Снимка: © Булевард България

Служители на ДАНС извършват проверка в Българския енергиен холдинг. Новината за акцията беше съобщена от БНТ и БНР, които се позовават на свои източници.

"Хоризонт" съобщава, че служителите на ДАНС проверяват документи, свързани със строителството на интерконектора с Гърция, по сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков от партия АБВ.

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов потвърждава пред БНТ, че сигналът до Рашков е един от казусите, по който тече проверката.

Отделно се извършва и "рутинна проверка за сигурността на служебната информация".

Сигналът от партията на Румен Петков засяга договора за изпълнение на строежа с гръцката компания "Авакс". Според данните на АБВ - от първоначалния му вариант са отпаднали две от автоматичните газорегулиращи станции в Кърджали и Димитровград, без сумата по договора да се промени.

"Ай Си Джи Би" - компанията, която управлява проекта за интерконектора - обяви, че е готова да окаже пълно съдействие на проверяващите.

В петък дружеството публикува информация, според която двете станции наистина са отпаднали от плана за строителство, защото се е оказало, че не са необходими. Парите за тях обаче няма да бъдат платени на строителната фирма, защото механизмът на плащанията предвижда да се покриват само суми по реално извършени дейности.

Решението е било взето от съвета на директорите на компанията още в края на 2019 г. Към строителя не са извършвани никакви плащания за двете отпаднали съоръжения.

Проектът за изграждане на междусистемна връзка с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка. БЕХ е акционер с 50% в проектната компания наравно с IGI Poseidon.

От “Ай Си Джи Би” определиха като спекулации твърденията за извършени нарушения. В съобщение на компанията от 18 юни се посочваше, че те могат да целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"