Пет седмици след началото на войната на Путин срещу Украйна - дипломатическите санкции спрямо Русия вече обхващат стотици изгонени служители на посолствата и консулствата в цяла Европа.

Над 400 руски дипломати бяха обявени за "персона нон грата" не само в държави членки на ЕС и постоянното представителство на Русия в Брюксел, но и от страни като Норвегия, Северна Македония, Черна гора.

САЩ експулсира общо 13 руски дипломатически служители още в първата седмица на войната.

Най-големият пик на отстраняване на руски разузнавачи, ползващи дипломатическо прикритие в Европа, стана след разкриването на зверствата в украинския град Буча в началото на април.

Чехия е изгонила само един представител на руската мисия в страната, но санкцията идва, след като миналата година Прага заповяда на над 60 руски дипломати да напуснат заради данните за намеса на разузнаването на Кремъл във взривовете в чешки военен склад през 2014 г.

Великобритания засега не присъства в списъка по сходни причини - след отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Лондон изгони над 20 руски агенти, а Москва реши да отговори с експулсиране на 50 души от английското посолство.

Докато властите в България се колебаят дали да обявят Елеонора Митрофанова за "персона нон грата" заради поредица от провокативни и обидни изявления, службите за сигурност и МВнР вече експулсираха 13 служители на посолството за по-малко от месец след разкрития за шпионска дейност - включително вербуване на агенти на ДАНС.

Прибалтийските републики също дават пример за готовността си да налагат дипломатически санкции, като закриват консулски отдели.

В началото на април Литва върна своя посланик в Киев, който беше изтеглен заради опасността на военните действия и снижи нивото на руското дипломатическо представителство в страната, което означава, че посланикът би трябвало да се върне в Москва.

Полша готви и промени в своя закон за дипломатическата служба, с който въвежда ограничения в кариерното развитие за кадри, завършили висшето си образование извън съюзнически страни - ход, който се смята за насочен срещу един конкретен университет, Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

МГИМО беше най-голямата школа за дипломатически служители от времето на СССР, като възпитаниците ѝ продължават да са на високи позиции не само в Русия, но и в различни държави от бившия социалистически лагер.

На 6 април Хърватия обяви, че ще изгони руски дипломати от посолството, без да уточнява числа. Финландия също планира да се включи в общоевропейската инициатива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024