Снимка: © bTV

Достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет от ДАНС през април 2019 г. - няколко месеца след като той беше сменен от състава на Националното бюро за контрол на СРС.

Това става ясно от писмо на Държавната комисия по сигурността на информацията в отговор на въпроси от БНТ по повод скандала между доскорошния ръководител на ДАНС Димитър Георгиев и Рашков.

В писмото се посочва, че Рашков е получил разрешение за достъп до класифицирана информация през септември 2016 г. от ДАНС. По това време той все още беше ръководител на Бюрото за контрол на СРС, а година по-рано беше дал началото на разследването за нерегламентирано подслушване - т.нар. дело "Червеи", по което впоследствие беше осъдена председателката на СГС Владимира Янева.

Бившият шеф на националното следствие имаше силно критична позиция срещу практиките в прокуратурата и ДАНС за прилагане на СРС. Той твърдеше още, че ДАНС безконтролно се меси в работата на Бюрото, след като беше отнет достъпа на Георги Гатев до класифицирана информация и това го постави в невъзможност да изпълнява служебните си задължения по проверка на службата за сигурност.

През декември 2018 г. съставът на бюрото за СРС беше подменен, а Рашков не беше преизбран въпреки формалната повторна номинация.

От справката на ДКСИ става ясно, че ДАНС е решила да отнеме разрешението на Рашков за достъп до класифицирана информация на 23 април 2019 г. В този период той вече не заемаше позиция в държавната администрация (работил е като доцент по наказателноправни науки в Юридическия факултет на УНСС и като директор на Научноизследователския център за наказателно правосъдие, криминология и криминалистика).

Причините за отнемането на разрешението не се съобщават от писмото на ДКСИ. Не става ясно и дали е вярно твърдението на Рашков, че той не е получил известие за отнетия достъп, поради което решението на ДАНС не е обжалвано.

"Уведомяването се извършва от органа, който издава съответния акт, предвид на това ДКСИ не разполага с тази информация", се казва в информацията.

До момента ДАНС не е дала обяснения за причините, поради които се е стигнало до това решение.

През юли 2020 г. Бойко Рашков беше назначен за член на Правния съвет на президента Румен Радев, а през май 2021 г. стана вицепремиер и министър на вътрешните работи.

От комисията посочват, че "лица, които заемат определени длъжности по ЗЗКИ, получават достъп до класифицирана информация, която е в кръга на тяхната компетентност, за срока на заемане на длъжността".

По закон не се извършва проучване за надеждност по отношение на вицепремиерите и министрите. Те получават по право достъп до всички нива на класифицирана информация при спазване на принципа "необходимост да се знае", когато тя е в кръга на тяхната компетентност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