В Европа не само географията е съдба. България и Португалия - най-източната и най-западната територия на Европейския съюз - полярни крайности по отношение на възприятията си за Covid-пандемията и справянето със здравната криза. 

Към 9 септември 2021 г. 85,1% от цялото население на Португалия (пълнолетни и непълнолетни) е имунизирано с поне една доза от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 72,4% от всички граждани на страната са напълно ваксинирани, при пълнолетните този дял е над 86%.

В същия момент България отчита само 18,9% от населението си с поне една доза от ваксините. 17,4%, или четири пъти по-малко българи от португалците, са преминали пълния си имунизационен курс (по данни на ECDC). 

100% от жителите на Португалия на възраст над 70 г. са изцяло ваксинирани, 100% от хората на 60-69 г. вече са получили поне една доза и изчакват втората в следващите седмици. 

В България само 20,4% от хората над 80 г. са обхванати от имунизационната кампания. Делът на ваксинираните граждани между 60-79-годишна възраст е по-нисък от 30 на сто. 

Ефектът от успешната кампания в Португалия може да се оцени по промяната в броя на Covid-пациентите, настанени в болници. При над 4000 хоспитализирани души в България към началото на септември 2021, този показател е под 700 души за Португалия, с тенденция към понижаване. 

Какви са причините за това драстично разминаване?

Как е възможно две относително сходни по територия и брой на населението европейски държави да са тотално несъпоставими по показателя "Covid-19"? 

Колкото и да се вглеждаме в повърхността на статистиката или мерките за безопасност, отговорът не е там. Най-значимата причина е политическа и социална. 

Изследване от май 2021 г. на CESOP показва, че 82% от португалските граждани са готови да получат ваксината си срещу Covid-19, веднага щом бъдат повикани. Само 9 на сто от хората не желаят да се имунизират в никакъв случай. Общественото мнение е преобладаващо позитивно спрямо политическите лидери, които управляват кризата.

Дейността на здравния министър на страната Марта Темидо получава над 80% одобрение с оценки от "много добра" до "разумна", същото се отнася и за рейтинга на местния еквивалент на държавна здравна инспекция. 

В същия период населението на България попада сред най-скептично настроените спрямо ваксинационната програма за Covid-19 по данни на онлайн-изследване на Eurofound сред жителите на ЕС. 61% от запитаните българи казват, че по-скоро не биха се имунизирали срещу коронавирусна инфекция.

Различният опит при появата и овладяването на Covid-епидемията също оказават влияние върху възприятията в България и Португалия. 

Португалия беше сред по-сериозно засегнатите държави още при първата поява на болестта. Към края на май 2020 г. там са отчетени 10 пъти повече смъртни случаи от коронавирусна инфекция, отколкото в България. Новата вълна на болестта удря силно Португалия през февруари 2021 г., но постепенно кривата на смъртността се потиска успешно чрез комбинацията от ограничителни мерки и скоростна кампания за имунизиране. 

От началото на август 2021 г. в България се вижда нов пик на смъртните случаи от Covid-19, докато в Португалия има известно повишение, но то е много по-плавно. 

Разлика има и в подхода към тестването на населението за инфекцията. 

Към момента в 10-милионна Португалия са потвърдени общо над 1 млн. случая на коронавирусна инфекция. За сравнение, официалната статистика в България отчита малко под 470 000 заразени души за изминалата година и половина. Причината не е в това, че Португалия не спазва никакви противоепидемични мерки (напротив, те са драстично по-строги от българските), а защото капацитетът за тествания е значително по-голям. 

От началото на пандемията до началото на септември 2021 г. в Португалия са извършени общо 17,3 милиона теста, или почти 4 пъти повече от всички изследвания в България за същия период. 

За разлика от България, която прекара лятото на 2021 г. с практически невидими противоепидемични мерки, в Португалия се прилагаха редица ограничителни правила. 

Разпространението на "делта"-варианта наложи въвеждането на ранен вечерен час и лимит на капацитета за ресторантите  във високорисковите региони. Баровете са длъжни да спазват всички правила, които важат и за сладкарниците и кафенетата, за да могат да работят. Дискотеките са затворени до месец октомври. 

Носенето на предпазни маски на открити обществени места беше задължително през лятото, до отпускането на мерките преди седмици. 

През юли 60 общини в страната с високи нива на ковид-инфекции въведоха мярка, при която посетителите на ресторанти на закрито трябваше да предоставят сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен тест, за да могат да ползват услугите на заведенията. 

В момента в Португалия е задължително да имаш сертификат (ваксина/преболедуване/негативен PCR или антигенен тест), за да се регистрираш в хотел или друг туристически обект за настаняване.

Същото важи за клиентите на заведения за обществено хранене в най-натоварения период от седмицата, между петък вечер и неделя, както и за посетителите на казина и игрални зали, културни и спортни събития с повече от 1000 участници на открито, сватби и кръщенета с повече от 10 гости. 

Отново - въвеждането на мярката за дигиталните сертификати се случва заради позитивните общи нагласи в страната. Мнозинството от хората в страната подкрепят въвеждането на "паспортите", особено заради възможността да пътуват по-лесно. 

Туристическият бранш в Португалия, който преди пандемията е допринасял с над 19% към БВП, първоначално се отнася негативно към изискванията за сертификатите. Високото темпо на ваксинационната кампания и подобряването на посещаемостта през 2021 г. в сравнение с предходната година обаче показва положителен ефект за бизнеса. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър