Държавната агенция за национална сигурност е изпратила в прокуратурата част от данните, които са събрани в хода на проверка в "Булгаргаз" по повод доставките на природен газ.

Материалите са събрани след подробна проверка, извършена от служителите на ДАНС, относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за Република България от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД, се казва в информация на агенцията, цитирана от БГНЕС.

Конкретни детайли около причината за сезиране на прокуратурата не са посочени. Казва се само, че ако бъдат установени "допълнителни факти и обстоятелства, които представляват заплаха за националната сигурност на страната", ще бъдат взети допълнителни мерки.

Преди ден депутатът от ГЕРБ Делян Добрев съобщи своя информация за това, че "Булгаргаз" е купувал гориво от посредник на "Газпром" - "Винтерсхал", който беше част от веригата на доставки от Русия за България до 2012 г.

"Ако това се потвърди, ще е изключително скандално. Купуват пак руски газ, купуват от посредник на "Газпром", който беше един от тримата посредници до 2012 г., когато първото правителство на ГЕРБ махна посредниците при газа. Тогава се купуваше от "Винтерсхал" 50% от количествата газ. Компания, която е регистрирана в Швейцария и с която самите "Газпром" вероятно отклоняват средства", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"