2020 г. в снимки: Годината на Шехерезада, НОЩ, 5G истерията и погледа към Космоса



Годината на Covid-19

Ню Йорк, Милано, Лондон, Париж - призрачни улици, затворени магазини, пандемична социална дистанция. Така изглеждаше светът през 2020 г. - годината на парадоксите. Докато науката и технологиите отбелязваха революционен напредък, хората ставаха по-суеверни, доверчиви на лъжи и мнителни към фактите от всякога. 2020 г. ни изправи пред привидно непреодолимо изпитание, но и ни показа колко много можем да постигнем с общи усилия. Ето как изглеждаше годината в снимки:



Годината на надеждата

Папа Франциск и кралица Елизабет II дадоха глас на надеждата в момент, в който тя беше най-нужна.

На специална служба, сам под нестихващия дъжд в Рим, папа Франциск се обърна към вярващите с думите:

"Гъста мъгла се е наслоила над нашите площади, улици и градове, тя завладя живота ни, изпълвайки всичко с оглушителна тишина и отчайваща празнота, която парализира всичко, през което минава. Чувства се във въздуха, вижда се в жестовете, личи си по погледите. Оказахме се пълни със страх и изгубени. Както учениците от Евангелието внезапно бяхме изненадани от неочаквана и стихийна буря.

Разбрахме, че сме на една лодка, всички слаби и дезориентирани, но в същото време важни и нужни, всички призвани да гребем заедно, всички нуждаещи се от взаимно утешение. На тази лодка... сме всички ние."

В началото на април, точно когато дойде новината за тежкото заболяване на британския премиер Борис Джонсън от Covid-19, кралица Елизабет II се обърна към нацията с реч, която ще остане в историята:

"Надявам се, че през следващите години всеки ще може да се гордее с начина, по който е реагирал на това изпитание. А онези, които ще дойдат след нас, ще казват, че британците от това поколение са били също толкова силни, колкото и тези преди тях, че атрибутите на самодисциплината, тихата добродушна решителност и съпричастността все още характеризират нашата страна. Макар че и преди сме се изправяли пред предизвикателства, това е по-различно. Този път сме заедно с всички нации по света в една обща мисия. Използвайки големия напредък на науката и присъщото ни състрадание, ще успеем, и този успех ще принадлежи на всеки от нас. Трябва да сме спокойни, че макар да се налага да издържим още, добрите времена ще се завърнат. Отново ще бъдем с приятелите си. Отново ще бъдем със семействата си. Ще се срещнем отново", каза тя с препратка към една от най-красивите песни на Вера Лин от годините на Втората световна война.



Годината на затворените граници и глобалните научни постижения

Угур Шахин и Йозлем Тюречи - двамата медици и основатели на BioNTech - са хората, които стоят зад първата ваксина срещу Covid-19. Шахин и Тюречи са деца на турски гастарбайтери, отраснали, завършили образованието си и създали кариерата си в Германия. Вдясно - 90-годишната Маги Кийнан, родом от Северна Ирландия, стана първата жена в света, получила тяхната ваксина. Медицинската сестра Мей Парсънс, която я имунизира, е имигрант от Филипините.



Годината, в която Netflix стана по-скъп от ExxonMobil

Кризата на финансовите пазари заради несигурността около Covid-19 е събитието, което беляза началото на 2020. Две аномалии станаха емблематични за случващото се на борсите. Цените на американския суров петрол паднаха до исторически ниски нива заради шоковите промени, като фючърсните сделки за нефт през месец май стигнаха до негативно ниво - минус 40 долара за барел. На 16 април 2020 г. пазарната капитализация на стрийминг платформата Netflix се оказа по-висока от тази на петролния гигант ExxonMobil.



Годината на космическия пробив

SpaceX постигна исторически успех, като на 30 май осъществи първия си полет с екипаж в Космоса - на снимката Боб Бенкин и Дъг Хърли. Мисията отбеляза първото изпращане на астронавти в орбита от NASA от 2011 година насам. През ноември SpaceX осъществи и първата си оперативна мисия за NASA, след като Crew Dragon се скачи за МКС с четирима души на борда. Междувременно на Земята: привърженици на конспиративни теории разрушиха няколко клетъчни кули за 5G мрежа в Англия, Нидерландия и Кипър заради убеждението си, че мобилната комуникация "пренася" болести.



Годината на българските таланти

Мартина Апостолова откри 2020 г. като една от изгряващите звезди на европейското кино с отличие от престижния филмов фестивал "Берлинале". Мария Бакалова се превърна в най-популярното българско име в Холивуд след успеха на "Борат 2", в който играе ключова роля. Тео Ушев покори своя "Еверест" на анимациите, като спечели наградата от фестивала в Анси с "Физика на тъгата". Хората на изкуството в България не се предадоха дори когато театрите, кината и концертните зали бяха затворени.



