ДАНС е отнела достъпа на Бойко Рашков до класифицирана информация през 2019 Снимка: © bTV

Достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет от ДАНС през април 2019 г. - няколко месеца след като той беше сменен от състава на Националното бюро за контрол на СРС.

Това става ясно от писмо на Държавната комисия по сигурността на информацията в отговор на въпроси от БНТ по повод скандала между доскорошния ръководител на ДАНС Димитър Георгиев и Рашков.

В писмото се посочва, че Рашков е получил разрешение за достъп до класифицирана информация през септември 2016 г. от ДАНС. По това време той все още беше ръководител на Бюрото за контрол на СРС, а година по-рано беше дал началото на разследването за нерегламентирано подслушване - т.нар. дело "Червеи", по което впоследствие беше осъдена председателката на СГС Владимира Янева.

Бившият шеф на националното следствие имаше силно критична позиция срещу практиките в прокуратурата и ДАНС за прилагане на СРС. Той твърдеше още, че ДАНС безконтролно се меси в работата на Бюрото, след като беше отнет достъпа на Георги Гатев до класифицирана информация и това го постави в невъзможност да изпълнява служебните си задължения по проверка на службата за сигурност.

През декември 2018 г. съставът на бюрото за СРС беше подменен, а Рашков не беше преизбран въпреки формалната повторна номинация.

От справката на ДКСИ става ясно, че ДАНС е решила да отнеме разрешението на Рашков за достъп до класифицирана информация на 23 април 2019 г. В този период той вече не заемаше позиция в държавната администрация (работил е като доцент по наказателноправни науки в Юридическия факултет на УНСС и като директор на Научноизследователския център за наказателно правосъдие, криминология и криминалистика).

Причините за отнемането на разрешението не се съобщават от писмото на ДКСИ. Не става ясно и дали е вярно твърдението на Рашков, че той не е получил известие за отнетия достъп, поради което решението на ДАНС не е обжалвано.

"Уведомяването се извършва от органа, който издава съответния акт, предвид на това ДКСИ не разполага с тази информация", се казва в информацията.

До момента ДАНС не е дала обяснения за причините, поради които се е стигнало до това решение.

През юли 2020 г. Бойко Рашков беше назначен за член на Правния съвет на президента Румен Радев, а през май 2021 г. стана вицепремиер и министър на вътрешните работи.

От комисията посочват, че "лица, които заемат определени длъжности по ЗЗКИ, получават достъп до класифицирана информация, която е в кръга на тяхната компетентност, за срока на заемане на длъжността".

По закон не се извършва проучване за надеждност по отношение на вицепремиерите и министрите. Те получават по право достъп до всички нива на класифицирана информация при спазване на принципа "необходимост да се знае", когато тя е в кръга на тяхната компетентност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024