Дания премахна всички вътрешни ограничения, след като достигна над 80% ваксинирани

Високото ваксинационно покритие в Дания ѝ позволи да стане една от първите европейски държави, които премахват всички вътрешни ограничения, свързани с пандемията Covid-19. Това се случва след 548 дни, в които действаха мерки срещу разпространението на коронавируса.

Връщането към нормалния живот в Дания ставаше постепенно през последните месеци. От петък дигиталният сертификат за ваксинация вече не се изисква при посещение на нощни заведения, което означава, че и последната преграда за социалния живот на датчаните отпадна.

Над 80% от гражданите на възраст 12+ в страната са напълно имунизирани срещу Covid-19. Населението на Дания е 5,8 милиона души.

От полунощ на 10 септември правителството вече не счита Covid-19 за „критична заплаха“ за обществото. За хората, които влизат в страната, остават някои от основните ограничения като тестовете за коронавирус.

От началото на пандемията в Дания са потвърдени близо 351 хиляди случая на Covid-19, като над 2600 души са станали жертви на инфекцията.

„Не бих казал, че мерките падат прекалено рано. Отворихме вратата, но също така обявихме, че когато е нужно, отново ще я затворим“, каза Сьорен Рийс Палудан - професор по вирусология в Университета в Аархус - цитиран от The Guardian.

Повратната точка, според него, е бил моментът, в който по-голяма част от населението във възрастовата група 50+ е завършило имунизационния си цикъл.

От 14 август носенето на маски в обществения транспорт не е задължително. На 1 септември врати отвориха нощните клубове, отпадна и лимитът от хора, които се събират на обществени места. От началото на месеца датчаните вече не трябва да използват зеления Covid-сертификат за посещение на ресторанти, фитнеси, фризьорски салони и спортни мероприятия.

Носенето на маски е задължително все още само на летищата. В болниците, медицинските кабинети и центровете за тестване се препоръчва носене на предпазно средство за лице.

Здравните власти препоръчват на гражданите да спазват социална дистанция, въпреки че коронавирусът вече се определя като „обикновено заболяване“.


Как Португалия ваксинира над 85% от населението си (открийте разликите с България)

"Якобсон срещу Масачузетс": Съдебният прецедент в подкрепа на задължителната ваксинация



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024