Снимка: © Getty Images

"Решенията на съда по делата на частния монополист срещу БАБХ засягат единствено процедурни въпроси и нищо по същество, свързано с нашите аргументи и действия за спиране на мащабната схема на Капитан Андреево. Нищо не е приключило, нищо не е загубено" - това коментира зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по повод серията от решения на ВАС, които възстановяват "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване и наемател на държавни помещения на българо-турската граница.

Христанов заявява, че срещу Кирил Петков, директора на БАБХ Христо Даскалов, депутати и срещу самия него се води "тотална атака на всички фронтове" - включително със "скъпоплатена акция в широк кръг от онлайн медии и координирани политически нападки".

Въпреки това ръководството на Министерството на земеделието ще продължи да работи за отстраняването на частния монопол от фитосанитарния контрол на ключовия граничен пункт.

Христанов дава няколко аргумента за необходимостта от прекратяване на всякакви договорни отноешния с "Евролаб 2011", чито собственик, както той казва, получава годишни приходи "над два пъти теглото му в злато" за сметка на несъбрани публични приходи.

"Държавата е загубила стотици милиони левове за последните 10 години, създавайки частен монопол на "Капитан Андреево". Този частен монопол е работил в условия на системни и хронични нарушения на законодателството, останали незабелязани от Борисов, министрите и директорите на БАБХ. Собственикът на монопола е с озадачаваща репутация. Новосъздаденят монопол, завел делата срещу БАБХ, е стъпил на толкова нарушения на закона, че дума не може да става да се превърнем в съучастници", казва Христанов.

Той напомня, че главната дирекция на ЕК по здравеопазването и безопасността на храните е направила одит по сигнал на правителството: "Бяха установени проблеми, прикривани в продължение на 10 години, които имаме решимостта да ликвидираме".

"Ще продължим да отстояваме позицията си на стожер на здравето на хората и върховенството на закона", казва той.


Имаме ли пак частна граница?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо