Снимка: © https://www.facebook.com/Fibank/

Всички 110 милиона книжа бяха продадени на аукциона на неизползваните права на Първа инвестиционна банка. Били са закупени само в две сделки, а един от участниците е държавата. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди в интервю за "Лице в лице", че правителството се е включило в аукциона. Той посочи, че повече информация по темата ще бъде оповестена в петък. 

"Днес успешно е приключила процедурата, до петък ще излязат проспектите и ще разберем кои са участниците, какви са резултатите. Няма да крия, че държавата е участвала", каза Караниколов.

Едната сделка е за 108 милиона от правата, което означава, че ако до 25 юни неизвестният купувач плати емисионната им цена от над 196 милиона лева, той ще получи дял от 26.18% от капитала на банката. 

Караниколов отказа да съобщи дела, с който държавата е влязла в сделката заради условия на конфиденциалност. 

Опитът за привличане на инвестиции от ПИБ започна още през май, но до този момент нямаше интерес към сделката заради почти двойно по-високата цена (5 лв.) на новите акции от борсовата им стойност (около 2,60-2,70 лв.). 

Министърът на икономиката обяви, че държавата е "дала възможност на частния сектор да участва" до последно, но заради кризата около коронавируса няма достатъчно инвеститори. 

"Те седят и изчакват да видят какво ще се случи на световния пазар. От тази гледна точка нас сроковете много ни притискат, държавата трябваше да участва. Участвали сме в допустим портфейл. Ако бяхме казали, че държавата ще участва, нямаше да влязат частници", каза той. 

Причината за включването на държавата в аукциона е, че увеличението на капитала на ПИБ беше едно от последните условия за влизането в Банковия съюз и ERM II. 

"Към момента ние влизаме в една "чакалня". Няма да приемаме еврото. Това може да се случи след три, пет или повече години. В тази "чакалня" 10 години не е влизал никой. За инвеститорите и кредитния рейтинг на България това ще означава да наблюдават страната ни с по-голям интерес", каза Караниколов.

Той обяви, че "посредствени опозиционерки и президентът" получават директиви отвън по отношение на това да "няма силна прокуратура, ревизия на приватизацията" и че "не искат да се борим срещу олигархията". 

"Не го разбирам. Хората, които искат да се обединим за цели като ERM, като влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - това са цели, които сме поставили преди години. Трябва да си стиснем ръцете. Днес България постигна много, надявам се, че скоро ще жънем и резултатите", каза Караниколов, който оправда сделката с "изпълнение на национална стратегия". 

Аукционът на ПИБ беше втори опит за набиране на допълнителен капитал от началото на 2020 г. досега. На 20 февруари Комисията за финансов надзор отказа да потвърди първичното публично предлагане на акции от ПИБ. Ръководството на банката реши да набере 200 млн. лв. от Българската фондова борса заради резултата от стрестестовете на Европейската централна банка през лятото на 2019 г. 

Тогава ПИБ и Инвестбанк показаха капиталов недостиг както при негативния, така и при базовия сценарий. Инвестбанк увеличи капитала си с 22 млн. лв. през февруари тази година. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари