ДБ и ГЕРБ поискаха спешно разглеждане на решението за военна помощ за Украйна

Атанас Славов от "Демократична България" и Христо Гаджев от ГЕРБ атакуваха председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова (ПП / Волт) за това, че повече от 20 дни отказва да подложи на разглеждане техните проекти за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Предложението на ГЕРБ е внесено на 30 март, а сходен текст е внесен и от ДБ на 1 април - те обаче така и не са влезли в дневния ред на Външната комисия, съответно не може да стигнат до пленарна зала.

"Министърът на външните работи на Украйна е на тридневна изключително важна визита в България. Моля да обърнете внимание на председателя на комисията, че този проект трябва да влезе по-бързо, да бъде разгледан, НС да се произнесе, правителството да застане достойно до своите партньори и България да предостави военна помощ", каза Атанас Славов от трибуната на парламента с призив към председателя Никола Минчев.

Същият апел отправи и Христо Гаджев. Той разкритикува Венцислава Любенова и за това, че в интервю за БНР във вторник определи посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България като "протоколна визита".

В сряда Кулеба ще посети и парламента, като се очаква да се срещне именно с депутатите от нейната комисия.

Той напомни, че има три варианта за спешно свикване на заседание на комисията - от нейния председател, от 1/3 от членовете ѝ (ДБ и ГЕРБ нямат такава численост) или от председателя на Народното събрание.

"Ако искате да спазите правилника, оставяме на вашата отговорност и съвест", каза Гаджев, на което Минчев отговори лаконично, че "ще има предвид неговата процедура".

Обяснението на Любенова за причините за отпадане на проектите от дневния ред е, че "има нужда от прецизиране на законовата рамка и да се предложи по-всеобхватен пакет във връзка с руската агресия", намесвайки въпроса дали евентуалните помощи ще се плащат от бюджета на България или със средства от ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023