Годината на meme-тата

Ръководителят на българския НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски се превърна в главен герой на фолклора в социалните мрежи по време на първата национална карантина. "Да не излиза" стана толкова популярна реплика, че българка, бременна в 39 седмица, написа шеговито писмо до началника на ВМА с молба да "разреши" на бебето й най-после да излезе.

Паралелно с това премиерът Бойко Борисов правеше опити да "комбинира" строгите препоръки на щаба с опозицията на доц. Атанас Мангъров за пълно освобождаване на ограничителните мерки: "Ако бях жена, щях да ти пусна, Мангъров". Месеци по-късно предупрежденията на Мутафчийски за опасността от извънредно висока смъртност заради слабостта на здравната система се сбъднаха.



Годината на празните паркове и пълните дискотеки

КПП-та между областните центрове. Забрана за посещения на парковете през пролетта. Страховит импровизиран лазарет в "Арена Армеец", който така и не влезе в употреба - дори когато хаосът с Covid-19 смаза болниците в цяла България. Докато лекарите, медицинските сестри, санитарите и лаборантите прекарваха цели денонощия на работните си места, няколко абсурдни сцени провокираха скандали - като партито в Благоевград с танцьор, облечен в бял предпазен костюм, и пърформанса в Слънчев бряг с ковчези, кръстове, монахини и шампанско...



Годината на неразчистените сметки

18 обвинения, конфискация на безценната колекция с исторически предмети и произведения на изкуството, край на "Националната лотария", огромен скандал около собствеността на ФК "Левски" и още по-нелицеприятни разкрития за обвързаностите между политика, медии и бизнес от палитрата на 50 нюанса сиво - сагата около разследването и бягството на Васил Божков в Дубай беляза цялата 2020 г. Финансовият министър Владислав Горанов беше отстранен от кабинета след серия от SMS-и, паметни бележки за "пълен съпорт" и видимото бездействие на подчинената му Държавна комисия по хазарта при събирането на таксите от лотариите на Божков. Севделина Арнаудова напусна Министерски съвет след разкритията за срещите с "Али Баба" и "Шехерезада". Няколко от близките роднини и бивши партньори на Божков бяха арестувани и пуснати с рекордно високи парични гаранции. Междувременно обвиняемият бизнесмен се превърна във FB-инфлуенсър и създаде партия по Skype. Делото срещу него още не е започнало, а драмата със сигурност ще има нов сезон през 2021.

Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov



Годината на младите българи

"В залеза се ражда нова България. Защото ние сме научили младите да не се кланят" - Речта на Здравка Евтимова пред паметника на Васил Левски от 19 февруари 2020 г. беше едно от най-силните послания не само към политическия елит, но и към новото поколение българи, обичащи родината си независимо къде живеят, учат и работят:

"Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, които крадат от новородените, които крадат от болните, за да пушат пура, която струва 2000 евро, онези, които имат къщи, тънещи в разкош, но в основата на тези къщи са окрадените пари на болни деца, които чакат много често напразно избавление от болката. Не, България не е по-слаба от предателството. България живее и днес. Почтеността и достойнството живеят и днес. Днес политиците имат много силен шанс да живеят и работят така, че утре България да назовава с имената им улиците, по които децата отиват на училище, площадите, по които младите и старите срещат любовта и радостта. Искам да кажа за ония българи, които днес не са с нас, а са в чужбина, но те знаят онази пътечка пред родния дом. Те знаят, че няма някой, който да е по-голям от българския изгрев. По-голям и по-красив от българския залез, когато това е залез с достойнство. Защото в залеза се ражда нова България. Защото ние сме научили младите да не се кланят", казваше Евтимова.

От началото на юли 2020 г. нейните думи се превърнаха в реалност. Хиляди млади мъже и жени участваха в масовите антиправителствени протести в страната, а призивите им зададоха напълно нов тон на каузата. Патриотизмът имаше ново измерение: не националистическа омраза, а желание за защита на ценностите в България - от околната среда до държавността.



Годината, в която природата най-после разтърси политиката

2020 започна с водния режим в Перник и с ареста на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Наследникът му Емил Димитров-Ревизоро създаде огромно политическо напрежение през декември, след като предупреди, че кризата може да се повтори, но този път в Бургас. "Подпорната стена" с форма на 3-етажна сграда, която изяде брега на Алепу, и багерите при 7-те Рилски езера създадоха първата протестна вълна срещу управлението и предвестиха края на идилията на Ахмед Доган в "Росенец" ("Морето е за всички, не за богати чички").



