ДАНС е отнела достъпа на Бойко Рашков до класифицирана информация през 2019 Снимка: © bTV

Достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет от ДАНС през април 2019 г. - няколко месеца след като той беше сменен от състава на Националното бюро за контрол на СРС.

Това става ясно от писмо на Държавната комисия по сигурността на информацията в отговор на въпроси от БНТ по повод скандала между доскорошния ръководител на ДАНС Димитър Георгиев и Рашков.

В писмото се посочва, че Рашков е получил разрешение за достъп до класифицирана информация през септември 2016 г. от ДАНС. По това време той все още беше ръководител на Бюрото за контрол на СРС, а година по-рано беше дал началото на разследването за нерегламентирано подслушване - т.нар. дело "Червеи", по което впоследствие беше осъдена председателката на СГС Владимира Янева.

Бившият шеф на националното следствие имаше силно критична позиция срещу практиките в прокуратурата и ДАНС за прилагане на СРС. Той твърдеше още, че ДАНС безконтролно се меси в работата на Бюрото, след като беше отнет достъпа на Георги Гатев до класифицирана информация и това го постави в невъзможност да изпълнява служебните си задължения по проверка на службата за сигурност.

През декември 2018 г. съставът на бюрото за СРС беше подменен, а Рашков не беше преизбран въпреки формалната повторна номинация.

От справката на ДКСИ става ясно, че ДАНС е решила да отнеме разрешението на Рашков за достъп до класифицирана информация на 23 април 2019 г. В този период той вече не заемаше позиция в държавната администрация (работил е като доцент по наказателноправни науки в Юридическия факултет на УНСС и като директор на Научноизследователския център за наказателно правосъдие, криминология и криминалистика).

Причините за отнемането на разрешението не се съобщават от писмото на ДКСИ. Не става ясно и дали е вярно твърдението на Рашков, че той не е получил известие за отнетия достъп, поради което решението на ДАНС не е обжалвано.

"Уведомяването се извършва от органа, който издава съответния акт, предвид на това ДКСИ не разполага с тази информация", се казва в информацията.

До момента ДАНС не е дала обяснения за причините, поради които се е стигнало до това решение.

През юли 2020 г. Бойко Рашков беше назначен за член на Правния съвет на президента Румен Радев, а през май 2021 г. стана вицепремиер и министър на вътрешните работи.

От комисията посочват, че "лица, които заемат определени длъжности по ЗЗКИ, получават достъп до класифицирана информация, която е в кръга на тяхната компетентност, за срока на заемане на длъжността".

По закон не се извършва проучване за надеждност по отношение на вицепремиерите и министрите. Те получават по право достъп до всички нива на класифицирана информация при спазване на принципа "необходимост да се знае", когато тя е в кръга на тяхната компетентност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024