ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация Снимка: © Булевард България

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) две години е разследвала контрабанден канал с участие на висши служители от МВР и Агенция "Митници", но ръководството ѝ е било притеснено към кого да се обърне, за не изтече информация по случая и за него се разбра едва в началото на месеца.

Това стана ясно от изслушването на председателя на агенцията Пламен Тончев пред депутатите от временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници".

По случая са задържани бившата директорка на митниците Петя Банкова, както и Стефан и Марин Димитрови. Издирва се Никола Николов - Паскал. Банкова и Димитров са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, като на първа инстанция съдът ги остави в ареста. Заради болничен лист на адвокат Апелативният съд в София отложи във вторник решението си дали двамата да останат в ареста.

"В средата на 2022 г. е постъпила оперативна информация, че на територията на страната ни функционира организирана престъпна група начело с Марин Димитров и неговия син Стефан Димитров, която е ангажирана с извършването на контрабанда. След това започва разработка. Установено е, че основните функции на двамата са да осъществяват контакти между български и чужди граждани, които се занимават с контрабанда," прочете в началото на заседанието Тончев от предварително подготвено експозе.

Заради участието на "лица на висши длъжности" в канала е подаден сигнал към антикорупционната комисия, но не и към бившия министър на финансите. Освен това по време на разследването се появили и трудности, заради които информацията по разследването се появила едва през април тази година.

"ДАНС не е специализирана да разследва такива престъпления. Когато съберем достатъчно данни, тогава ги оповестяваме. Не сме го направили след 2 месеца, което сигурно щеше да е още по-скандално за някои. Когато сме преценили,че сме готови, тогава сме пристъпили към реализация", отговори Тончев на въпрос дали информацията не е оповестена целенасочено в навечерието на предстоящите избори.

Ролята на баща и син била да осигуряват безпроблемен достъп на контрабандни стоки през няколко гранични пункта чрез контакти с ръководни служители на митнически служби или гранични полицейски участъци.

По думите на Тончев Марин и Стефан Димитрови са имали значително влияние в разпределението на различни постове в МВР. С бившия главен секретар на МВР Живко Коцев се познавали от времето, когато е бил директор на областната дирекция и именно той е запознал Стефан Димитров с директори на областни полицейски управления в страната и го представял като бизнесмен, който внася стоки.

По време на разследването чрез специални разузнавателни средства става ясно, че част от групата е и Никола Николов - Паскал, който се ползвал с протекции на бивши и настоящи служители в изпълнителната и съдебната власт и работил с турски гражданин - организатор на един от най-големите контрабандни канали там.

След залавянето на камион с контрабандни стоки в Румъния в началото на годината Марин и Стефан Димитрови решават да променят маршрута за техния внос. Тогава според Тончев Стефан Димитров влиза в добри отношения с Петя Банкова и с Живко Коцев и дори "подготвял дарове и облаги за длъжностните лица за изграждането на нов контрабанден канал".

"Известен е случай на среща за предаване на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията в Стефан Димитров бяха открити много пари в левове и евро", каза Тончев, но не обясни защо не се е стигнало до арести.

От думите му се разбра, че Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била заместник директор на Агенция "Митници", когато според него тя не е можела да изпълнява конкретни задачи.

"Като заместник-директор тя не може да назначава и размества служители. Като директор много бързо поставяше лица, които подаваха Стефан и баща му," обясни Тончев.

Бившият финансов министър Асен Василев, който също присъства на заседанието на комисията, заяви след края му, че не познава нито Стефан Димитров, нито Паскал. Каза още, че не вижда в казуса атака срещу него, а "политически фарс, който цели да каже, че всички са маскари".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024