Снимка: © bTV

Достъпът на Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет от ДАНС през април 2019 г. - няколко месеца след като той беше сменен от състава на Националното бюро за контрол на СРС. 

Това става ясно от писмо на Държавната комисия по сигурността на информацията в отговор на въпроси от БНТ по повод скандала между доскорошния ръководител на ДАНС Димитър Георгиев и Рашков. 

В писмото се посочва, че Рашков е получил разрешение за достъп до класифицирана информация през септември 2016 г. от ДАНС. По това време той все още беше ръководител на Бюрото за контрол на СРС, а година по-рано беше дал началото на разследването за нерегламентирано подслушване - т.нар. дело "Червеи", по което впоследствие беше осъдена председателката на СГС Владимира Янева. 

Бившият шеф на националното следствие имаше силно критична позиция срещу практиките в прокуратурата и ДАНС за прилагане на СРС. Той твърдеше още, че ДАНС безконтролно се меси в работата на Бюрото, след като беше отнет достъпа на Георги Гатев до класифицирана информация и това го постави в невъзможност да изпълнява служебните си задължения по проверка на службата за сигурност. 

През декември 2018 г. съставът на бюрото за СРС беше подменен, а Рашков не беше преизбран въпреки формалната повторна номинация.

От справката на ДКСИ става ясно, че ДАНС е решила да отнеме разрешението на Рашков за достъп до класифицирана информация на 23 април 2019 г. В този период той вече не заемаше позиция в държавната администрация (работил е като доцент по наказателноправни науки в Юридическия факултет на УНСС и като директор на Научноизследователския център за наказателно правосъдие, криминология и криминалистика). 

Причините за отнемането на разрешението не се съобщават от писмото на ДКСИ. Не става ясно и дали е вярно твърдението на Рашков, че той не е получил известие за отнетия достъп, поради което решението на ДАНС не е обжалвано. 

"Уведомяването се извършва от органа, който издава съответния акт, предвид на това ДКСИ не разполага с тази информация", се казва в информацията. 

До момента ДАНС не е дала обяснения за причините, поради които се е стигнало до това решение. 

През юли 2020 г. Бойко Рашков беше назначен за член на Правния съвет на президента Румен Радев, а през май 2021 г. стана вицепремиер и министър на вътрешните работи. 

От комисията посочват, че "лица, които заемат определени длъжности по ЗЗКИ, получават достъп до класифицирана информация, която е в кръга на тяхната компетентност, за срока на заемане на длъжността". 

По закон не се извършва проучване за надеждност по отношение на вицепремиерите и министрите. Те получават по право достъп до всички нива на класифицирана информация при спазване на принципа "необходимост да се знае", когато тя е в кръга на тяхната компетентност. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед