Снимка: © Getty Images

Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов изрази колебания дали 47 Народно събрание ще може да продължи да работи, ако не бъде изяснено как ще се събира подкрепа за законопроектите на коалицията, останала без мнозинство.

Славов коментира пред БНР, че "не е сериозен разговор" идеята на Кирил Петков да разчита на волята на индивидуални представители на ПГ на "Има такъв народ".

Той поиска да се реши въпроса как ще се събират гласове по важните теми на коалиционното споразумение - включително да се проведат такива преговори на официално ниво с ИТН - за да не се разчита на "случайно събрани мнозинства" или пускането на законопроекти към пленарната зала с надеждата, че "по някакъв мистичен, почти трансцедентен начин ще възникне воля, която да ги подкрепя".

"Демократична България" ще подкрепи проекта за реформа в КПКОНПИ, но отново настоява за корекции между двете четения. ДБ са работили заедно с ПП по проекта, като са останали "учудени", че колегите им са решили да го внесат само от свое име.

Атанас Славов твърди, че не са водени разговори в дясната коалиция за това дали би подкрепила Бойко Рашков за ръководител на комисията и отново призова да се даде отговор какво предлага кабинетът - дали Рашков да застане начело на сегашната комисия за борба с корупцията като титуляр на мястото на подалия оставка Сотир Цацаров или да излезе от МВР едва след като бъде създаден нов орган.

ИТН вече отхвърли възможността да гласува за Рашков начело на КПКОНПИ, а БСП застанаха зад номинацията му, заявена от Кирил Петков.

Нито една от останалите парламентарни групи обаче няма да даде подкрепа за евентуалната му кандидатура.

В петък "Възраждане" изненадващо обявиха свой собствен кандидат за поста - бившия следовател Бойко Атанасов, който е сред противниците на Цацаров и Гешев и се кандидатира неуспешно за множество от висшите позиции в прокуратурата и ВСС през последните години.

ДБ също би могла да лансира свой кандидат за поста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море