Годината на Партийния дом

Отвътре - Народното събрание се сдоби с нова зала след забавяне от 17 години и ремонт, който струва над 40 милиона лева. Ремонт, при който журналистите бяха принудени да работят в подземието, а достъпът им до кулоарите беше спрян. Отвън - Ина Ангелова (@vragnasistemata) привлече всички погледи, след като се покатери върху един от первазите на Партийния дом по време на големия протест на 11 юли, за да снима множеството.



Годината на изборите

7 ноември - денят, в който Америка най-после научи кой ще бъде следващият президент. Джо Байдън спечели изборите в безпрецедентна кампания, протекла паралелно с избухването на пандемията от Covid-19. Камала Харис стана първата цветнокожа жена, избрана за вицепрезидент на САЩ. Доналд Тръмп, който изглеждаше непобедим в началото на 2020 г. въпреки процеса по импийчмънт, допусна непростимо забавяне при овладяването на пандемията в страната. Възходящата тенденция на икономиката, придружена с исторически ниски нива на безработица в началото на годината, претърпя пълен обрат. Доналд Тръмп стана част от клуба на малцината президенти на САЩ, които не успяват да спечелят втори мандат. На снимката: Тръмп и Харис в момента, в който резултатът от вота в Пенсилвания става ясен.



Годината на рухналите паметници

Масови протести, пожари, арести, насилие и призиви за прекратяване на бюджетното финансиране за полицията в САЩ - така изглеждаше лятото на 2020 г., когато движението Black Lives Matter избухна с невиждана сила след убийството на чернокожия арестант Джордж Флойд в Минеаполис. Вълната от протести срещу системния расизъм и "стария ред" не пожали и паметниците на исторически фигури. Свалени бяха статуи на президенти като Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Юлисис Грант и др. Обезглавен беше монументът на Кристофор Колумб в Бостън. Дори в Лондон се наложи да се издигнат предпазни стени и скелета около прочутия паметник на Уинстън Чърчил, след като постаментът му беше надраскан с надпис "расист".



Годината на отказите и завръщанията

През февруари, на 32 години Мария Шарапова сложи край на кариерата си в професионалния спорт с думите "Как оставяш зад себе си единственият живот, който някога си познавала? Как си тръгваш от кортовете, на които си тренирала от малко момиче, играта, която обичаш – тази, която ти е носела сълзи и неописуемо щастие. Спорт, в който си открила семейство, заедно с фенове, които са те подкрепяли повече от 28 години? Нова съм в това, така че ми простете. Тенис – казвам ти сбогом".

През септември 2020, малко преди да навърши 33 г. Цвети Пиронкова се завърна на кортовете след майчинството и направи феноменално представяне на US Open и Ролан Гарос. Тя стигна до четвъртфиналите в Ню Йорк, след като бе прекарала около три години извън корта, и бе близо до победата срещу 23-кратната шампионка от Големия шлем Серина Уилямс.

"Изумително е това, което постигна. Невероятна е и заслужава уважение. В един момент дори си помислих, Боже, как го прави! Тази победа показва колко корави могат да бъдат майките", каза Уилямс след двубоя.



Годината на силните жени

Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова станаха лицата на надеждата за промяна в последната диктатура на Европа - Беларус. Александър Лукашенко се обяви за победител на изборите през август, но гражданите на страната се надигнаха в масови протести с искане за демокрация, честни избори и свобода. С цената на арести, прогонване на опозиционните лидери, побоища срещу протестиращите, заплахи срещу държавните служители, натиск срещу медиите и почти пълна изолация в Европа, Лукашенко все още е на власт.



Годината, в която Путин го направи отново

С малко над 77 процента "За" Русия се съгласи да промени конституцията си, като даде възможност на Владимир Путин да се кандидатира за президент поне още два пъти. Хипотетично той ще може да продължи да управлява държавата още 16 години. През 2020 г. той отбеляза 20 години начело на Русия.

Месец и половина след провеждането на референдума светът се събуди с новината за отравянето на най-известния руски опозиционер Алексей Навални. 44-годишният политик беше спасен след превеждането му от Омск в Берлинската болница "Шарите", а разследването на германските власти потвърди, че Навални е бил атакуван с бойното отровно вещество "новичок". За втори път след случая "Скрипал" Русия се оказа в тежка дипломатическа криза.



Годината на вдъхновението

Мондо Дуплантис (21 г.), Маркъс Рашфорд (23 г.), Тадей Погачар (21 г.), Ига Швьонтек (19 г.) - с рекордните си постижения и успехи отвъд терена, всеки от тях ни вдъхнови да вярваме в способността за промяна независимо от всички трудности.

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам