Дания е втората страна под карантина в Европа Снимка: © getty images

Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен обяви карантина заради Covid-19. Това е втората европейска страна след Италия, която прибягва до тази мярка.

В момента заразените там са 516, няма жертви и има един излекувал се, но коронавирусът се разпространява бързо и това подтикна правителството да действа бързо. В изявление в сряда вечер премиерът заяви:

"Когато се изправих тук пред вас вчера, заразените датчани от коронавирус бяха 157. Днес имаме 514 случая... Вече сме в следващата фаза на епидемията, в която вирусът не се разпространява само от тези, които са пътували в чужбина. Вече се заразяваме един друг в рамките на страната. Затова трябва да приложим по-строги мерки, за да спрем разпространението."

Всички учащи са изпратени по домовете за период от две седмици, а всички затворени културни институции, библиотеки и съоръжения за спорт и развлечения са затворени.

Всички публични работници, които не са на ключови за обществото позиции са изпратени по домовете, а на работодателите в частния сектор е силно препоръчано да изпратят служителите си да работят от вкъщи.

След като вече беше въведено ограничение за събирания до 1000 души, сега то спада на събирания до 100 човека.

Предприети са и мерки по ограничаване на използването на градския транспорт, а същевременно се работи по това пътниците да са на безопасно разстояние един от друг.

В сряда Световната здравна организация обяви официална пандемия, а в Италия вече затвориха и всички магазини, които не са хранителни или аптеки.

В глобален план към момента заразените са над 126 хиляди, от които излекуваните са над 68 хиляди, а починалите над 4 600.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024