трябва да правим разлика между страх и безпокойство. Безпокойството е общо чувство, че нещата не вървят на добре, но то няма лице за разлика от страха. Гневните мнозинства се раждат именно от усещането за безпокойство. В информационната ера човекът става безпокоен в смисъла, който може да роди гневни мнозинства. Дали те ще се насочат към нещо позитивно - по-добро управление - е отделен въпрос. Уважавам всеки живот, но нищо не може да ме убеди да подкрепя рушенето на паметници.

Конспиративната теория за 2021? Когато Байдън застъпи, ще започне да се говори по-малко за коронавирус...

Сериозната прогноза за следващата година: този знак, който човечеството получава, е в няколко посоки. Веднъж: не може да има пълноценен живот без концепция за общ кръговрат и за края на физическото съществуване, защото хората се вкопчват в живота по един недобър начин. И второ: въпросът кое е истина, лъжа, морално и неморално става все по-условен. Това е много голям проблем. Ролята на учителя и преподавателя драматично се промени в последните години. Проблемът не е да кажеш на слушателите си своето мнение. Все по-трудно е да създадеш измерители за истина и лъжа, спорно и безспорно. Информацията, която средният ирландски селянин е придобивал в целия си живот в края на 19 век, днес се съдържа в страниците на неделния брой на "Ню Йорк Таймс"...


Кой ли си представяше, че 2020 г. ще изглежда по този начин?

Това беше годината на пандемията, кризата и конспиративните теории, но и годината на революционния пробив в медицината, космическите амбиции, историческото пренареждане на силите в глобалната икономика и преосмислянето на ценностите.

За България това беше годината на масовите антиправителствени протести и края на пословичното търпение срещу безвремието - силно политическа година, в която политиката се оказа безсилна пред очакванията на гражданите за справедливост, сигурност и лидерство. Това беше и годината, в която недоволството от улицата най-после се пресече с бунта на интелектуалния елит.

Защо се случи Странната 2020 г. и какво разбрахме за себе си - гледайте специалното събитие на "Булевард България" на 16 декември (сряда) от 18:30 ч. с водещи Асен и Сибина Григорови.

Обзорът на годината ще бъде през перспективата на декана на Юридическия факултет в СУ проф. Даниел Вълчев, режисьора Димитър Коцев-Шошо, мениджъра Полина Нинова, психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова, ТВ-водещата Андреа Банда Банда и фотографа Николай Пандев.

Ще обсъдим меме-тата на 2020, снимките и сериалите на годината и появата на една българка в Холивуд.

Предаването ще се излъчва на живо в YouTube и ще можете да го проследите тук или в "Булевард България".

Събитието е за лица над 18-годишна възраст.


2020 г. в снимки: Годината на Шехерезада, НОЩ, 5G истерията и погледа към Космоса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре