Снимка: © getty images

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че матурите след 12 клас по български език и по предмет по избор ще се проведат на първи и трети юни. 

Началният час на държавните зрелостни изпити ще бъде 09:00 ч., което е с един по-късно от обичайното. Тази промяна е въведена, за да могат има повече време за придвижване на учащите. Ще бъдат положени усилия, за да бъдат избегнати струпвания пред учебните заведения преди и след края на матурите.

Децата ще бъдат разредени, като в стандартна класна стая ще бъдат настанени по 10.

Издаването на свидетелства за завършено средно образование ще се забави с четири дни, което ще позволи кандидатстването в университети в България и чужбина. 

На 2 и 4 юни ще се проведат държавните зрелостни изпити по желание. На сутринта на първата дата са тези по физика и астрономия, химия и чуждите езици без английски, а следобед - математика, истрория и цивилизация и география и икономика. На втората дата сутринта ще се проведат матурите по биология и здравно образование, както и философия, а следобед - по английски. Техните начални часове ще бъдат съответно 08:00 и 14:00 ч.

Изпита по български няма да включва въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, "Железният светилник" на Талев и "Тютюн" на Димов, като това е породено от нарушения режим на обучение от въвеждането на извънрденото положение. Все пак обаче ще има въпроси, свързани с "малка част" от преподаваното през онлайн системата. Повече информация за това кои теми ще включват матурите ще може да се открие на сайта на МОН.

На 27 и 28 август ще се проведе следващата сесия за зрелостниците, които не са се явили на първата през юни. 

Макар учебната година на завършващите 12 клас да приключва на 14 май, учениците ще имат възможност да се консултират с учителите и да проведат изпити за повишаване на оценките си до 27-28 май.

Тези, които нямат възможност да проведат изпитите на посочените дати, тъй като се намират в карантина след контакт със заразен, ще могат да го направят по-късно в отделно помощение след потвърден отрицателен PCR тест. По данни на министерството към момента броя на децата в такова положение е 14. 

Учебната година ще приключи неприсъствано по електронен път. Училищата ще бъдат посещавани единствено за оформянето на оценките на учениците в самостоятелна или задочна форма на обучение, при опити за повишаване на оценки за 12-класниците, както и "за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда и най-чувствителни изпити". При присъствието в учебните заведения ще се прилагат всички противоепидемични мерки, включително завишени такива за дистанция и дезинфекция.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед