Високото ваксинационно покритие в Дания ѝ позволи да стане една от първите европейски държави, които премахват всички вътрешни ограничения, свързани с пандемията Covid-19. Това се случва след 548 дни, в които действаха мерки срещу разпространението на коронавируса.

Връщането към нормалния живот в Дания ставаше постепенно през последните месеци. От петък дигиталният сертификат за ваксинация вече не се изисква при посещение на нощни заведения, което означава, че и последната преграда за социалния живот на датчаните отпадна.

Над 80% от гражданите на възраст 12+ в страната са напълно имунизирани срещу Covid-19. Населението на Дания е 5,8 милиона души.

От полунощ на 10 септември правителството вече не счита Covid-19 за „критична заплаха“ за обществото. За хората, които влизат в страната, остават някои от основните ограничения като тестовете за коронавирус.

От началото на пандемията в Дания са потвърдени близо 351 хиляди случая на Covid-19, като над 2600 души са станали жертви на инфекцията.

„Не бих казал, че мерките падат прекалено рано. Отворихме вратата, но също така обявихме, че когато е нужно, отново ще я затворим“, каза Сьорен Рийс Палудан - професор по вирусология в Университета в Аархус - цитиран от The Guardian.

Повратната точка, според него, е бил моментът, в който по-голяма част от населението във възрастовата група 50+ е завършило имунизационния си цикъл.

От 14 август носенето на маски в обществения транспорт не е задължително. На 1 септември врати отвориха нощните клубове, отпадна и лимитът от хора, които се събират на обществени места. От началото на месеца датчаните вече не трябва да използват зеления Covid-сертификат за посещение на ресторанти, фитнеси, фризьорски салони и спортни мероприятия.

Носенето на маски е задължително все още само на летищата. В болниците, медицинските кабинети и центровете за тестване се препоръчва носене на предпазно средство за лице.

Здравните власти препоръчват на гражданите да спазват социална дистанция, въпреки че коронавирусът вече се определя като „обикновено заболяване“.


Как Португалия ваксинира над 85% от населението си (открийте разликите с България)

"Якобсон срещу Масачузетс": Съдебният прецедент в подкрепа на задължителната ваксинацияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"