Снимка: © Булевард България

„Демократична България“ би участвала в кабинет, подкрепен от БСП и ДПС, но няма да е част от правителство с мандат на социалистите или Движението за права и свободи. Това обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който е един от 27-те депутати на коалицията в 45 Народно събрание.

"Няма да преговаряме с БСП за техен кабинет, но ако те подкрепят правителство, в което ние ще участваме, това е тяхно право. С ДПС не се виждаме във властта", каза Атанасов пред bTV. „Не може да спрем обаче депутатите на ДПС да подкрепят кабинет на новите партии в парламента“.

"Бихме участвали в правителство с антикорупционна програма и министри, които ще осъществят тази програма", добави Атанасов.

Той изключи възможността първата политическа сила ГЕРБ-СДС да състави правителство, защото са „политически изолирани“. Съюз между ДБ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов обаче е възможен.

„Втората политическа сила е наред. Слави Трифонов и неговата формация са на ход. Ние имаме готовност да обсъдим с формацията на Трифонов по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство, защото България се управлява от Борисовата държава“, отбеляза ген. Атанасов.

Според него има две оформящи се тенденции – анти-ГЕРБ коалиция или предсрочни избори и служебно правителство на президента Румен Радев.

Владислав Панев, който влезе в парламента като водач на листата на ДБ в 24-ти МИР в София, отбеляза, че ГЕРБ няма как да получи мнозинство, а „Демократична България“ би подкрепила правителство с мандат на „Има такъв народ“.

"Обща парламентарна група аз не очаквам да има с други формации, които са минали бариерата. При нас няма "троянски коне". ДПС и ГЕРБ са изключени от уравнението на този етап. Не разчитаме на тяхната подкрепа. Възможно е да подкрепим правителство на Слави Трифонов. В момента не вървят преговори и пазарлъци“, заяви Панев.

„При "Има такъв народ" индикациите са, че ще търсят подкрепа. След това може президентът да връчи мандат и на нас. Има определени процедури, които ще се случват в Народното събрание“, каза той пред БНТ.

"Ние сме готови да реализираме мандата. Вариантът предсрочни избори си стои на масата и не бива да се плашим от това. Един служебен кабинет има същите права като редовното правителство", добави Панев.

Според него е важен въпросът за председателя на Народното събрание – ДБ няма да подкрепи такъв от ДПС или ГЕРБ.

Междувременно представителят от гражданската квота на „Демократична България“ Мартин Димитров каза, че не би подкрепил ГЕРБ, БСП и ДПС, защото са създали „омагьосан кръг“ и така България е станала една от най-бедните държави в Европа. Той все пак отбеляза, че ДБ „си има ръководство“ и то ще реши с кого да се коалира.

Икономистът отчете важността на електронното гласуване и поиска то да бъде въведено, за да могат правото си на глас да упражнят максимално много хора от чужбина. Добави още, че не трябва да има увеличение на данъците. Задължително условие за Димитров е начало на съдебна реформа. „Това е ключът България да се развие по-бързо, иначе не идват инвеститори. Без нея няма да мръднем и сантиметър“.


ЦИК обяви състава на 45-ото Народно събрание (списък с депутатите по райони)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"