Снимка: © Булевард България

„Демократична България“ би участвала в кабинет, подкрепен от БСП и ДПС, но няма да е част от правителство с мандат на социалистите или Движението за права и свободи. Това обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който е един от 27-те депутати на коалицията в 45 Народно събрание.

"Няма да преговаряме с БСП за техен кабинет, но ако те подкрепят правителство, в което ние ще участваме, това е тяхно право. С ДПС не се виждаме във властта", каза Атанасов пред bTV. „Не може да спрем обаче депутатите на ДПС да подкрепят кабинет на новите партии в парламента“.

"Бихме участвали в правителство с антикорупционна програма и министри, които ще осъществят тази програма", добави Атанасов.

Той изключи възможността първата политическа сила ГЕРБ-СДС да състави правителство, защото са „политически изолирани“. Съюз между ДБ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов обаче е възможен.

„Втората политическа сила е наред. Слави Трифонов и неговата формация са на ход. Ние имаме готовност да обсъдим с формацията на Трифонов по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство, защото България се управлява от Борисовата държава“, отбеляза ген. Атанасов.

Според него има две оформящи се тенденции – анти-ГЕРБ коалиция или предсрочни избори и служебно правителство на президента Румен Радев.

Владислав Панев, който влезе в парламента като водач на листата на ДБ в 24-ти МИР в София, отбеляза, че ГЕРБ няма как да получи мнозинство, а „Демократична България“ би подкрепила правителство с мандат на „Има такъв народ“.

"Обща парламентарна група аз не очаквам да има с други формации, които са минали бариерата. При нас няма "троянски коне". ДПС и ГЕРБ са изключени от уравнението на този етап. Не разчитаме на тяхната подкрепа. Възможно е да подкрепим правителство на Слави Трифонов. В момента не вървят преговори и пазарлъци“, заяви Панев.

„При "Има такъв народ" индикациите са, че ще търсят подкрепа. След това може президентът да връчи мандат и на нас. Има определени процедури, които ще се случват в Народното събрание“, каза той пред БНТ.

"Ние сме готови да реализираме мандата. Вариантът предсрочни избори си стои на масата и не бива да се плашим от това. Един служебен кабинет има същите права като редовното правителство", добави Панев.

Според него е важен въпросът за председателя на Народното събрание – ДБ няма да подкрепи такъв от ДПС или ГЕРБ.

Междувременно представителят от гражданската квота на „Демократична България“ Мартин Димитров каза, че не би подкрепил ГЕРБ, БСП и ДПС, защото са създали „омагьосан кръг“ и така България е станала една от най-бедните държави в Европа. Той все пак отбеляза, че ДБ „си има ръководство“ и то ще реши с кого да се коалира.

Икономистът отчете важността на електронното гласуване и поиска то да бъде въведено, за да могат правото си на глас да упражнят максимално много хора от чужбина. Добави още, че не трябва да има увеличение на данъците. Задължително условие за Димитров е начало на съдебна реформа. „Това е ключът България да се развие по-бързо, иначе не идват инвеститори. Без нея няма да мръднем и сантиметър“.


ЦИК обяви състава на 45-ото Народно събрание (списък с депутатите по райони)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество