Снимка: © Булевард България

Служители на ДАНС извършват проверка в Българския енергиен холдинг. Новината за акцията беше съобщена от БНТ и БНР, които се позовават на свои източници. 

"Хоризонт" съобщава, че служителите на ДАНС проверяват документи, свързани със строителството на интерконектора с Гърция, по сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков от партия АБВ. 

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов потвърждава пред БНТ, че сигналът до Рашков е един от казусите, по който тече проверката. 

Отделно се извършва и "рутинна проверка за сигурността на служебната информация". 

Сигналът от партията на Румен Петков засяга договора за изпълнение на строежа с гръцката компания "Авакс". Според данните на АБВ - от първоначалния му вариант са отпаднали две от автоматичните газорегулиращи станции в Кърджали и Димитровград, без сумата по договора да се промени. 

"Ай Си Джи Би" - компанията, която управлява проекта за интерконектора - обяви, че е готова да окаже пълно съдействие на проверяващите.

В петък дружеството публикува информация, според която двете станции наистина са отпаднали от плана за строителство, защото се е оказало, че не са необходими. Парите за тях обаче няма да бъдат платени на строителната фирма, защото механизмът на плащанията предвижда да се покриват само суми по реално извършени дейности. 

Решението е било взето от съвета на директорите на компанията още в края на 2019 г. Към строителя не са извършвани никакви плащания за двете отпаднали съоръжения. 

Проектът за изграждане на междусистемна връзка с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка. БЕХ е акционер с 50% в проектната компания наравно с IGI Poseidon. 

От “Ай Си Джи Би” определиха като спекулации твърденията за извършени нарушения. В съобщение на компанията от 18 юни се посочваше, че те могат да целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед